25/10/11
Ευρωπαϊκή εποπτεία για την Ελλάδα προανήγγειλε η Μέρκελ
Τη συγκρότηση σώματος αξιωματούχων που θα επιβλέπουν το ελληνικό πρόγραμμα, ώστε οι αποκρατικοποιήσεις να γίνουν με τον βέλτιστο τρόπο, προανήγγειλε η Γερμανίδα καγκελάριος. Σε πάνω από 1 τρισ. ευρώ ενισχύεται η "δύναμη πυρός" του Ταμείου Στήριξης.
Εποπτεία της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η διαφθορά να μην επηρεάσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προωθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία τοποθέτησε παράλληλα το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους μεταξύ 50% και 60%.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επανήλθε αργά χθες το απόγευμα στο ζήτημα της εποπτείας, παρότι νωρίτερα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν είχε χαρακτηρίσει "θεσμικά απαράδεκτο και ανέφικτο να τεθεί η Αθήνα υπό επιτροπεία".
Σύμφωνα με Γερμανό βουλευτή, η κ. Μέρκελ, κατά τις συναντήσεις της με τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας της, τόνισε ότι εξετάζεται η συγκρότηση σώματος αξιωματούχων που θα επιβλέπουν το ελληνικό πρόγραμμα ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο απάτης και θα διασφαλίσουν ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν με τον βέλτιστο τρόπο.
Παράγοντες της αγοράς σημείωναν ότι μένει να διασαφηνιστεί αν οι δηλώσεις της έγιναν για εσωτερική κατανάλωση, εν όψει των δύσκολων αποφάσεων που πρέπει να λάβει η Γερμανία, ή αν πράγματι υπάρχει τέτοιο σχέδιο από την ΕΕ.
Επίσης η κ. Μέρκελ φέρεται να δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ενίσχυση της "δύναμης πυρός" του Ταμείου Στήριξης (EFSF) σε πάνω από ένα τρισ. ευρώ. Ο επικεφαλής του κόμματος των "Πρασίνων", Τζεμ Οζντεμίρ, που συμμετείχε στη συνάντηση, δήλωσε ότι "το Ταμείο Διάσωσης θα είναι τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο ευρώ".
Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με συνδυασμό μέτρων. Θα κάλυπτε τους επενδυτές για ένα μέρος από τις πιθανές ζημιές σε κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, ενώ θα περιελάμβανε επίσης και τη συμμετοχή εξωτερικών οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πρόκειται για μια πρόταση "αναβαθμισμένη" συγκριτικά με αυτήν που κυκλοφορούσε στις Βρυξέλλες, για συγχώνευση των κονδυλίων του ΕFSF (440 δισ. ευρώ) και του μελλοντικού ESM (500 δισ. ευρώ), ώστε να φτάσουν τα κεφάλαια του Ταμείου Διάσωσης στα 940 δισ. ευρώ και να είναι μάλιστα διαθέσιμα πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Ανακεφαλαιοποίηση
Ο Τζεμ Οζντεμίρ προσέθεσε ότι -σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα Μέρκελ- οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να διαθέσουν 100 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης. Αυτό αφορά περίπου 90 τράπεζες που συμμετείχαν στα στρες τεστ. Παράλληλα, βουλευτής των "Πρασίνων", ο Γ. Τριτίν, δήλωσε ότι η καγκελάριος τους ενημέρωσε ότι το Βερολίνο επιδιώκει "κούρεμα" πάνω από 50% και λιγότερο από 60% για το ελληνικό χρέος.
Σημειώνεται ότι με πρωτοβουλία της γερμανικής αντιπολίτευσης, και συγκεκριμένα των "Πρασίνων", θα διεξαχθεί αύριο κοινοβουλευτική ψηφοφορία ως προς τη διεύρυνση του EFSF, αντί για απλή έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή της Μπούντεσταγκ. Με την απόφαση της Βουλής η κ. Μέρκελ θα μεταβεί στη συνέχεια στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα ληφθούν, εκτός απροόπτου, οι τελικές αποφάσεις.
Ζ. ΤΡΙΣΕ
Ενίσχυση των ελέγχων
Να ενισχύσει τον έλεγχο στα κράτη της Ευρωζώνης των οποίων τα οικονομικά ολισθαίνουν επανειλημμένα κάλεσε χθες το Βερολίνο ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
"Η τρέχουσα διαδικασία για τη χορήγηση βοήθειας με αυστηρές προϋποθέσεις στα κράτη που δεν έχουν πλέον πρόσβαση στην αγορά είναι δικαιολογημένη", δήλωσε ο κ. Τρισέ σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου, προσθέτοντας ότι "τα κράτη είχαν το δικαίωμα να προσπαθήσουν να διορθώσουν τα ίδια την κατάσταση".
Εκτίμησε, ωστόσο, ότι αυτή η προσέγγιση έχει "σαφή όρια" και κάλεσε να προβλεφθεί ένα "δεύτερο στάδιο" όταν "ένα κράτος συνεχίζει να μην πετυχαίνει τους στόχους του προγράμματος μεταρρύθμισης" που απαιτούνται σε αντάλλαγμα για διεθνή βοήθεια. Ο κ. Τρισέ προσέθεσε ότι αυτή η ιδέα "θα καταστήσει την τροποποίηση των Συνθηκών αναπόφευκτη".
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου