21/9/11

Οι Γερμανοί επένδυσαν 4 δισ. στον ΟΤΕ, τώρα αξίζει 1,6. Όπου επενδύουν τα κάνουν μαντάρα.


Δραματική πτώση 44% εμφανίζει η μετοχή του ΟΤΕ, τρεις μήνες αφότου πωλήθηκε ένα επιπλέον ποσοστό 10% των μετοχών στους Γερμανούς της Deutsche Telecom.

Η πτώση της μετοχής από τα 8 ευρώ στα 3,40 ευρώ δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε με βάση τα οικονομικά δεδομένα, καθώς στο εξάμηνο ο οργανισμός ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 62 εκατ. ευρώ έναντι 61 εκατ. ευρώ ζημιών.

Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες το αρνητικό μέτρο -για τους εργαζόμενους- της τετραήμερης εργασίας, ενώ θεωρείτο ότι θα ώδινε ώθηση στη μετοχή, τη βύθισε μεγαλώνοντας τον προβληματισμό της αγοράς.

Είναι χαρακτηριστικό, όμως, ότι οι Γερμανοί έχουν επενδύσει 4 δισ. ευρώ στην εταιρεία η κεφαλαιοποίησή της έχει ανέλθει μόλις σε 1,6 δισ. ευρώ.

Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι το 2013 ο ΟΤΕ θα χρειαστεί 900 εκατ. ευρώ για δάνεια που λήγουν. Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο, αν διατηρηθεί αυτή η τάση, θα το προσεγγίσει η χρηματιστηριακή αξία του Οργανισμού.

Από την όλη εξέλιξη ο μεγαλύτερος ωφελημένος είναι μόνο η γερμανική Deutsche Τelekom, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα πιθανότατα να είναι σε θέση να υποβάλει δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών του ΟΤΕ - όπως συνέβη με την Εμπορική Τράπεζα.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι Γερμανοί της DT δεν έχουν κανένα λόγο να πιέζονται μετοχικά σε εποχή κρίσης και στην Ελλάδα, καθώς ήταν καλύτερο να αποσύρουν την εταιρεία από το Χρηματιστήριο προκειμένου να λαμβάνουν εξ ολοκλήρου τα κέρδη του Οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: