27/9/11

Ηχηρή η σιωπή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ


Όταν οι «στρόφιγγες» πληροφόρησης από τις κυβερνητικές πηγές του Μεγάλου Δουκάτου κλείνουν ερμητικά –τουλάχιστον για τους Έλληνες δημοσιογράφους- στη συμπλήρωση δεκαπέντε ημερών εκκωφαντικής σιωπής του πάλαι ποτέ λαλίστατου Πρωθυπουργού, υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης από συστάσεων ευρωζώνης, τότε τα σενάρια περί διαδοχής, σιωπηρής παραίτησης και ραγδαίων αλλαγών στην οικονομική «διακυβέρνηση» των χωρών του ευρώ, εναλλάσσονται με ταχύ ρυθμό.

Δύο περίπου εβδομάδες μετά τα δημοσιεύματα μερίδας του λουξεμβουργιανού και γερμανικού Τύπου για παραίτηση του Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ από την προεδρία του Eurogroup –είδηση που το protothema.gr ήταν από τα πρώτα μέσα της Ευρώπης που την δημοσίευσαν- οι παρασκηνιακές εξελίξεις για τη διάδοχη κατάσταση στην κεφαλή του eurogroup μαίνονται σκληρές.

Ο Πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, ένας από τους πλέον ένθερμους –και ίσως τελευταίους- «φίλους» της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά οικονομικά «χαρακώματα», θα παραδώσει και επισήμως τη σκυτάλη στον επόμενο επικεφαλής του Εurogroup τον Ιανουάριο του 2012, λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση των 58ων γενεθλίων του.

Το παρασκήνιο εντός των χωρών του ευρώ και η εντυπωσιακή απουσία του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ από τον ευρωπαϊκό διάλογο για την τύχη, όχι απλώς της Ελλάδας, αλλά σύσσωμης της ευρωζώνης, επαναφέρουν τα σενάρια για μια συμφωνία κυρίων στη διαδοχή του monsieur Γιούνκερ και την επιβεβλημένη μετεξέλιξη του θεσμικού του ρόλου σε πανευρωπαϊκό οικονομικό κατευθυντήριο.

Ο πολιτικός από το μικροσκοπικό και πανέμορφο Δουκάτο που κατάφερε να «διαγράψει» το κακό προηγούμενο του συμπατριώτη του Ζακ Σαντέρ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπήρξε πάντοτε θιασώτης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και σύμμαχος της Ελλάδας στις εξοντωτικές συζητήσεις στους κόλπους της ευρωζώνης.

Δύο εβδομάδες πριν και λίγες μόλις ώρες μετά την παραίτηση του Γερμανού Γιούργκεν Σταρκ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εν μέσω φημών για την παραίτηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο γερμανικός Τύπος έκανε λόγο για την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής του eurogroup από τον νυν υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σενάριο που φαίνεται να απομακρύνεται πλέον, καθώς ως πλέον πιθανός διάδοχος ακούγεται ο «κύριος τίποτα», όπως είχε χαρακτηρισθεί, Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Όπως και να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις, ο κύριος Γιούνκερ φαίνεται πως έχει ήδη επιλέξει τη σιωπηρή του απομάκρυνση από τις ραγδαίες εξελίξεις στις χώρες του ευρώ. Ερμηνεία που ενδεχομένως επιβεβαιώνει και την ξαφνική και πλήρη άρνηση από την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου να σχολιάσει επισήμως οτιδήποτε αφορά στην ελληνική οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: