25/10/11

Προ των πυλών οι λίστες εφέδρων


Ασφυκτικά τα χρονοδιαγράμματα για την ένταξη των υπαλλήλων στις λίστες εφεδρείας. Τελεσίγραφο από υπουργεία προς τους εποπτευόμενους οργανισμούς για άμεση αποστολή στοιχείων. Μέχρι τέλος Νοεμβρίου οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις.

"Γκάζι" πατάει η κυβέρνηση προκειμένου να ενταχθούν στην εφεδρεία πριν από το τέλος του έτους 30.000 υπάλληλοι από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί τμήμα της συμφωνίας που έχει πραγματοποιηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας και έχει περιληφθεί στα άρθρα 33 και 34 του πολυνομοσχεδίου.
Παρά το γεγονός ότι το πολυνομοσχέδιο δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αφού σήμερα πραγματοποιείται και τυπικά η ψήφιση του νόμου από την ολομέλεια της Βουλής, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ήδη απέστειλε εγκύκλιο σε 14 εποπτευόμενους φορείς προκειμένου να καταγράψουν τους υπαλλήλους που εντάσσονται σε καθεστώς εφεδρείας μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου.
Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η καταγραφή γίνεται κυρίως για λόγους προγραμματισμού, αφού αναμένεται να τεθούν σε εφεδρεία αξιόλογα στελέχη που έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια εργασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών. Από την άλλη πλευρά, το πολυνομοσχέδιο θέτει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή της εφεδρείας, κυρίως στους συγχωνευόμενους και καταργούμενους οργανισμούς, που αν δεν τηρηθούν από την κυβέρνηση και τα διοικητικά συμβούλια των οργανισμών απειλούν με εφεδρεία το σύνολο των 7.000 εργαζομένων αορίστου χρόνου που απασχολούνται στους συγκεκριμένους φορείς.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δημοσιεύσει τις εγκυκλίους εφαρμογής της εφεδρείας. Σύμφωνα με τα άρθρα 33 και 34 του πολυνομοσχεδίου, η εργασιακή εφεδρεία θα εφαρμοστεί σε δύο μεγάλες κατηγορίες υπαλλήλων:

1.Σε όσους μόνιμους και αορίστου χρόνου εργαζομένους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΝΠΙΔ, ΑΕ εκτός των εισηγμένων) έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας και το 53ο έτος της ηλικίας τους, οι οποίοι θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα (μόνιμοι) ή εφεδρεία (αορίστου χρόνου). Εντός του Νοεμβρίου θα απολυθούν και θα αποζημιώνονται με το 60% του βασικού μισθού τους μέχρι και 24 μήνες και κατόπιν θα συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη. Θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα παράλληλα, αλλά οι αμοιβές τους θα αφαιρούνται από τη μηνιαία "αποζημίωση" που θα λαμβάνουν από το κράτος. Δίνεται επίσης η δυνατότητα να αναγνωρίζουν χρόνια υπηρεσίας σε αντίστοιχη θέση στον ιδιωτικό τομέα πριν από το 1983, τα οποία καλούνται να τα εξαγοράσουν. Συνολικά υπολογίζεται ότι οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία θα ξεπεράσουν τους 25.000 εργαζομένους.

2.Σε όσους υπαλλήλους -αρχικά των συγχωνευόμενων και καταργούμενων οργανισμών- χαρακτηριστούν ως πλεονάζον προσωπικό. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, στο πλεονάζον προσωπικό εντάσσονται υπάλληλοι δε και ΥΕ με τη μικρότερη προϋπηρεσία. Οι "έφεδροι" θα λαμβάνουν το 60% του βασικού τους μισθού μέχρι και 12 μήνες και θα κατατάσσονται σε πίνακες του ΑΣΕΠ βάσει μοριοδότησης προκειμένου να μεταταχθούν σε αντίστοιχες θέσεις του Δημοσίου (10% επί των προσλήψεων), σε θέσεις συμβασιούχων (30% του εποχικού προσωπικού) ή σε θέσεις μερικής απασχόλησης.

Φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται

Αγώνας δρόμου για τις μετατάξεις 7.000 υπαλλήλων

Σε "αγώνα δρόμου" θα πρέπει να επιδοθούν η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των υπό κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταφορά του προσωπικού μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, διαφορετικά ?όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο? περίπου 7.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου κινδυνεύουν να τεθούν σε "εφεδρεία" από την 1-1-2012.
Ενδεικτικό στοιχείο των αργών ρυθμών μεταφοράς προσωπικού είναι ότι από τους 750 υπαλλήλους που απασχολούνταν σε υπό αναδιάρθρωση οργανισμούς, μόνο 220 έχουν μεταταχθεί.
Εκκρεμούν οι διαπιστωτικές πράξεις που αφορούν την κατάργηση και συγχώνευση των 10 μεγάλων φορέων, καθώς και τη μεταφορά του προσωπικού τους. Οι φορείς αυτοί, που απασχολούν το 90% των 7.000 υπαλλήλων, είναι: Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ΑΕ, ΟΔΔΥ, ΕΡΤ, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, ΟΣΚ ΑΕ, ΔΕΠΑΝΟΜ,ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ και Ιδρυμα Νεότητας.
Επίσης στους φορείς υποδοχής, μετά τη μεταφορά του προσωπικού των παραπάνω οργανισμών, οι διοικήσεις θα πρέπει να θέσουν σε εφεδρεία μέχρι τις 31-12-2011, προσωπικό ΥΕ και ΔΕ, ισάριθμο με τους μετατασσόμενους. Το κριτήριο για την εφεδρεία θα είναι η μικρότερη προϋπηρεσία.
Εάν δεν υλοποιηθεί η καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού μέχρι τέλους του χρόνου θα τίθεται σε εφεδρεία όλο το προσωπικό ΔΕ και ΥΕ των φορέων υποδοχής. Στο πολυνομοσχέδιο επίσης προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου 7 καταργούμενων φορέων τίθενται μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου σε εφεδρεία.
Οι φορείς αυτοί είναι: Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, Εθνικός Οργανισμός Ερευνας και Τεχνολογίας, Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων, Σταθμός Ελέγχου Κάπρων, Εργο Πολιτών, Εθνικό Στάδιο Νέας Ιωνίας Βόλου, Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας.

Τι προβλέπει ο νόμος

Ποιοι εργαζόμενοι εξαιρούνται από το νέο καθεστώς

Από την "εφεδρεία" εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, οι γιατροί του ΕΣΥ, το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και των φορέων κοινωνικής πρόνοιας του ΕΚΑΒ καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, όσοι κλάδοι του υπουργείου Εξωτερικών εξομοιώνονται με τους διπλωμάτες μισθολογικά και βαθμολογικά και οι διοικητικοί υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή.
Εξαιρούνται οι κληρικοί όλων των θρησκευμάτων, οι φύλακες φυλακών και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και το ένστολο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Στις εξαιρέσεις του πολυνομοσχεδίου ανήκουν όσοι υπάλληλοι τελούν χρέη γενικού διευθυντή και όσων εργαζομένων έχει τεθεί ο σύζυγος ή η σύζυγος σε καθεστώς "εφεδρείας".
Επίσης οι υπάλληλοι που έχουν παιδί ή σύζυγο με αναπηρία 67% και άνω αλλά διαθέτουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000. Ομοίως το καλλιτεχνικό προσωπικό της Λυρικής Σκηνής, των Κρατικών Ορχηστρών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Τροπολογίες

Στις εξαιρέσεις από την "εργασιακή εφεδρεία" προστέθηκαν με τις τελευταίες τροπολογίες που κατατέθηκαν στο πολυνομοσχέδιο την περασμένη Πέμπτη, οι ερευνητές και οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες που εντάσσονται στις διατάξεις του νόμου 1514/1985, καθώς και το προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).
Δεν θα τεθούν σε "εφεδρεία" όσοι υπάλληλοι είναι ανάπηροι σε ποσοστό 67% ή πολύτεκνοι, στον βαθμό που τα παιδιά τους επιβαρύνουν φορολογικά το οικογενειακό εισόδημα. Τέλος, δεν θα ενταχθούν σε εφεδρεία οι προστάτες μονογονεϊκών οικογενειών των οποίων τα παιδιά ζουν μαζί τους και βαρύνουν φορολογικά το ατομικό εισόδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: