19/8/11

Αντιδράσεις μετά την ερασιτεχνική συμφωνία με τη Φινλανδία.


Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η συμφωνία της Ελλάδας με τη Φινλανδία για τους όρους συμμετοχής στο δεύτερο δάνειο, καθώς μετά την Αυστρία, τόσο η Ολλανδία όσο και η Σλοβακία εγείρουν θέμα εγγυήσεων σε περίπτωση που το Ελσίνκι εξασφαλίσει ανάλογες εγγυήσεις.

Το ενδεχόμενο να ζητήσει εγγυήσεις από την Αθήνα ώστε να λάβει η Ελλάδα το δεύτερο πακέτο διάσωσης, εξετάζει συγκεκριμένα το Αμστερνταμ σύμφωνα με το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών.

«Ακόμη και αν το κοινοβούλιο δεν το ζητούσε έντονα, εμείς μαζί με κάποιες άλλες χώρες πάντα λέγαμε στις Βρυξέλλες και στην Φινλανδία ότι αν το Ελσίνκι λάβει εγγυήσεις, δεν μπορεί να επιδεινωθεί η δική μας θέση μας όσον αφορά την πιστοληπτική μας αξιολόγηση και ότι επιθυμούμε και εμείς μια συμφωνία παροχής εγγυήσεων», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Ολλανδίας.

Εν τω μεταξύ, και ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Ιβάν Μίκλος, δήλωσε ότι η χώρα του ανέκαθεν ζητούσε εγγυήσεις για τα όποια δάνεια δίνονταν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα.

Σε δηλώσεις του ο Σλοβάκος υπουργός τόνισε ότι οι όροι πρέπει να είναι ίδιοι για όλες τις χώρες της ευρωζώνης. «Το θεωρώ απαράδεκτο για την όποια χώρα να μην λαμβάνει εγγυήσεις, όταν τις λαμβάνουν άλλες χώρες», παρατήρησε.

Αντιρρήσεις για τη συμφωνία της Ελλάδας με τη Φινλανδία στο ζήτημα των εγγυήσεων που θα προσφέρει η Αθήνα για να λάβει το δεύτερο δάνειο από την ευρωζώνη πρόβαλε νωρίτερα και η Βιέννη, τονίζοντας πως θα ζητήσει το ίδιο αν οι χώρες της ευρωζώνης εγκρίνουν την συμφωνία αυτή.

«Το μοντέλο εγγυήσεων πρέπει να είναι στην διάθεση όλων των χωρών της ευρωζώνης. Θα δούμε αν έτσι έχει το πράγμα», εμφανίζεται να δηλώνει ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, Harald Waiglein, σε τηλεφωνική συνέντευξη στην μεγαλύτερη εφημερίδα της Φινλανδίας, Helsingin Sanomat.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία με τη Φινλανδία δεν έχει λογική από τη στιγμή που στην ουσία άλλες χώρες θα χρειαστεί να πληρώσουν για τις εγγυήσεις. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι από ό,τι γνωρίζει η Αυστρία δεν είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που έχει αυτές τις αντιρρήσεις.

«Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν μπορεί να καταβάλει τις εγγυήσεις, θα πρέπει να βοηθήσει η ΕΕ. Στην ουσία οι φορολογούμενοι των άλλων κρατών-μελών. Δεν βλέπουμε πώς αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με τη φινλανδική εφημερίδα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ελλάδα θα καταθέσει μετρητά στην Φινλανδία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις, ενώ μαζί με το επιτόκιο, το ποσό θα είναι ανάλογο της συνεισφοράς της Φινλανδίας στο δάνειο που θα λάβει η Ελλάδα από το EFSF. Η συμφωνία Φινλανδίας-Ελλάδας θα αποτελέσει το αντικείμενο των συζητήσεων στην ευρωζώνη την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η Αυστρία εξετάζει μηχανισμό με τον οποίο κάποιες χώρες θα λάβουν περισσότερες εγγυήσεις σε σχέση με κάποιες άλλες.

«Κάποιες χώρες θα επωφεληθούν αρκετά από τις εγγυήσεις του ιδιωτικού τομέα. Ίσως μπορέσουμε να βρούμε ένα μοντέλο όπου οι χώρες αυτές θα λάβουν μικρότερες εγγυήσεις (από τον δημόσιο τομέα)», εκτίμησε ο Waiglein.

Δεν υπάρχουν σχόλια: