3/8/11

Οι γκρίζες ζώνες πίσω από τους διθυράμβους της έκθεσης του ΟΟΣΑ


Σκληρή δουλειά, κατά γράμμα υλοποίηση του Μνημονίου, νέα μέτρα και μάχη κατά φοροδιαφυγής και συμφερόντων ζητά ο ΟΟΣΑ για να βγει η χώρα από την κρίση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, κατά την χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης του Οργανισμού για την Ελλάδα, στήριξε σε όλους τους δυνατούς τόνους την κυβερνητική προσπάθεια. Υπερτόνισε τα επιτεύγματα του 2010, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή κράτους – μέλους του ΟΟΣΑ τις τελευταίες 10ετίες, έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, στους Έλληνες πολίτες, στην ελληνική οικονομία και στην κυβέρνηση» και ζήτησε από όλους να πιστέψουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει.

Έδωσε πολύ λίγο χρόνο από την ομιλία του στην κόπωση του κυβερνητικού έργου και μάλιστα άφησε αιχμές στην τρόικα για το πακέτο του 2010, το οποίο –όπως είπε– καθώς είχε υψηλά επιτόκια και μικρό χρόνο αποπληρωμής δεν έπεισε τις αγορές, προκαλώντας τα γνωστά προβλήματα στην Ελλάδα.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Μόνο που στη συνέχεια περιέγραψε –σε γενικές γραμμές– τα πολλά και δύσκολα μέτρα που πρέπει κατά γράμμα να υλοποιήσει η κυβέρνηση ώστε μετά από 10ετίες να αφήσει πίσω της (η επόμενη γενιά) την σημερινή κρίση. Έδωσε έναν χρονικό ορίζοντα έως το 2035, όταν μετά από επιτυχή υλοποίηση του Μνημονίου, αποκρατικοποιήσεις άνω των 50 δισ. ευρώ και μέτρα που θα φέρουν και πάλι ανάπτυξη, το έλλειμμα θα υποχωρήσει κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

Κομβικό στοιχείο επιτυχίας –και επεξηγηματικό ίσως της ισχυρής λεκτικής στήριξης προς την Ελλάδα– είναι η επίτευξη πολιτικής ενότητας αλλά και αποδοχής των μέτρων από τους πολίτες. Δεύτερο πιο κρίσιμο σημείο η μάχη, πραγματική αυτή τη φορά, απέναντι στα κατεστημένα συμφέροντα, στη σπατάλη και στο φοροδιαφυγή.

Ο Οργανισμός προτείνει:

* Δημοσιοποίηση όλων όσων χρωστούν στο δημόσιο (ενδεικτικά αναφέρει το κατώτερο όριο των 15.000 λιρών της Βρετανίας).
* Δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων όλων των πολιτών στο πρότυπο των Σκανδιναβικών κρατών.
* Φορολογική ενημερότητα για κάθε πράξη πολίτη ή επιχειρηματία.
* Αυστηρότατες ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν.
* Παύση πληρωμών και άλλες ποινές για ΔΕΚΟ και φορείς του δσημοσίου που δεν κοινοποιούν τα οικονομικά τους στοιχεία.
* Νέα αύξηση ΦΠΑ με κατάργηση εκπτώσεων προς νησιά και μεθοριακές περιοχές.
* Μαζική κατάργηση εκπτώσεων και φοροαπαλλαγών.
* Μεγάλη αλλαγή στους μισθούς του δημοσίου, άρση μονιμότητας σε όσους προσληφθούν από εδώ και πέρα.
* Νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας για να αυξηθεί η ευελιξία, και στο ασφαλιστικό.
* Πολύ αυστηρή εποπτεία τραπεζών και των ισολογισμών τους λόγω της πιθανής αναδιάρθρωσης του χρέους.
* Άμεσες συγχωνεύσεις τραπεζών με ξένους ομίλους. Ειδική αναφορά σε ΤΤ και ΑΤΕ αλλά και προτροπή για ιδιωτικοποίηση των υπολοίπων κρατικών τραπεζών.
* Αυτονόμηση του μάνατζμεντ των ΔΕΚΟ, και νόμος βάσει του οποίου όποια έχει συνεχή ελλείμματα θα κλείνει η θα πωλείται.
* Αναζήτηση ακινήτων ώστε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων να ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ.
* Αυστηρότερη απελευθέρωση επαγγελμάτων με διατήρηση ελάχιστων φραγμών εισόδου μόνο σε περιπτώσεις εθνικού συμφέροντος, άρση του ελάχιστου περιθωρίου κέρδους στους φαρμακοποιούς και των εδαφικών περιορισμών στους δικηγόρους.
* Κατάργηση δια νόμου κάθε δυνατότητας για νέες περαιώσεις και άλλου είδους «αμνηστίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: