27/9/11

Μέτρα 7 δισ. ευρώ για πάρουμε δάνειο 8 δισ. ευρώ


Αγώνα δρόμου για να ικανοποιήσουν δύο από τους βασικούς όρους που θέτει η τρόικα, ώστε να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της για την 6η δόση, κάνουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Αφενός, προχωρούν στην λεπτομερή καταγραφή των μέτρων ύψους 7 δισ. ευρώ που θα πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Τα μέτρα πρέπει να κοστολογηθούν και να περιληφθούν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, στο οποίο θα περιγράφεται ο τρόπος αλλά και σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους. Κι αυτό, γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Ουάσιγκτον τίθενται εν αμφιβόλω τόσο η κοστολόγηση όσο και η δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής τους.

Αφετέρου, μετά και τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών στην Ουάσιγκτον για έσοδα 4 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του 2011 (εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου), το οικονομικό επιτελείο πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων, ρίχνοντας σε πρώτη φάση βάρος στις άδειες του ΟΠΑΠ και στην επέκταση της σύμβασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Πρέπει να σημειωθεί ότι πηγές από την τρόικα επισημαίνουν ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις αποτελούν ένα βασικό πυλώνα της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Μέσα στο κλίμα αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ αλλά και για τα νέα μέτρα ύψους 7 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα στα μέτρα τα οποία θα αναφερθεί ο υπουργός Οικονομικών είναι τα εξής:

- Επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του δημόσιου (επιπροσθέτως του 15% που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις περικοπές της τάξεως του 25% στις ΔΕΚΟ). Αυτές οι μισθολογικές περικοπές συνδυάζονται με διαρθρωτικές αλλαγές στο μισθολογικό πλέγμα του Δημοσίου, κάτι που διασφαλίζει μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση και βελτιώνει την παραγωγικότητα του δημόσίου τομέα.

- Μία, κατά μέσο όρο, επιπλέον περικοπή 4% στις συντάξεις (επιπροσθέτως του 10% που ήδη εφαρμόζεται). Αυτές οι περικοπές συμπληρώνονται από την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό (μέσω και της μεταρρύθμισης στα επικουρικά ταμεία) που διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

- Τη δημιουργία του καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας, στην οποία θα ενταχθούν 30 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2011.

- Την εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις καθ’ όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

- Σημαντική περικοπή στις φοροαπαλλαγές της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

- Την εισαγωγή ενός τέλους ακινήτων που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα αποδίδει ετησίως, έσοδα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ για όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: