29/8/11

Η κυβέρνηση θα προτείνει διετή παράταση του Μεσοπρόθεσμου


Δύο χρόνια παράταση στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την ηγεσία της τρόικας που ξεκινά από σήμερα τους ελέγχους της στην Αθήνα.

Τη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την πραγματοποιεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έχει αναλάβει από το Μέγαρο Μαξίμου τον πλήρη συντονισμό της οικονομικής πολιτικής και των σχέσεων με τους δανειστές.
Η εκτίμηση στην κυβέρνηση είναι ότι το έλλειμμα (με δεδομένο ότι η ύφεση θα φτάσει από μείον 4,5% έως μείον 5,2%, με ορισμένους υπουργούς να κάνουν λόγο και για 6%) θα ανέλθει αντί για 7,5% στο 8,5% ίσως και στο 9%. Με την διαπραγμάτευση, επιδιώκεται να ληφθεί παράταση του στόχου για έλλειμμα 3% αντί για το 2014 το 2016, ώστε να χαλαρώσει η θηλιά γύρω από την πραγματική οικονομία.

Είναι σαφές ότι η διαπραγμάτευση δεν θα λήξει με την αποχώρηση της τρόικας, πλην όμως στην κυβέρνηση έχει αποφασιστεί αν χρειαστεί στην πορεία να παρέμβει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και ο πρωθυπουργός.

Ο Π. Μπεγλίτης

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι η χθεσινή παρέμβαση από την Κρήτη του υπουργού Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη, ο οποίος κάλεσε την τρόικα να δει με ρεαλισμό την κατάσταση που επικρατεί στην πραγματική οικονομία της Ελλάδος, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα δεν μπορεί να πνιγεί στην ύφεση. Η δήλωση του κ. Μπεγλίτη έχει ως εξής:

«Η τρόικα πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχει μια εξαιρετικά δυσμενής συγκυρία στην Ελλάδα. Είναι στασιμότητα της πραγματικής οικονομίας και όλων των οικονομικών μεγεθών. Άρα πιστεύω ότι πρέπει με ρεαλισμό να δει αυτή τη πραγματικότητα. Εμείς, από τη πλευρά μας, πρέπει να είμαστε σταθεροί και συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και στους στόχους που έχουμε θέσει προκειμένου η χώρα να επανακτήσει την αξιοπιστία της. Κυρίως όμως προκειμένου να ξαναδώσουμε ζωντάνια στη πραγματική οικονομία. Δεν είναι ένα τεχνοκρατικό διακύβευμα αυτό που θέλει η Τρόικα. Θα πρέπει να είναι ένας στόχος και μια στρατηγική που συνδέεται με την ελληνική πραγματικότητα και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός λαός. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό, κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερα. Όμως, από εκεί και πέρα, η χώρα δεν μπορεί να πνιγεί στη ύφεση. Αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνει και ο Πρωθυπουργός και όλοι μας προς τους εταίρους μας στην Ευρώπη.

Δεν μπορούμε να λάβουμε νέα μέτρα για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Αυτή η κατάσταση έχει φτάσει στο όριό της. Το γνωρίζουμε, το συνειδητοποιούμε, το υπερασπιζόμαστε όλοι. Μέτρα ασφαλώς αν χρειαστεί θα λάβουμε. Προς εκείνους όμως που δεν συμμετέχουν κατά αναλογικό τρόπο στα συλλογικά βάρη. Υπάρχουν κοινωνικά στρώματα σήμερα στην Ελλάδα που δεν συμμετέχουν. Άρα πρέπει να στραφούμε προς αυτά τα κοινωνικά στρώματα και επιτέλους και αυτά να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες απέναντι στην πατρίδα. Γιατί, όπως σας είπα, ο στόχος είναι εθνικός και όλοι πρέπει να εργαστούμε για να τον υλοποιήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: