29/9/11

Το φίδι είχε πάντα διχαλωτή γλώσσα. Αμερικανική διγλωσσία για την Κύπρο


Ανεπαρκής εξοικείωση με τη θεματολογία, ενδοϋπηρεσιακή διαμάχη ή (το πιθανότερο) παιχνίδι διγλωσσίας; Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland τείνει να... δημιουργήσει παράδοση με προβληματικές δηλώσεις της για το Κυπριακό, επί των οποίων εν συνεχεία η γραφειοκρατία της αμερικανικής διπλωματίας των ΗΠΑ επανέρχεται με διορθωτικές διευκρινίσεις.

Την Τετάρτη, κατά το μπρίφινγκ του State Department, η κ. Nuland (προσωπική επιλογή της Hilary Clinton, αν και προέρχεται από τους κύκλους των λεγόμενων «νεοσυντηρητικών») αναφέρθηκε, μετά από ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, στο θέμα των κυπριακών γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Μόλις πρόσφατα υπεβλήθη αίτημα προκειμένου τα Ηνωμένα Έθνη να εμπλακούν σε κάποιου είδους διαμεσολάβηση, με στόχο μία συμφωνία διαμοιρασμού των κερδών από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου, και αντιλαμβανόμαστε ότι τα Ηνωμένα Έθνη μελετούν το αίτημα, και θεωρούν ότι θα ήταν αρκετά εποικοδομητικό εάν οι δύο κοινότητες μπορούσαν να αρχίσουν προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης με ένα παρόμοιο τρόπο».

Με άλλα λόγια, η εκπρόσωπος του State Department εμφανίζεται εμμέσως θετική στην πρόταση που υπέβαλε στον γ.γ. του ΟΗΕ ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Derviş Eroglu για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων υπό διεθνή επιτήρηση, μέχρι την επίλυση του Κυπριακού. Η πρόταση αυτή (η οποία διασώζει για την τουρκική πλευρά το μείζον ως προς την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής δημοκρατίας, χωρίς να την φέρνει σε ολομέτωπη αντιπαράθεση με τις δυνάμεις που έχουν επενδύσει διπλωματικά και οικονομικά στις κυπριακές γεωτρήσεις) έχει ήδη προκαλέσει την εθελοντική προσφορά μεσολάβησης του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρου Alexander Downer, ξεσηκώνοντας την καταδίκη των ελληνοκυπριακών κομμάτων.

Πάντως, σε σχετικό διάβημα του πρεσβευτή της Κύπρου στη Ουάσιγκτον, οι συνομιλητές του, φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, να τον διαβεβαίωσαν ότι οι δηλώσεις Nuland δεν απηχούν τις εκπεφρασμένες τοποθετήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, και ότι θα υπάρξει διόρθωση, καθώς «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβαίνει σε έρευνες και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων».

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Σεπτεμβρίου η κ. Nuland είχε δηλώσει, δίνοντας έτσι έμμεση στήριξη της αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς, ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κύπρου θα πρέπει να μοιραστούν ισομερώς (equally) ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Ωστόσο, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, σε επικοινωνία στελεχών της με τον ελληνικό Τύπο, έσπευσε να μετατρέψει το επίμαχο επίρρημα σε «equitably» («ακριβοδίκαια», ήτοι κατ’ αναλογίαν προς τον συσχετισμό μεταξύ των δύο κοινοτήτων) παραπέμποντας το θέμα του διαμοιρασμού των φυσικών πόρων σε μια «συνολική διευθέτηση του Κυπριακού επί τη βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Όλα αυτά, στο φόντο της «εξαγωγής» της έντασης από την Ανατολική Μεσόγειο (όπου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Piri Reis έχει υποχρεωθεί λόγω της παρουσίας ξένων ναυτικών δυνάμεων μνα κρατηθεί μακριά από το θαλάσσιο Οικόπεδο Αφροδίτη), στο Αιγαίο όπου χθες, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν έναν χρόνο, σημειώθηκαν αερομαχίες, ανάμεσα σε τουρκικά μαχητικά προερχόμενα από το Μπαλίκεσιρ και ελληνικά αεροσκάφη (δύο F-16 και ένα Mirage 2000). Pροηγουμένως δύο σχηματισμοί της τούρκικης αεροπορίας, αποτελούμενοι από δώδεκα μαχητικά (εκ των οποίων τα οκτώ ήταν οπλισμένα και ένα ηλεκτρονικού πολέμου και πληροφοριών), πραγματοποίησαν 21 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και πέντε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, ενώ τα αεροσκάφη δεν αποχώρησαν παρά μόνο όταν τελείωσαν τα καύσιμα και στις δυο πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: