30/9/11

Έκδοση 100ετούς ομολόγου εξετάζει η Ελλάδα. Κάντο όπως το Μεξικό & θα γίνουμε Μεξικό


Η έκδοση ενός 100-ετούς ομολόγου βρίσκεται ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζονται από την Ελλάδα, σύμφωνα με τραπεζίτη οργανισμού που συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ανάμεσα στους οργανισμούς που συμβουλεύουν την Ελλάδα είναι η BNP Paribas, η Deutsche Bank, η HSBC και η Lazard.

Το σενάριο αυτό φαίνεται πως προέκυψε από την αυξημένη ζήτηση που πέτυχε αντίστοιχο ομόλογο που εκδόθηκε από Μεξικό πριν από κάποιες εβδομάδες.

Σημειώνεται πως πριν συμφωνηθεί το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας στις 21 Ιουλίου, κάποια στελέχη της Ευρωζώνης είχαν προτείνει την ανταλλαγή του υφιστάμενου χρέους με ομόλογα διάρκειας έως και 40 ετών.

Η μεγάλη διάρκεια του 100-ετούς ομολόγου θα εξασφαλίσει στους επενδυτές ότι θα υπάρξει μικρότερη διακύμανση όταν αυξηθούν τα επιτόκια. Παράλληλα, σημαίνει μεγαλύτερες αλλαγές στην ονομαστική αξία για μικρότερες κινήσεις των αποδόσεων, κάτι που μπορεί να προσελκύσει τα hedge funds.

Επιπλέον, ένα τέτοιο ομόλογο θα έστελνε ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι τα προβλήματα αναχρηματοδότησης της Ελλάδας έχουν μετατοπιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο ίδιος τραπεζίτης ανέφερε πως το ομόλογο θα είναι δομημένο, όπως τα ομόλογα Brady που χρησιμοποιήθηκαν στις χώρες της Λατινικής Αμερικής το 1980. Τα περισσότερα από αυτά είχαν ως εγγυητή τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Το σχέδιο Brandy απέφερε 160 δισ. δολάρια σε ομόλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: