19/9/11

Αμετακίνητες οι Βρυξέλλες αφού έχουν ξεφορτωθεί τα Ελληνικά ομόλογα


Τίποτα δεν άλλαξε μεταξύ του μεσημεριού της Παρασκευής, που ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες του Eurogroup και του «δράματος» που εκτυλίσσεται στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Μια σειρά από λεπτομέρειες στις σχέσεις κυβέρνησης - τρόικας, αξιοποιήθηκαν με έναν περίεργο για τα κοινοτικά δεδομένα τρόπο, ώστε να γιγαντωθεί ένα διευρυμένο κλίμα ανασφάλειας και σεναρίων για το μέλλον της 6ης δόσης και τις διαπραγματεύσεις για το επόμενο ελληνικό πρόγραμμα.

Στις Βρυξέλλες, στελέχη της επιτροπής που ενημερώθηκαν για το κλίμα στην Ελλάδα εξέφρασαν έκπληξη και απορία για το πως η δήλωση του εκπροσώπου Α. Αλταφάζ, ότι δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία καθόδου των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, αλλά και η αναφορά του Β.Σόιμπλε στη σχέση αξιολόγησης και εκταμίευσης της επόμενης δόσης, αξιοποιήθηκαν με στόχο τη δραματοποίηση της συνεχιζόμενης αξιολόγησης.

Τα στελέχη της Κομισιόν υπενθυμίζουν ότι πρώτον «ποτέ δεν υπήρχε καθορισμένη ημερομηνία, ποτέ ο επίτροπος Ρεν δεν μίλησε για ημερομηνία» και δεύτερον επεξηγούν ότι «η δήλωση Σόιμπλε είναι αυτονόητη». Σε σχέση τώρα με την αίσθηση του επείγοντος που έχει δημιουργηθεί για τη λήψη νέων μέτρων, εντελώς ρεαλιστικά ξεκαθαρίζουν ότι «η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του ελέγχου οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη εγκαίρως».

«Η Κομισιόν θα συνεχίσει πάντα να ζητά μέτρα μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα. Το τέλος στα ακίνητα δεν είναι ένα από αυτά», αναφέρει πηγή αρμόδια για την παρακολούθηση του μνημονίου και συνεχίζει: «ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι δαπάνες του δημοσίου με πειστικό και μετρήσιμο τρόπο είναι η μείωση του λόγου "μισθοί επί εργαζόμενοι"». Το στέλεχος, μάλιστα, που επαναλαμβάνει πάντα την συγκεκριμένη εξίσωση αναφέρει ότι «η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τι θέλουμε και τι έχει συμφωνηθεί».

Η κοινή αντίληψη στις Βρυξέλλες είναι ότι η όλη καθυστέρηση στον έλεγχο και στην απόδοση της 6ης δόσης οφείλεται στο ότι την κρίσιμη Πέμπτη, όταν η τρόικα αποχώρησε, η κυβέρνηση δε δέχθηκε να συζητήσει ένα κοστολογημένο σχέδιο μείωσης δαπανών που παρουσίασε ο κ. Μόρς.

«Πρέπει να σταματήσει στην Ελλάδα αυτό το καλαμπούρι με την κακή τρόικα και τις κακές Βρυξέλλες που ζητάνε διάφορα από τους Έλληνες. Δείτε τι έγινε στην Ιρλανδία! Μέσω μιας μείωσης δαπανών, απολύσεων στο ήδη σφιχτό δημόσιο και μιας συνολικής εσωτερικής υποτίμησης κατάφερε να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η Ιρλανδία δεν έχασε χρόνο», σχολιάζουν στην Κομισιόν, επεξηγώντας και τις πρόσφατες αναφορές Ρεν – Γιούνκερ μετά το Eurogroup.

«Γνωρίζουμε, όπως και ο κ. Σόιμπλε, ότι στο τέλος της χρονιάς ο στόχος για έλλειμμα 17 δισ. ευρώ είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Αν αυτό συμβεί, να ξέρετε πως η διαφορά ολόκληρη θα μεταφερθεί στο 2012 και μην ξεχνάτε ότι το πολιτικό περιβάλλον βαίνει επιδεινούμενο. Θα είναι πολύ δύσκολο να πείσουμε τους εταίρους, αν η προσπάθεια της κυβέρνησης δε φαίνεται».

Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται το κλίμα που θα μεταφέρουν οι κ. Μόρς και Τόμσεν στην τηλεδιάσκεψη με τον κ. Βενιζέλο, από τον οποίον θα ζητήσουν απολύσεις, επέκταση της εφεδρείας, οριζόντιες μειώσεις μισθών στο δημόσιο, διπλάσιες καταργήσεις οργανισμών και επιτάχυνση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων.

Όλα τα μέτρα πρέπει να έχουν αυξημένη απόδοση κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το πλάνο που παρουσίασε το υπουργείο στο τεχνικό κλιμάκιο την περασμένη Τρίτη, περιλαμβανομένου του τέλους στα ακίνητα. Η κυβέρνηση, λένε, μπορεί να επιλέξει και ισοδύναμα εισπρακτικά μέτρα, όπως αυξήσεις σε ποτά, καπνό, καύσιμα και «ό,τι άλλο φανταστεί πως μπορεί να εισπράξει». Αν οι επικεφαλής πεισθούν για τις καλές προθέσεις του ελληνικού επιτελείου, τότε θα ολοκληρώσουν τυπικά τον έλεγχο και θα εισηγηθούν την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 3ης Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: