21/9/11

Μάχη για μείνουν οι μεγάλες φαρμακευτικές στην Ελλάδα!


Μακρά και δύσκολή αποδεικνύεται η προσαρμογή των φαρμακευτικών εταιρειών στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ελληνική αγορά. Η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 2 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό κατά 33% μόνο την τελευταία διετία, είχε σημαντικές επιπτώσεις σε ολόκληρο το φάσμα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, οδηγώντας κατά κύριο λόγο τις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις ακόμη και σε αναστολή των δραστηριοτήτων τους και τις μεγάλες πολυεθνικές σε αναζήτηση κατεύθυνσης αναφορικά με την περαιτέρω δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα.

Με δεδομένο πως στο Μνημόνιο προβλέπεται πως η συνολική δαπάνη για την υγεία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 6% του ΑΕΠ, ο υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει πως σταδιακά η φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να υποχωρήσει στα επίπεδα των 2,4 δισ. ευρώ, όσα ήταν δηλαδή και το 2004. Με την ηλεκτρονική συνταγοφράφηση ήδη να έχει εξοικονομήσει πόρους της τάξης των 600 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο στης χρονιάς, η κυβέρνηση για το 2012 προωθεί νέα μέτρα περιστολής των φαρμακευτικών δαπανών του Δημοσίου ύψους 800-900 εκατ. ευρώ.

Η προοπτική αυτή σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην εξόφληση των οφειλών του δημοσίου αλλά και το haircut που υπέστησαν προηγούμενες οφειλές έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας στις τάξεις των πολυεθνικών. Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, αντιπρόεδρος της Novartis Hellas, μιλώντας προ ημερών στο συνέδριο του Economist ήταν αφοπλιστικός λέγοντας πως “περνάμε μισή μέρα καθημερινά προσπαθώντας να πείσουμε στα κεντρικά τις μητρικές να συνεχίσουν να πιστεύουν στην Ελλάδα και, κυρίως, να συνεχίζουν να επενδύουν στη χώρα μας”.

Ο κ. Φρουζής εμφανίστηκε επικριτικός για την συνεχή επιβολή μέτρων, χωρίς να τηρείται το μέτρο της αναλογικότητας. “Το φάρμακο στη συνολική δαπάνη της υγείας στην Ελλάδα αντιπροσωπευθεί το 16% και για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και το υπόλοιπο 84%. Πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι στην προσπάθεια που γίνεται, όσο όμως δεν στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, είτε ελληνικές είτε πολυεθνικές, του κλάδου, τόσο τα έσοδα θα είναι μικρότερα, τόσο η κοινωνική προσφορά των επιχειρήσεων θα μειώνεται και τόσο η ανεργία θα εκτοξεύεται”, ανέφερε. Σημείωσε, δε, πως απαιτείται η ύπαρξη ενός σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όχι μονομερούς και εισπρακτικού χαρακτήρα, που δεν θα φθονεί τις υγιείς επιχειρήσεις και δεν θα προκαλεί φόβο τους εταίρους και μετόχους τους στο εξωτερικό. “Δίνουμε μάχη για να κρατήσουμε τις επενδύσεις αυτές στην Ελλάδα”, κατέληξε.

"Μόνο σε όσους πληρώνουν"

Στην ίδια κατεύθυνση, εδώ και λίγες ημέρες η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche ανακοίνωσε πως δεν θα πουλάει πλέον φάρμακα σε ελληνικά νοσοκομεία που δεν έχουν εξοφλήσει τα χρέη τους. Εκπρόσωπος του ομίλου επικαλούμενος τον πρόεδρο της Roche, Severin Schwan, τόνισε ότι αντίθετα θα αυξηθούν οι πωλήσεις σε ελληνικά φαρμακεία, που είναι περισσότερο συνεπή στις πληρωμές τους.

Σε ανακοίνωση που ακολούθησε, η Roche Hellas κατέστησε γνωστό πως θα συνεχίσει τις παραδόσεις των φαρμάκων της αποκλειστικά σε όσα δημόσια νοσοκομεία τηρούν την πιστωτική της πολιτική, ήτοι παροχή πιστωτικού ορίου 60 ημερών συν μια πρόσθετη επιπλέον τρίμηνη έντοκη περίοδο πίστωσης. Σε περίπτωση, αναφέρει η εταιρεία, που κάποιο δημόσιο νοσοκομείο αδυνατεί να εξοφλήσει το σύνολο του ποσού των ληξιπρόθεσμων τιμολογίων και μπορεί να πληρώσει μόνο ένα μέρος του, η Roche Hellas παραδίδει φάρμακα αξίας ίσης με το ποσό που εξοφλείται από το νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: