29/9/11

Στις 13 Οκτώβρη η απόφαση για την 6η δόση, μετά το ναι της γερμανικής Βουλής


Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα θα ληφθεί μάλλον στις 13 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "θα εξετάσουν τώρα εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενώπιον της γερμανικής βουλής. "Δεν είμαι σε θέση να πω ποια θα είναι η απόφαση αυτή, δεν μπορώ να προβλέψω τα συμπεράσματα της τρόικας", πρόσθεσε.

Σήμερα οι οι «Financial Times Deutschland» επανέρχονται στο σενάριο της ελεγχόμενης χρεοκοπία της Ελλάδας βάσει του «plan B» της Γερμανίας. Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «μυστική την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» ως αποτέλεσμα της καθυστέρηση της χορήγησης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα καθώς μέχρι σήμερα τίθετο θέμα χρεοκοπίας της χώρας μας, σε περίπτωση που δεν λάμβανε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου τη νέα δόση. Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα, στη Γερμανία συζητείται το ενδεχόμενο η τρόικα, μετά την έγκριση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, να αρνηθεί τη χορήγηση της νέας δόσης προς την Ελλάδα και η χώρα να οδηγηθεί στην αδυναμία πληρωμών.

Πάντως οι ελεγκτές της Τρόικας πιάνουν δουλειά και πάλι από σήμερα. Στο οικονομικό επιτελείο τους «υποδέχονται» και πάλι με νέες παλινωδίες, στο θέμα των αποδείξεων αυτή τη φορά και ενώ οι εκπρόσωποι της Τρόικας καταφθάνουν για να εποπτεύσουν αν θα τηρηθούν όσα υποσχέθηκαν σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο οι κ.κ. Βενιζέλος και Παπανδρέου.

Το «χαλί» για την επιστροφή της Τρόικας έστρωσαν τα νέα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης που συζητά και σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, με αιχμή του δόρατος το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο που θα ισχύσει από 1ης Νοεμβρίου, αλλά και το πρόγραμμα «εφεδρείας» στο δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: