4/8/11

Το πόρισμα για τα εξοπλιστικά αποδίδει πολιτικές και όχι ποινικές οι ευθύνες


Βαρύτατες! πολιτικές, αλλά όχι ποινικές ευθύνες των υπουργών Εθνικής Άμυνας της περιόδου 2000-2009 σχετικά με τις συμβάσεις των υποβρυχίων διαπιστώνει η έκθεση της Επιτροπής για τα Εξοπλιστικά Προγράμματα.

«Οι ευθύνες αυτές αναδείχθηκαν έντονα για την περίοδο 2006-2009, δεν προέκυψαν όμως στο παρόν στάδιο στοιχεία για περαιτέρω έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες», αναφέρει η έκθεση.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι «η διαβίβαση της δικογραφίας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία της υπόθεσης, δε διευκολύνει το έργο της Βουλής, διότι δεν λαμβάνει υπόψιν την υπόθεση όπως εξελίσσεται με τις καταθέσεις υπόπτων και μαρτύρων».

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έκθεση, «καταγράφηκαν οι αδυναμίες των συμβατικών όρων, και διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι η αδράνεια, η σιωπηρή παράταση του συμβατικού χρόνου, η διεξαγωγή αναποτελεσματικών διαπραγματεύσεων η σύγχυση ως προς την ικανότητα του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ να ανταποκριθεί στις συμβατικές προδιαγραφές, είχε αντίκτυπο στην εξέλιξη και των δύο συμβάσεων, με τελική συνέπεια, παρά την καταβολή του ποσού των 105.000.000 ευρώ τον Ιούνιο του 2009, η ελληνική πλευρά , να βρεθεί , ενώ είχε καταβάλει συνολικά 2.033.100.000 ευρώ και για τις δύο Συμβάσεις (κατασκευής νέων και εκσυγχρονισμού των παλαιών Υποβρυχίων) αντιμέτωπη με την καταγγελία της συμβάσεως από τους Αναδόχους την 21-9-2009».

Η Επιτροπή ζητά από τον Πρόεδρο της Βουλής να διαβιβαστεί αντίγραφο της Εκθέσεως της , στον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, «ώστε σε συνδυασμό με το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής που έχει ήδη διαβιβασθεί, να διευκολυνθεί στην θεμελίωση των αστικών αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου για την άσκηση αγωγών αποζημίωσης σε βάρος παντός υπευθύνου».

Παράλληλα, στην έκθεση προτείνεται «να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τον προσδιορισμό της ζημίας του Δημοσίου και τον καταλογισμό της σε βάρος της ιδιωτικής περιουσίας όλων των υπευθύνων σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσίου Λογιστικού για την διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου».
Επίσης, ζητείται «να ληφθούν μέτρα ώστε οι υπάλληλοι που στελεχώνουν τις υπηρεσίες που ασχολούνται με τις προμήθειες υλικού να μην υπερβαίνουν την τριετή θητεία, να υπόκεινται σε έλεγχο πόθεν έσχες κατά τις κείμενες διατάξεις τόσο κατά την τοποθέτηση τους, όσο και κατά την διάρκεια της θητείας τους και μια επί πλέον πενταετία μετά την λήξη της θητείας τους».

Επιπλέον, στην έκθεση της Επιτροπής προτείνεται «όλες οι συμβάσεις προμηθειών του Δημοσίου, άνω του ποσού των 150.000 ευρώ, να υπόκεινται σε προηγούμενη νομική επεξεργασία από τα λειτουργούντα σε όλα τα Υπουργεία Γραφεία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του οποίου να μην επιτρέπεται η υπογραφή τους»

Δεν υπάρχουν σχόλια: