30/8/11

Κέρδη 77 εκατ. ευρώ (ή καθαρές ζημίες 274 εκατ. ευρώ λόγω της επίπτωσης από το PSI) για το α΄ εξάμηνο


Σε 77 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Marfin Popular Bank δίχως την απομείωση των ομολόγων

Το σύνολο της απομείωσης από ζημιές, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών από απομείωση των μετοχικών συμμετοχών του Ομίλου, ανέρχεται σε €274.0 εκατ. μετά φόρων. Η επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια εκτιμάται σε €56.3 εκατ. Το σύνολο των λειτουργικών εσόδων αυξήθηκε κατά 6% σε ετήσια και 1% σε τριμηνιαία βάση σε €262.8 εκατ. το β’ τρίμηνο 2011, λόγω της διαρκούς βελτίωσης των καθαρών εσόδων από τόκους στο σύνολο του Ομίλου. Η βελτίωση της ποιότητας των εσόδων αντικατοπτρίστηκε στην αύξηση των εσόδων από βασικές τραπεζικές εργασίες κατά 5% σε ετήσια και τριμηνιαία βάση.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε €195.3 εκατ. το β’ τρίμηνο 2011 – στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί - ενισχυμένα 9% σε ετήσια βάση και 8% σε τριμηνιαία βάση, λόγω της βελτίωσης του καθαρού περιθωρίου κέρδους το οποίο αυξήθηκε κατά 34 μονάδες βάσης ετησίως και 22 μονάδες βάσης τριμηνιαίως σε 2.14%. Η βελτίωση του περιθωρίου οφείλεται κυρίως στην περαιτέρω ανατιμολόγηση των στοιχείων του ενεργητικού, καθώς και στα βελτιωμένα περιθώρια καταθέσεων σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Τα κέρδη προ προβλέψεων συνεχίζουν να αυξάνονται, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, σημειώνοντας 21% και 3% αύξηση σε ετήσια και τριμηνιαία βάση αντίστοιχα, βελτιώνοντας τα έσοδα και μειώνοντας το κόστος.

Ο δείκτης προβλέψεων προς χορηγήσεις αυξήθηκε κατά 55 μονάδες βάσης ετησίως και κατά 40 μονάδες βάσης τριμηνιαίως σε 157 μονάδες βάσης. Ο δείκτης επηρεάστηκε κατά κύριο λόγο από τις δραστηριότητες του Ομίλου στην Ελλάδα. Ο δείκτης προβλέψεων προς χορηγήσεις των μη ελληνικών δραστηριοτήτων του Ομίλου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 54% του δανειακού χαρτοφυλακίου του, μειώθηκε σε ετήσια και τριμηνιαία βάση.

Ο Όμιλος ανακοίνωσε ισχυρή κεφαλαιακή θέση στης 30 Ιουνίου 2011. Το σύνολο των εποπτικών κεφαλαίων ανήλθε σε €3.7 δισ. και τα πρωτοβάθμια κεφάλαια ανήλθαν σε €3.2 δισ. το β’ τρίμηνο 2011, αντικατοπτρίζοντας κεφαλαιακούς δείκτες ύψους 11.4% και 13.0% αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: