25/8/11

Επιτέλους, το άσυλο της ανομίας καταργήθηκε


Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για πρώτη φορά στη Βουλή ως αρχηγός της ΝΔ στις 23 Δεκεμβρίου του 2009 – έναν μήνα μετά την εκλογή του από τη βάση του κόμματος.

Αν και η «πανηγυρική» συνεδρίαση αφορούσε στον Προϋπολογισμό, ο νεοεκλεγείς αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ένα θέμα που προωθούσε από παλιά: Στην κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου. «Όταν το 12% των δημοσίων δαπανών για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα πηγαίνουν κάθε χρόνο στην αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφές και τις λεηλασίες ‘εξωπανεπιστημιακών’ που έχουν καταλάβει τα Πανεπιστήμια, για ποια ακριβώς Οικονομία, για ποια Δημόσια Εκπαίδευση, για ποιο Άσυλο ιδεών μιλάμε;», ήταν η φράση του.

Έκτοτε, επανέφερε το αίτημα πολλές φορές. Στις αρχές του έτους μάλιστα η ΝΔ προχώρησε και σε κατάθεση σχετικού σχεδίου νόμου, ενώ με αφορμή την κατάληψη της Νομικής από τους μετανάστες είχε δηλώσει: «Σήμερα, όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι η μόνη λύση είναι η κατάργηση του ασύλου, ενός θεσμού που έχει ξεπεραστεί. Πρέπει να καταργηθεί».

Κατά τους συνεργάτες του, «δεν ήταν δυνατόν να μην αδράξει την ευκαιρία που του πρόσφερε το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ» και «η θέληση του πρωθυπουργού να ψηφισθεί από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία».

Τρεις όροι... οι εξής δύο

Στο τηλεφώνημα του Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Σαμαράς έθεσε τρεις όρους. Ο ένας αφορούσε – φυσικά – στην «πλήρη και χωρίς αστερίσκους» κατάργηση του ασύλου, καθώς θεωρούσε «θολή» την αρχική διάταξη του νομοσχεδίου.

Ο δεύτερος στην επιλογή των υποψηφίων πρυτάνεων με ψηφοφορία των καθηγητών βάσει λίστας που θα προκύπτει από διεθνή διαγωνισμό. Και οι δύο έγιναν ασμένως δεκτοί από τον κ. Παπανδρέου και την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Υπήρξε κι ένας τρίτος όρος που δεν έγινε δεκτός, αλλά… δεν προβλήθηκε καθόλου θερμά κι από τον ίδιον τον κ. Σαμαρά: Η συμμετοχή των φοιτητών, κατά 5%, στην επιλογή των πρυτάνεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τον έθεσε «για να χαϊδέψει τα «αυτιά» της ΔΑΠ και των φοιτητών που θα ήθελαν αυτή τη συμμετοχή», αλλά με τρόπο που να καθιστά σαφές ότι δεν προτίθεται να επιμείνει και ιδιαίτερα στην εκπλήρωσή του.

Ο παραπάνω χειρισμός αποτυπώνεται στη φράση στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά λίγο μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου: «Επιτέλους, με την κατάργηση του ασύλου και της συνδιοίκησης, ενταφιάσθηκε ουσιαστικά η Μεταπολίτευση»…

Επιπλέον, το «ναι» της ΝΔ θα αξιοποιηθεί κατά κόρον ώστε να αποδείξει η Λ. Συγγρού ότι «δεν έχουμε αλλεργία με τη συναίνεση, αρκεί να επιτυγχάνεται επί θέσεων και προγραμμάτων που μας βρίσκουν σύμφωνους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: