21/9/11

Φοβάται την χρεοκοπία της Ελλάδας ο Πορτογάλος πρωθυπουργός


Μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών στην Ελλάδα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες και για την Πορτογαλία η οποία θα αναγκαζόταν να ζητήσει νέα οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε χθες ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Πέδρου Πάσους Κοέλιου.

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, σε συνέντευξή του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTP, επισήμανε την ανάγκη η χώρα του να προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνησή του σπεύδει να «διαφοροποιήσει» τη χώρα από την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει «σοβαρά προβλήματα», επισημαίνοντας πως το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών της Ελλάδας δεν μπορεί να αποκλειστεί.

«Βρισκόμαστε στο χείλος μιας κατάστασης μεγάλης αβεβαιότητας, αν όχι της πιθανής χρεοκοπίας ενός κράτους» της ευρωζώνης, είπε ο Πάσους Κοέλιου στη συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP.

«Αυτό θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την Πορτογαλία, πάνω απ’ όλα σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση των τραπεζών και της οικονομίας», είπε ο Κοέλιου, που ανέλαβε την εξουσία το καλοκαίρι.

Επίσης υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του θα ήταν «ανεύθυνη» εάν δεν προετοιμαζόταν για το ενδεχόμενο κήρυξης στάσης πληρωμών στην Ελλάδα λέγοντας ότι: «Είναι σημαντικό η χώρα να καταλάβει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρισκόμαστε...Εάν δεν ελέγξουμε το έλλειμμα, δεν θα είμαστε εδώ να διηγηθούμε τι έγινε».

«Είναι σημαντικό οι ευρωπαίοι εταίροι μας να πειστούν ότι αξίζει τον κόπο να βοηθήσουν την Πορτογαλία και, σε μια τέτοια περίπτωση, και την Ιρλανδία" είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να επιδειχθεί «αποφασιστικότητα» στην επίτευξη των στόχων που έχουν οριστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας δανεισμού της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Αυτό που εξαρτάται από δικές μας ενέργειες πρέπει να γίνει, πρέπει να εφαρμόσουμε επακριβώς όλα όσα συμφωνήθηκαν» με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είπε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης λέγοντας με έμφαση ότι «Σε ένα σενάριο κήρυξης στάσης πληρωμών της Ελλάδας, αυτή η βοήθεια θα ήταν απαραίτητη και είναι σημαντικό οι ευρωπαίοι εταίροι μας να πειστούν ότι αξίζει τον κόπο να βοηθήσουν την Πορτογαλία και, σε μια τέτοια περίπτωση, και την Ιρλανδία», υποστήριξε ο Πάσους Κοέλιου σε συνέντευξή του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTP.

«Εάν συμβεί μια πολύ αρνητική εξέλιξη, είναι σημαντικό αυτοί που μπορούν να μας βοηθήσουν να μπορέσουν να το κάνουν όντας πεπεισμένοι ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα δε θα συμβεί στην Πορτογαλία», πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι η χώρα του οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Η Πορτογαλία πρόκειται να λάβει από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ δάνεια ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο την περασμένη βδομάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με απροσδόκητες δυσκολίες, μετά την αποκάλυψη αδήλωτου χρέους στην αυτόνομη περιοχή του αρχιπελάγους των νήσων Μαδέρα, ύψους 1,68 δισεκατομμυρίου ευρώ, από το 2008 ως το 2011.

Ο Πάσους Κοέλιου χαρακτήρισε λυπηρό το ότι αυτή η «σοβαρή ανωμαλία» σημειώνεται «τη στιγμή που προσπαθούμε να κάνουμε μια διάκριση ανάμεσα στη χώρα μας και εκείνες τις χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως η Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: