28/8/11

Ψαλίδι & στις επικουρικές σε τρεις δόσεις


Σε τρεις δόσεις θα τεθούν σε ισχύ οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις σε όσα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ελλείμματα. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης έχει παραλάβει τις αναλογιστικές μελέτες για όλα τα μεγάλα ταμεία (δηλαδή για το 95% των ασφαλισμένων) και στο τέλος Σεπτεμβρίου ανακοινώνει το τελικό σχέδιο για τα επικουρικά.
Ουσιαστικά όσοι φορείς επικουρικής ασφάλισης έχουν ελλείμματα, θα πρέπει να προχωρήσουν στη μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως με βάση πληροφορίες οι μελέτες δείχνουν πως το έλλειμμα φέτος στα επικουρικά ταμεία αγγίζει τα 750 εκατομμύρια ευρώ.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα που θα θέσει το υπουργείο Εργασίας μέχρι το 2015, τα επικουρικά ταμεία θα πρέπει να έχουν καταφέρει να "εξαφανίσουν" το έλλειμμα. Επομένως οι αλλαγές θα τρέξουν εντός μίας τριετίας, ωστόσο θα υπάρξουν διαφορετικές ταχύτητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που εξετάζεται στο υπουργείο Εργασίας προβλέπει αλλαγές σε τρεις δόσεις:
Από την 1η Ιανουαρίου 2012 θα περικοπούν οι επικουρικές συντάξεις σε όσα ασφαλιστικά ταμεία είναι στο "κόκκινο".
Στους φορείς που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο η μείωση θα γίνει εφάπαξ και δεν θα δοθεί καμία περίοδος χάριτος. Στην κατηγορία αυτή εκτιμάται ότι ανήκουν μεταξύ άλλων ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Από την 1η Ιανουαρίου 2012 θα υπάρξει μία πρώτη μείωση στις επικουρικές συντάξεις σε όσα ταμεία έχουν προβλήματα αλλά δεν είναι σε οικονομικό αδιέξοδο. Στα συγκεκριμένα ταμεία θα υπάρξουν μειώσεις σε κύματα για να μην υπάρξουν βίαιες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Δηλαδή το 2013 θα υπάρξει μία δεύτερη περικοπή και το 2014 η τρίτη και τελευταία μείωση.
Από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα υπάρξει περικοπή στις επικουρικές συντάξεις στα ταμεία που δεν αντιμετωπίζουν άμεσο οικονομικό πρόβλημα αλλά οι μελέτες δείχνουν πως σε βάθος χρόνου θα έχουν ελλείμματα. Μάλιστα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο σε ορισμένα ταμεία οι αλλαγές να πάρουν μία επιπλέον "παράταση" και να ξεκινήσουν το 2014.
Ουσιαστικά δεν πρόκειται να υπάρξει ενιαίο ποσοστό μείωσης των επικουρικών παρεμβάσεων, αλλά το κάθε ταμείο θα προχωρά σε περικοπές ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα. Με βάση τις εκτιμήσεις, σε όσους φορείς έχουν ελλείμματα οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από το 5% και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν έως και το 40%.

Σημειώνεται πως τα πρώτα προβλήματα έχουν ήδη καταγραφεί σε επικουρικά ταμεία κυρίως του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα οποία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Πέρσι ο φορέας της Γενικής πήρε τον δρόμο για το ΕΤΕΑΜ, ενώ από τον Οκτώβριο την ίδια πορεία θα ακολουθήσει το ταμείο της ΕΥΔΑΠ.
Οσον αφορά στο ΕΤΕΑΜ με βάση τη μελέτη οι δαπάνες για επικουρικές συντάξεις θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια κατά 0,5% του ΑΕΠ.
Αυτό σημαίνει πως, αν δεν ληφθούν μέτρα, η "μαύρη τρύπα" του ταμείου -που σήμερα είναι 350 εκατομμύρια ευρώ- το 2060 θα φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια.

Από 3% μέχρι και 10%

Ειδική εισφορά στις συντάξεις άνω των 300 ευρώ

Τα χρήματα από την επιβολή της νέας εισφοράς θα πηγαί- νουν στο Ασφαλι- στικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών Το πρώτο "κύμα" των αλλαγών στα επικουρικά ταμεία είναι ήδη σε εξέλιξη, καθώς από την ερχόμενη Πέμπτη καθιερώνεται ειδική εισφορά στις συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Η εισφορά θα ξεκινάει από το 3% και μπορεί να φτάνει έως και το 10% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.
Νέο "κρας τεστ" περιμένει τα επικουρικά ταμεία τον Οκτώβριο, οπότε και αναμένεται να επικαιροποιηθούν οι αναλογιστικές μελέτες. Στόχος είναι οι "ανανεωμένες" μελέτες να καταγράφουν την κατάσταση των ασφαλιστικών φορέων με βάση τα στοιχεία του 2010.
Ανάλογες δεσμεύσεις έχουν αναλάβει οι εκπρόσωποι των χωρών που μετέχουν στο Eurogroup και μάλιστα η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει με διαδικασίες-εξπρές. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης έχει ήδη υπογράψει τη σχετική απόφαση και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή καλείται μέχρι τις 17 Οκτωβρίου να παραδώσει τις μελέτες για τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία.
Οσον αφορά στην εισφορά στις συντάξεις, αυτή διαμορφώνεται ως εξής:
Στο 3% για επικουρικές συντάξεις από 300 έως 350 ευρώ (για την κατηγορία αυτή το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση της εισφοράς δεν μπορεί να υπολείπεται των 300 ευρώ).
Στο 4% για συντάξεις από 350,01 έως 400 ευρώ.
Στο 5% για συντάξεις από 400,01 έως 450 ευρώ.
Στο 6% για συντάξεις από 450,01 έως 500 ευρώ.
Στο 7% για συντάξεις από 500,01 έως 550 ευρώ.
Στο 8% για συντάξεις από 550,01 έως 600 ευρώ.
Στο 9% για συντάξεις από 600,01 έως 650 ευρώ.
Στο 10% για συντάξεις άνω των 650 ευρώ.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος με επικουρική σύνταξη 420 ευρώ θα έχει εισφορά 5%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα χάνει 21 ευρώ τον μήνα.
Τα χρήματα από την επιβολή της νέας εισφοράς θα πηγαίνουν στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών. Σκοπός αυτού του λογαριασμού είναι η κάλυψη ελλειμματικών φορέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης.

Κλιμάκιο ελεγκτών

Επιφυλάξεις για την αμοιβή των συμβασιούχων γιατρών

Ενστάσεις για τον αριθμό αλλά και το ύψος της αμοιβής των συμβασιούχων γιατρών που θα ενταχθούν στον οργανισμό παροχής υπηρεσιών υγείας (ΕΟΠΠΥ) εξέφρασε χθες τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας. Κατά τη διάρκεια "επίσκεψης" στο υπουργείο Εργασίας οι εκπρόσωποι της τρόικας διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις για την ένταξη 21.000 γιατρών στον φορέα αλλά και για τα ποσά που θα καταβάλλονται (από 900 έως 2.800, ανάλογα με τον αριθμό των ασφαλισμένων).
Στο... μέτωπο των εργασιακών σχέσεων, στο επίκεντρο βρίσκεται το "καυτό" θέμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους με μια σειρά μέτρων (π.χ. εφαρμογή επιχειρησιακών συμβάσεων, υλοποίηση του μέτρου που προβλέπει χαμηλότερες αποζημιώσεις σε περίπτωση προειδοποίησης για την απόλυση κ.ά.).
Χθες το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Αθ. Δρέττα και Αν. Στρατινάκη. Κρίσιμη θα είναι η συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, με την τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: