25/9/11
Καλπάζει το AIDS και η ελονοσία λόγω λαθρομεταναστών σύμφωνα με τον Λοβέρδο. Πριν δυόμιση χρόνια αυτή η δήλωση ήταν φασιστική & όχι ρεαλιστική.
Ανεξέλεγκτη είναι η επιδημία του AIDS στην Ελλάδα. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών έχει αυξηθεί φέτος κατά δέκα φορές σε σχέση με πέρυσι. Διπλασιασμός αναμένεται και στα νέα κρούσματα στον γενικό πληθυσμό. Η επιδημιολογική "έκρηξη" αποδίδεται από τους επιστήμονες στην ανεξέλεγκτη πορνεία και την υστέρηση επαρκών προληπτικών μέτρων τα τελευταία χρόνια.
Το θέμα ανέδειξε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, στα εγκαίνια του ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα. Το γραφείο έχει έδρα το κτίριο του υπουργείου Υγείας στη λεωφόρο Κηφισίας και θα επικεντρώνεται στην παροχή τεχνικών υποστήριξης των χωρών για την ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών.
Απευθυνόμενος στην περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ, κ. Σουζάνα Γιάκαμπ, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των λαθρομεταναστών:
"Ειδοποίησα προσωπικώς και εγκαίρως τον Φεβρουάριο όλους τους διεθνείς οργανισμούς ότι έχουμε πρόβλημα με τις μεταδιδόμενες ασθένειες, λόγω της παράνομης μετανάστευσης", είπε ο υπουργός Υγείας, για να σημειώσει: "Εχουμε πρόβλημα. Είμαστε το βασικό κανάλι της παράνομης μετανάστευσης. Η περιοχή του Εβρου υποφέρει. Οι μετανάστες είναι φορείς ξεχασμένων ασθενειών".
Ο ειδικός λοιμωξιολόγος και μέλος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος - Κακολύρης, δήλωσε στο "Εθνος" ότι η επιδημία του AIDS έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.
Η συχνότητα νέων κρουσμάτων στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών -αναφέρει- ήταν 1% και έχει τώρα εκτιναχθεί στο 5%. Ολόκληρο το 2010 είχαν καταγραφεί 12 νέα κρούσματα στον πληθυσμό των χρηστών, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2011 είχαν ήδη καταγραφεί 50! Η οικονομική κρίση -εξηγεί- οδηγεί τους χρήστες στην ανεξέλεγκτη πορνεία.
Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στον γενικό πληθυσμό. Το 2010 είχαν καταγραφεί 580 νέα κρούσματα, αριθμός που φέτος θα ξεπεράσει τα 1.000. Σύμφωνα με τον κ. Γαργαλιάνο, τα κρούσματα αυτά δεν προέκυψαν από τον έναν χρόνο στον άλλο. Οφείλονται στη συνεχή χαλάρωση των μέτρων. Τα κρούσματα που έγιναν φέτος αντιληπτά, ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τον ιό πριν από τέσσερα χρόνια.
Υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας λόγω της συρροής κρουσμάτων ελονοσίας -και μάλιστα «εγχώριων»- σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Με διάταξή του, ο υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος ορίζει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ως φορέα υπεύθυνο για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, και σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί το παράσιτο που προκαλεί τη νόσο και το οποίο ενδημεί κυρίως σε πληθυσμούς των παράνομων μεταναστών, επιβάλλει υψηλά πρόστιμα, από 10.000 έως 100.000 ευρώ, σε όσους Eλληνες απασχολούν νόμιμους ή μη αλλοδαπούς και δεν μεριμνούν για την υποβολή τους σε έλεγχο και θεραπεία.
Η «ξεχασμένη» στην Ελλάδα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες ελονοσία (η νόσος εκριζώθηκε το 1974 έπειτα από εντατικό πρόγραμμα καταπολέμησης επί δύο δεκαετίες) επανακάμπτει μέσω των παράνομων μεταναστών που φτάνουν στη χώρα και οι οποίοι θεωρούνται από τους ειδικούς ως κινητές εστίες μετάδοσης της νόσου.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας κυρία Τζένη Κρεμαστινού, «έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 30 κρούσματα ελονοσίας από το καλοκαίρι. Τα περισσότερα εξ αυτών καταγράφηκαν στη Λακωνία, όπου ήταν σαφείς οι ενδείξεις της εγχώριας μετάδοσης από παράνομους οικονομικούς μετανάστες. Γι' αυτό άλλωστε κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ θα μεταβεί στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, σποραδικά περιστατικά χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ύποπτες χώρες της Ασίας και της Αφρικής, όπου ενδημεί η νόσος, εμφανίστηκαν στην Εύβοια, τη Λάρισα, τη Βοιωτία και την Αττική».
Το 2009 είχαν καταγραφεί 51 κρούσματα ελονοσίας, παρουσιάζοντας αύξηση 28% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, καθώς ετησίως ο αριθμός των περιστατικών ήταν περίπου 34. Οι ειδικοί κινητοποιήθηκαν, διότι τα προηγούμενα χρόνια νοσούσαν κυρίως αλλοδαποί, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στη χώρα καταγωγής τους (ιδίως Πακιστάν και Μπανγκλαντές) πριν από την εκδήλωση της ελονοσίας.
Η καταπολέμηση της νόσου μέσω της μονάδας του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι η μία παράμετρος της «μάχης» κατά της ελονοσίας που αρχίζει το υπουργείο Υγείας. Εξίσου σημαντικά αποτελέσματα αναμένεται να έχει η επαπειλούμενη επιβολή προστίμων σε όσους απασχολούν παράνομους μετανάστες και δεν φροντίζουν για την εξέταση ή τη θεραπεία τους. Έως και 100.000 ευρώ θα πληρώνουν Ελληνες εργοδότες εάν εντοπίζονται στην εργασία τους αλλοδαποί με ελονοσία κατά τον έλεγχο των αρχών (Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, ΣΕΥΥΠ, ΣΕΠΕ, ΣΔΟΕ).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου