31/8/11

Ή θα σώσει την Ελλάδα η Ε.Ε. ή θα "τρέχει" για τις τράπεζες


Με αφορμή το γεγονός ότι η απόδοση των ελληνικών κρατικών μονοετών ομολόγων «άγγιξε» το 60% χθες, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αναλύει τις επιλογές που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση: Να διασώσει την Ελλάδα ή να διασώσει τις τράπεζες.

Μία τόσο υψηλή απόδοση, όχο μόνο υποδηλώνει ότι η χρεοκοπία θεωρείται σίγουρη σύντομα, αλλά και ότι οι όροι για τους επενδυτές θα είναι ιδιαίτερα σκληροί, με το ποσοστό ανάκτησης να είναι πιθανώς υψηλότερο ακόμη και από το 50%, σημειώνει WSJ.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τη σημαντικότητα της ελληνικής χρεοκοπίας. Αυτό είναι ίσως το μήνυμα της Christine Lagarde, η οποία προειδοποίησε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες «χρειάζονται άμεσα κεφαλαιακή αναδιάρθρωση». Ίσως προειδοποιεί για τη δαπανηρή εναλλακτική λύση στην ελληνική κρίση κρατικού χρέους, προσθέτει η WSJ.

Η επιμονή των Φινλανδών για την παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα απειλεί τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, τον EFSF και χωρίς τον EFSF είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών, επιφέροντας τεράστιο πλήγμα στις ήδη εύθραυστες τράπεζες της Ευρώπης.

Η Wall Street Journal προσθέτει ότι η πραγματική έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα δεν είναι απλό ζήτημα, καθώς η άμεση έκθεσή τους ίσως δεν είναι τόσο ανησυχητική, ωστόσο τέτοιες κρίσεις σπάνια επιλύονται χωρίς ζημιές.

«Το πρόβλημα με τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι είναι δύσκολο να υπολογιστούν οι αλυσιδωτές επιδράσεις», προειδοποιεί ο Stephen Lewis, αναλυτής της Monument Securities.

Ενδεχόμενη χρεοκοπία θα «καταστρέψει» την ελληνική οικονομία αλλά θα πάρει μαζί της και αρκετές τράπεζες, καθώς σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η συνολική έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 94 δισ. ευρώ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ λοιπόν, μίλησε για άμεση κεφαλαιακή αναδιάρθρωση. Οι τράπεζες που δεν θα τα καταφέρουν είτε μέσω του ιδιωτικού είτε του δημοσίου τομέα, έρχονται αντιμέτωπες με την τρίτη εναλλακτική του να «παραπατούν» για όσο μπορούν. Αυτό θα οδηγήσει σε πιστωτική συρρίκνωση, επιφέροντας πλήγμα στην ανάπτυξη της Ευρώπης.

Και δεδομένου ότι λίγα από τα θετικά των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης είναι η αύξηση των εξαγωγών στις υγιείς χώρες, ενδεχόμενη ύφεση στον πυρήνα θα προκαλέσει φαύλο κύκλο στην Ευρωζώνη, συνεχίζει η WSJ.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν αναμένεται να συμφωνήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν τα εγχώρια τραπεζικά προβλήματα. Ορισμένες ίσως κάνουν ότι μπορούν για να προωθήσουν την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση του ιδιωτικού τομέα. Άλλες θα χρησιμοποιήσουν κρατικά κεφάλαια και άλλες δεν θα κάνουν τίποτα, περιμένοντας την ΕΚΤ να δράσει.

Αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο, καταλήγει η WSJ, είναι ότι θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα στην Ευρωζώνη. Οι εντάσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο παροχής εγγυήσεων από την Ελλάδα για τα νέα δάνεια είναι απλά μία πρόγευση του πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι τριβές αν το θέμα αφορά στη διάσωση των τραπεζών, ιδιαίτερα στην περίπτωση που μία χώρα αισθανθεί ότι έχει χειρότερη αντιμετώπιση από άλλη.

Η τραπεζική κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers θα αποδειχθεί μία μικρή δόνηση πριν από το μεγάλο σεισμό.

http://online.wsj.com/article/SB10001424053111904199404576540540580106296.html?mod=WSJEUROPE_hpp_MIDDLESecondNews

Δεν υπάρχουν σχόλια: