27/8/11
Ύφεση χτυπά την «πόρτα» του 2012
Προβληματισμένος ως προς την επίτευξη του στόχου επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012 εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση στη χώρα έχει καταστεί πλέον «πάρα πολύ δύσκολη» με όλα τα στοιχεία να καταδεικνύουν πως η ύφεση θα είναι φέτος βαθύτερη από ό,τι είχε προβλεφθεί.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών απαντώντας χθες στη Βουλή σε επίκαιρες ερωτήσεις των επικεφαλής του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη και του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, παραδέχτηκε ότι το μέγεθος της ύφεσης θέτει σε αμφισβήτηση τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011 και απομακρύνει τον ορίζοντα της επιστροφής στην ανάπτυξη. «Δεν λέω ότι θα φτάσουμε οπωσδήποτε σε θετικό πρόσημο το 2012» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Μετακινήθηκε δηλαδή σαφώς από τις παλαιότερες προβλέψεις του περί θετικού ρυθμού ανάπτυξης το επόμενο έτος και έθεσε ως πιο ρεαλιστικό στόχο τη «δραματική μείωση της ύφεσης» το 2012.
«Τώρα βλέπουμε ότι η ύφεση πράγματι θα κινηθεί το 2011 σε επίπεδο πάνω από το 4,5% ,άρα είμαστε αντιμέτωποι με ένα μακροοικονομικό ζήτημα το οποίο αναμφίβολα επηρεάζει και τους δημοσιονομικούς στόχους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός αιτιολογώντας τον προβληματισμό του.
Με δεδομένη την αρνητική συγκυρία ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο χαλάρωσης των προσπαθειών. Ειδικότερα, υπογράμμισε, ότι μόνο η πιστή και συστηματική εφαρμογή των ψηφισθέντων και συμφωνηθέντων μέτρων μπορεί να φέρει τη χώρα κοντά στο δημοσιονομικό στόχο και να «αλλάξει η ατμόσφαιρα» το 2012.
Ανεξάρτητα πάντως από την επιστροφή ή όχι στην ανάπτυξη ο κ. Βενιζέλος προεξόφλησε ότι τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας θα αλλάξουν και θα βελτιωθεί το κλίμα και υπογράμμισε ότι τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι «δεν είναι όλα μαύρα».
«Είναι δύσκολα, πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα, όμως ο δομικός πληθωρισμός για πρώτη φορά πέφτει. Επίσης οι παραγγελίες στη βιομηχανία αρχίζουν δειλά-δειλά να αυξάνουν και όχι μόνο για εξαγωγές αλλά και για την εσωτερική αγορά.
Εχουμε καλές επιδόσεις στον τουρισμό και ένα δυναμισμό των εξαγωγικών και εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων, όχι μόνο των μεγάλων αλλά και μικρομεσαίων» τόνισε και πρόσθεσε ότι στην κρίση γεννιούνται ευκαιρίες. Ο κ. Βενιζέλος προκάλεσε πάντως αίσθηση όταν παρομοίωσε τη σημερινή οικονομική κατάσταση με το Καθαρτήριο της Καθολικής Εκκλησίας, λέγοντας: «Οταν είσαι στο Καθαρτήριο, δεν είσαι ούτε στην Κόλαση ούτε στον Παράδεισο, έχεις όμως μια προσδοκία εάν είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου να βρεθείς στον Παράδεισο... Πρέπει όμως να προσέξουμε να μην καεί η χώρα».
Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε, πάντως, πολύ πιο αισιόδοξος ως προς το ζήτημα της συμφωνίας για τις εγγυήσεις λέγοντας ότι η Φινλανδία έχει πιεστεί πάρα πολύ και θα ξαναπιεστεί με αποτέλεσμα να βρεθεί λύση. «Θα βρεθεί λύση διότι ουδείς καταλογίζει στην Ελλάδα οποιαδήποτε ευθύνη, εμείς εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας, και δεν είμαστε το πρόβλημα» τόνισε και διαβεβαίωσε ότι η λύση δεν θα θίγει την αξιοπρέπεια της Ελλάδας ούτε τη σταθερότητα και αξιοπιστία του Προγράμματος Στήριξης γιατί πρέπει τα μηνύματα προς τις αγορές να είναι ξεκάθαρα. Χαρακτήρισε, επίσης, «μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας» το γεγονός ότι η λύση που αναζητείται είναι χρηματοοικονομική δίχως εμπράγματο χαρακτήρα και μάλιστα χωρίς να υπάρχει οικονομική επιβάρυνση ούτε νομικά προβλήματα.
Ο υπουργός αντέκρουσε σε υψηλούς τόνους τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη διαπραγμάτευση με τη Φινλανδία εξηγώντας ότι η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη από το κείμενο της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου να προχωρήσει σε διμερείς διαπραγματεύσεις με τη συγκεκριμένη χώρα και μάλιστα έλαβε σχετική εντολή για αυτό από την Ε.Ε.
Επανέλαβε, όμως, ότι η κυβέρνηση δεν δέχτηκε να γίνουν διαπραγματεύσεις για εμπράγματες εγγυήσεις ούτε να ληφθούν αποφάσεις που δημιουργούν νομικούς κινδύνους για την Ελλάδα. «Κάναμε τη διαπραγμάτευση με τον καλύτερο τρόπο και με το επιεικέστερο αποτέλεσμα» σημείωσε και ταυτόχρονα στηλίτευσε τη στάση της Φινλανδίας λέγοντας ότι έδωσε μονομερώς στη δημοσιότητα τη συμφωνία «νωρίτερα από ό,τι έπρεπε». Αυστηρή κριτική άσκησε όμως ο κ. Βενιζέλος και στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι είναι «είτε εντυπωσιακά αφελές είτε δραματικά ανεύθυνο» να υποστηρίζει η Ν.Δ. ότι η Ελλάδα πήρε πρωτοβουλία για τις εγγυήσεις.
«Μόνο στην Ελλάδα μπορούν να υπάρχουν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν ότι είναι ευφυέστεροι ή πονηρότεροι του συνόλου της Ε.Ε.» δήλωσε και κατέληξε: «Εμείς εφαρμόσαμε αυτά που μας ζήτησαν για να είμαστε συνεπείς και να έχουμε «πρόσωπο» στην Ευρώπη».
Εμμένει η Φινλανδία για την παροχή εγγυήσεων
Η Φινλανδία θεωρεί «μη διαπραγματεύσιμη» την παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της στο δεύτερο πακέτο δανεισμού της χώρας, δήλωσε χθες στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο Ελσίνκι, επιλέγοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Η Φινλανδία θα επιμείνει να λάβει αυτή την εγγύηση, είναι πάντοτε κριτήριο για τη συμμετοχή μας στο σχέδιο βοήθειας στην Ελλάδα, αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο», είπε ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν εσφαλμένη ερμηνεία της φινλανδικής θέσης οι πληροφορίες ότι το Ελσίνκι πρόκειται να άρει τον όρο περί εγγυήσεων μετά τις πιέσεις της Γερμανίας. Εξάλλου, και η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών, Γιούτα Ουρπιλάινεν, σε δηλώσεις της στο τηλεοπτικό δίκτυο YLE επισήμανε ότι θα ήταν «ανεύθυνο» από την πλευρά της φινλανδικής κυβέρνησης να παραιτηθεί του αιτήματος για παροχή εγγυήσεων.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Εξωτερικού Εμπορίου της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, είχε δηλώσει προ ημερών ότι «δεν θα καταφέρουμε πλήγμα ούτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε στο ευρώ [EUR=X] , ούτε στα συμφέροντα οποιουδήποτε κράτους-μέλους».
Ο Στουμπ απέφυγε να επιβεβαιώσει εάν το Ελσίνκι θα αποσυρόταν από το πακέτο δανεισμού της Ελλάδας από την Ε.Ε., το ΕΚΤ και το ΔΝΤ σε περίπτωση που οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης απορρίψουν την παροχή εγγυήσεων, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γίρκι Κατάινεν. Ο ειδικός σύμβουλος του Φινλανδού υπουργού Οικονομικών, Μάτι Χίρβολα, διευκρίνισε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Dow Jones [.DJI] ότι οι συνομιλίες των αξιωματούχων της Ευρωζώνης εστιάζουν σε μια εναλλακτική συμφωνία παροχής εγγυήσεων, που θα είναι αποδεκτή από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη.
«Φαίνεται ότι υπάρχουν έντονες αντιρρήσεις κατά της διμερούς συμφωνίας Αθήνας-Ελσίνκι, γι' αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε μια εναλλακτική λύση, κατάλληλη για όλες τις χώρες-μέλη», δήλωσε ο κ. Χίρβολα. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η εναλλακτική λύση θα μπορούσε να αφορά μη χρηματικές εγγυήσεις, αλλά εγγυήσεις ακίνητης περιουσίας.
Το ζήτημα των εγγυήσεων επρόκειτο να συζητηθεί χθες σε τηλεδιάσκεψη από εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς η διαμάχη που έχει ξεσπάσει θα μπορούσε να υπονομεύσει το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Στο Βερολίνο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Σίλκε Μπερνς, δήλωσε ότι «ο υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ενήμερος για το πρόβλημα και θεωρεί ότι θα βρεθεί λύση».
Η τρόικα δεν πείθεται για τις αποκλίσεις
Εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους ελεγκτές της τρόικας, που επισκέπτονται την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για την εκταμίευση της έκτης δόσης, περιμένουν την ελληνική κυβέρνηση.
Αυτό επεσήμαινε χθες τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, στο οποίο μάλιστα πηγές της τρόικας ανέφεραν ότι υπάρχει σοβαρή ανησυχία για τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011. «Υπάρχει ρίσκο όσον αφορά τους στόχους, κάτι που οι Ελληνες υποστηρίζουν ότι οφείλεται στην ύφεση. Εχουμε κάποιες αμφιβολίες για το αν οφείλεται αποκλειστικά στην ύφεση» δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.
«Αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι θα ακολουθήσουν δύσκολες διαπραγματεύσεις. Δεν θα είναι εύκολα την επόμενη εβδομάδα» πρόσθεσε.
Ο αξιωματούχος απέφυγε να πάρει πάντως θέση για τις εκτιμήσεις ότι η ελληνική οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί φέτος έως και 5,3% έναντι αρχικών προβλέψεων για ύφεση 3,9%.
«Θα δυσκολευτούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη για την οικονομία γιατί η στατιστική υπηρεσία δεν έχει δημοσιεύσει στοιχεία για το τρίμηνο. Δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς βρίσκεται η οικονομία σε βραχυπρόθεσμο διάστημα» σημείωσε.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου