28/10/11

Λάθος η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ


Την αισιοδοξία του πως η Ελλάδα θα "αναδυθεί" από την κρίση χρέους εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος, Nicolas Sarkozy, επισημαίνοντας ωστόσο το λάθος της ένταξης της χώρας στην Ευρωζώνη το 2001.

Στο μεταξύ ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας το 2012 και "βλέπει" πλέον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 1%, ενώ αντίθετα ο φετινός στόχος για την ανάπτυξη θα επιτευχθεί. Παράλληλα, επιβεβαίωσε τους στόχους του προϋπολογισμού για έλλειμμα 3% του ΑΕΠ το 2013 και ισοσκελισμό το 2016.

Η Γαλλία αναμένει τη σύνοδο των χωρών της G20 στις Κάννες για να ανακοινώσει νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία δεν θα περιλαμβάνουν ενιαία αύξηση του ΦΠΑ, σύμφωνα με τον Sarkozy.

Τις προσεχείς ημέρες ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Christian Noyer θα συναντηθεί με τους Γάλλους τραπεζίτες και θα τους ζητήσει να παρακρατήσουν τα μερίσματα τους για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.

"Ο κίνδυνος πιστωτικής κρίσης διατηρείται στη Γαλλία", προειδοποίησε ο Sarkozy.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Κίνα, λέγοντας πως η χώρα πρέπει να κάνει περισσότερα στην κατεύθυνση ώθησης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Σχολιάζοντας την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο EFSF, ο Sarkozy δήλωσε πως "δεν χρειαζόμασταν την Κίνα για να σώσουμε το ευρώ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: