28/8/11

Πρωτοβάθμια περίθαλψη με λιγότερους ιατρούς


Δραστικές περικοπές στον αριθμό των γιατρών που θα συμβληθούν με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αλλά και στο ύψος της αποζημίωσής τους μέσω των συμβάσεων που θα υπογράψουν ζήτησε το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να υπάρξει περιστολή των δαπανών περίθαλψης.

Παράλληλα, ζήτησε περιορισμό των υπαγομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) στο 10% του εργατικού δυναμικού.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τον ΕΟΠΥΥ, στόχος της τρόικας στην περικοπή των συμβεβλημένων γιατρών είναι να ανακοπεί η προκλητή ζήτηση υπηρεσιών υγείας, που οδηγεί σε αύξηση των δαπανών περίθαλψης. Παράλληλα, το τεχνικό κλιμάκιο εκτίμησε πως η διακύμανση της αμοιβής των γιατρών από 900 έως 2.800 ευρώ αποτελεί πολύ υψηλή αμοιβή, η οποία πρέπει να περικοπεί, παρότι κατά μέσο όρο υπολογίζονται στα 1.400 ευρώ μηνιαίως.

Στη διάρκεια της συνάντησης, η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Αθηνά Δρέττα, επεσήμανε ότι τόσο για τις αμοιβές όσο και για τις συμβάσεις έχει ήδη γίνει οικονομική πρόβλεψη με την οποία διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του νέου οργανισμού.

Η επιμονή της τρόικας για μείωση του αριθμού των γιατρών που θα καλύπτουν το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων (καθώς ο ΕΟΠΥΥ θα συμπεριλάβει την περίθαλψη των μισθωτών που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ των ελευθέρων επαγγελματιών που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ τους δημόσιους υπαλλήλους από τον ΟΠΑΔ και τους αγρότες από τον ΟΓΑ αναμένεται να οδηγήσει σε δραματική μείωση της ποιότητας στην παρεχόμενη περίθαλψη του πληθυσμού, θέτοντας ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση του συστήματος υγείας.

Παράλληλα, όμως, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ήδη γνωρίζει ότι πρακτικά στη χώρα μας δεν υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να στρέφονται ή στον ιδιωτικό τομέα ή στη νοσοκομειακή περίθαλψη. Ετσι, οι περικοπές αυτές ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αύξηση των δαπανών υγείας, αυτήν τη φορά από το υπουργείο Υγείας λόγω μετακύλισης του κόστους στο ΕΣΥ.

Το θέμα θα αποτελέσει την ερχόμενη Δευτέρα αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των επικεφαλής της τρόικας και του υπουργού Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: