29/9/11

Έρχονται αυξήσεις από τέσσερις μεριές στο ρεύμα για το 2012


Ενώπιον δυσάρεστων εκπλήξεων ενδέχεται να βρεθούν οι καταναλωτές από τις αρχές του νέου έτους, με δεδομένο ότι υπάρχουν σοβαρές πιέσεις για αυξήσεις στο ρεύμα εξαιτίας τεσσάρων εκκρεμοτήτων. Ο λόγος για την υποχρέωση της χώρας μας –περιλαμβάνεται στο μνημόνιο– να θεσπίσει τιμολόγια ρεύματος που να αντανακλούν το κόστος παραγωγής, καθώς και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση με το τέλος ΑΠΕ, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας αλλά και τον ΕΦΚ στο αέριο. Βεβαίως το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα επιχειρήσει να αμβλύνει κατά το δυνατόν το σωρρευτικό αποτέλεσμα των αυξήσεων και σε αυτή την κατεύθυνση, έχει ζητήσει τις εισηγήσεις της ΡΑΕ, του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ. Χαρακτηριστικά στην τελευταία συνέντευξη ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει ότι το ζήτημα των τιμολογίων παραείναι σοβαρό, αγγίζει όλα τα νοικοκυριά... θα κάνουμε μια συζήτηση με τη ΔΕΗ και με τη ΡΑΕ, προτού πούμε το οτιδήποτε.

Οι δυνατότητες παρέμβασης ωστόσο του υπουργείου είναι μάλλον περιορισμένες με δεδομένο ότι για παράδειγμα για τα «κοστοβαρή» τιμολόγια, το μέλλον είναι ήδη προδιαγεγραμμένο. Η τελευταία αύξηση που τέθηκε σε ισχύ αρχές του 2011 επί Τ. Μπιρμπίλη, αποτελούσε την πρώτη δόση από τις τρεις «σταδιακές» αυξήσεις, που στόχο έχουν να καταργήσουν τις λεγόμενες σταυροειδείς επιδοτήσεις των τιμολογίων. Από τις συγκεκριμένες αναπροσαρμογές πλήττονται οι χαμηλότερες καταναλώσεις των οικιακών τιμολογίων αλλά και οι αγρότες.

Θέμα υπάρχει και με το στρεβλό μηχανισμό του τέλους ΑΠΕ, καθώς πληροφορίες θέλουν εκ νέου να υπάρχει πρόβλημα στο ΔΕΣΜΗΕ, λόγω της υψηλής διείσδυσης των πράσινων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Οι προβολές που γίνονται δείχνουν ότι θα πρέπει να γίνουν αυξήσεις με το υφιστάμενο σύστημα, ωστόσο το ΥΠΕΚΑ προσανατολίζεται να ξεκινήσει συνολικό διάλογο, για αλλαγές τόσο στο τέλος ΑΠΕ όσο και στο σύστημα των επιδοτούμενων τιμών.

Αλλαγές απαιτούνται και στον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, που ο Γ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι παρουσιάζει προβλήματα. Σε διαφορετική περίπτωση είτε η ΔΕΗ θα οδηγηθεί σε ζημιές ή θα πρέπει να μετακυλιστεί στους καταναλωτές το διόλου ευκαταφρόνητο επιπλέον κόστος. Αλλά και σε περίπτωση που καταργηθεί ο ΕΦΚ στην ηλεκτροπαραγωγή, τα χρήματα που χάνει το δημόσιο θα αναζητηθούν από αλλού, με τους καταναλωτές να είναι οι πιο... «εύκολοι στόχοι». Μιλάμε για ένα συνολικό ποσό της τάξης των 130 – 140 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τέλος τις ΥΚΩ και εκεί θα χρειαστούν αναπροσαρμογές σε σχέση με το τι ισχύει αυτή τη στιγμή με δεδομένο ότι μέσω των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας καλύπτεται το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών αλλά και το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: