23/9/11

Εξάγουμε... malls


Η ανάπτυξη εμπορικών κέντρων ήταν η κυρίαρχη τάση στην ελληνική αγορά κατά την περίοδο 2004-2008, οπότε «στα σκαριά» βρισκόταν η υλοποίηση δεκάδων malls σε όλη την Ελλάδα. Η δραματική συρρίκνωση της εγχώριας καταναλωτικής δαπάνης, αλλά και το γεγονός ότι την τελευταία τετραετία η «μόδα» των malls ανθίζει στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, έχει στρέψει το ενδιαφέρον πολυάριθμων κατασκευαστικών ομίλων και εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων εκτός Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό η Danaos Development του εφοπλιστή Ι. Κούστα αναμένεται τις προσεχείς ημέρες, σε συνεργασία με τον όμιλο Φουρλή, να ξεκινήσει την κατασκευή στην βουλγαρική πρωτεύουσα του εμπορικού κέντρου Sofia Ring Mall.

Για την υλοποίηση του mall προϋπολογισμού 51 εκατ. ευρώ η Sofia Ring Mall που αποτελεί θυγατρική της Danaos Development έχει υπογράψει συμφωνίες με την μεγαλύτερη βουλγαρική κατασκευαστική Glavbolgarstroy και την Arcon Constructions.

Η πρώτη φάση του project είναι διάρκειας 13 μηνών και αφορά την εκτέλεση των έργων εκσκαφής. Μετά την ολοκλήρωσή τους θα ακολουθήσει νέος διαγωνισμός για την υλοποίηση του δεύτερου τμήματος του έργου. Το mall θα συνδέεται μέσω πεζοδιάβασης με το ΙΚΕΑ, ενώ οι δύο πολυχώροι θα διαθέτουν κοινό χώρο στάθμευσης.

Το Sofia Ring Mall θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Βουλγαρίας και θα διαθέτει μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια της τάξης των 70.000 τετραγωνικών μέτρων.

Πριν από περίπου 15 μήνες, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ολοκλήρωσε μαζί με την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Assos Capital την κατασκευή του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Βουλγαρίας. Το «The mall» είναι προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, εκτείνεται σε επιφάνεια 66.000 τ.μ. και διαθέτει περισσότερα από 186 καταστήματα, εστιατόρια και χώρους αναψυχής.

Αλλά και η Reds αναπτύσσει στο κέντρο του Βουκουρεστίου συγκρότημα επιφάνειας 32 χιλιάδων τ.μ., το οποίο δεν θα περιλαμβάνει αποκλειστικά εμπορικούς χώρους αλλά και διαμερίσματα, γραφεία και ξενοδοχείο.

Επίσης, στη Σερβία η Lamda δρομολογεί επένδυση-μαμούθ της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά την υλοποίηση σε επιφάνεια 100.000 τ.μ. εμπορικών καταστημάτων, γραφείων και ξενοδοχείου. Το project βρίσκεται στην φάση των αδειοδοτήσεων και εκτιμάται ότι η κατασκευή του θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Μία ακόμη εταιρεία που επενδύει στο ταχέως αναπτυσσόμενο retail των Βαλκανίων είναι η Bluehouse Capital, η οποία δραστηριοποιείται πλην της Ελλάδας, στην Κροατία, την Σερβία, την Ρουμανία και την Βουλγαρία. Η εταιρεία των Γιάννη Δεληκανάκη και Μπάμπη Πανδή σχεδιάζει εμπορικές αναπτύξεις στη Ρουμανία και στην Κροατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: