30/8/11

Κέρδη 155 εκατ. ευρώ (ή καθαρές ζημίες 112 εκατ. ευρώ λόγω της επίπτωσης από το PSI) για το α΄ εξάμηνο


Σε €737 εκατ. ανήλθαν τα συνολικά έσοδα του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου -εξαιρουμένης της απομείωσης Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ)- το α’ εξάμηνο 2011, σημειώνοντας αύξηση 8%, ενώ τα κέρδη πριν τις προβλέψεις εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ για το α’ εξάμηνο 2011 ανήλθαν σε €377 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 15% έναντι του α’ εξαμήνου 2010.

Τα κέρδη μετά τη φορολογία εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ ανήλθαν σε €155 εκατ., έναντι €163 εκατ. το α’ εξάμηνο 2010.

Σημειώνεται ότι τα κέρδη μετά τη φορολογία επηρεάστηκαν τόσο από την αυξημένη χρέωση για προβλέψεις για απομείωση δανείων όσο και από την αυξημένη φορολογία λόγω επιβολής ειδικής φορολογίας (€9 εκατ.) στην Κύπρο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με βάση το ύψος των καταθέσεων τους. Τα κέρδη μετά τη φορολογία και εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ και της ειδικής φορολογίας των τραπεζών ανήλθαν σε €165 εκατ. έναντι €163 εκατ. το α’ εξάμηνο 2010.

Η Τράπεζα Κύπρου επισημαίνει ταυτόχρονα ότι με βάση τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις 21 Ιουλίου 2011 για τη στήριξη της Ελλάδας προτίθεται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, να συμμετάσχει στο σχέδιο ανταλλαγής ΟΕΔ. Η ονομαστική αξία των ΟΕΔ που εμπίπτουν στο σχέδιο στις 30 Ιουνίου 2011 ανέρχεται σε €1.076 εκατ. και το Συγκρότημα προέβη σε απομείωση ύψους €281 εκατ. ή 26%.

Ως αποτέλεσμα, ο λογαριασμός αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος το β’ τρίμηνο 2011 περιλαμβάνει ζημιές μετά τη φορολογία ύψους €268 εκατ. από την απομείωση ΟΕΔ εκ των οποίων €171 εκατ. αντιπροσωπεύει ποσό που είχε ήδη αναγνωριστεί στα αποθεματικά επανεκτίμησης και έχει μεταφερθεί στον λογαριασμό αποτελεσμάτων. Ως αποτέλεσμα, η επίδραση της απομείωσης στα ίδια κεφάλαια ανήλθε σε €97 εκατ. Το Συγκρότημα εκτιμά ότι με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ΟΕΔ θα προκύψει όφελος €77 εκατ. περίπου με βάση τους μέχρι σήμερα όρους του σχεδίου και ως αποτέλεσμα η επίδραση στα ίδια κεφάλαια από τη συμμετοχή στο σχέδιο ανταλλαγής ΟΕΔ θα μειωθεί από €97 εκατ. σε μόνον €20 εκατ. περίπου.

Συμπεριλαμβανομένης της απομείωσης ΟΕΔ, τα κέρδη πριν τις προβλέψεις για το α’ εξάμηνο 2011 ανήλθαν σε €96 εκατ., ενώ οι ζημιές μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €112 εκατ.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το Συγκρότημα παραμένει σε ισχυρή θέση να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στις κύριες Ευρωπαϊκές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται διαθέτοντας ισχυρή ρευστότητα (δείκτης δανείων προς καταθέσεις 86%), ελάχιστες αποπληρωμές πιστωτικών τίτλων για την επόμενη διετία και δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων 11,6% μετά την έκδοση Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου και την απομείωση Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ).

Η έκδοση €890 εκατ. Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) τον Μάιο 2011 ενίσχυσε κεφαλαιακά περαιτέρω το Συγκρότημα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος. Επίσης, η Τράπεζα Κύπρου πέρασε με επιτυχία την Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων για το 2011 που διενεργήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Κύπρου κατέλαβε την 24η θέση ανάμεσα σε 90 Ευρωπαϊκές τράπεζες με δείκτη αποδεκτών κεφαλαίων 9,5% το 2012, υπό το ακραίο σενάριο και λαμβάνοντας υπόψη ενέργειες για ενίσχυση κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Κύπρου είχε ήδη υλοποιήσει τις ενέργειες για ενίσχυση του κεφαλαίου της που συμπεριλήφθηκαν στην Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων για το 2011 πριν την ολοκλήρωση της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: