22/9/11

Τρέχουν τα φωτοβολταϊκά στις στέγες


Τρέχουν και δε φτάνουν οι υπηρεσίες της ΔΕΗ προκειμένου να καλύψουν το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει για το περίφημο πρόγραμμα φωτοβολταϊκά σε στέγες, που παρά την οικονομική κρίση, τη στενότητα στις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις και το γενικότερο αρνητικό κλίμα, γνωρίζει πρωτοφανή επιτυχία.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν στο διάστημα μέχρι και τον Αύγουστο, στο διασυνδεδεμένο σύστημα, σε λειτουργία βρίσκονταν 5353 φωτοβολταϊκά σε στέγες συνολικής ισχύος 46,649MW, ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σημειώθηκαν αλλεπάλληλα ρεκόρ νέων συνδέσεων: τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού συνδέθηκαν 803 νέα συστήματα σε στέγες, ενώ τον Ιούλιο συνδέθηκαν 805 συστήματα.

Την ίδια στιγμή οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στα γραφεία της ΔΕΗ αλλά και ο ρυθμός ικανοποίησης των αιτημάτων, δείχνει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε ξεπεράσει τα 100MW. Ήδη το νούμερο αυτό ξεπεράστηκε τον Ιούλιο σε επίπεδο αιτήσεων σύνδεσης, όταν και είχαν υποβληθεί συνολικά 11,439 αιτήματα για 100,325MW. Παρά τη ραστώνη του Αυγούστου, οι αιτήσεις αυξήθηκαν στις 12011 φτάνοντας τα 105,671MW.

Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα δε λέει να κοπάσει, όπως παρατηρούν πηγές της αγοράς. Πράγματι τα «λαϊκά φωτοβολταϊκά» είναι ίσως η μόνη επιχειρηματική δραστηριότητα που γνωρίζει άνθιση, δημιουργεί δουλειές και δίνει θέσεις εργασίας, εν μέσω της κρίσης.

Πάντως το ενδιαφέρον εξηγείται και από το γεγονός ότι η εξαιρετικά ελκυστική τιμή των 55 σεντς ανά κιλοβατώρα, θα ισχύει για τις εγκαταστάσεις που θα συνδεθούν μέχρι το τέλος του έτους. Για το 2012 δεν υπάρχει κάποια επίσημη πληροφόρηση, ωστόσο όλα συνηγορούν στο ότι θα επανεξεταστούν οι ταρίφες, με δεδομένα τα προβλήματα στενότητας που αντιμετωπίζει ο ΔΕΣΜΗΕ που αποπληρώνει τους παραγωγούς ΑΠΕ.

Άλλωστε οι εκπρόσωποι της αγοράς ΑΠΕ, υποστηρίζουν ότι ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως οι στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού, η λανθασμένη αποτίμηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ, η τεχνητά χαμηλή τιμή στη χονδρεμπορική αγορά, «φουσκώνουν» αδικαιολόγητα το λογαριασμό της πράσινης ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό η αγορά έχει ζητήσει τον επαναπροσδιορισμό του μηχανισμού του τέλους ΑΠΕ, ώστε αυτό να αποτυπώνει την πραγματική συνεισφορά των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα. Εφόσον γίνει αυτό, λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς της πράσινης ενέργειας, τότε το κόστος των ΑΠΕ θα είναι πολύ μικρότερο ή κατά άλλους η πράσινη ενέργεια θα οδηγεί και σε μείωση του ενεργειακού κόστους (ιδιαίτερα μετά το 2013).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε όλοι και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα φωτοβολταικα panel, γιατί εκτός από οικονομία, θα κάνουμε και καλό στο περιβάλλον.