23/4/13

Βελτιωμένη προσφορά ζητά από την Emma Delta ο ΟΠΑΠ

Να μην εξαντληθεί η προθεσμία των 48 ωρών που δόθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά να κατατεθεί νωρίτερα η βελτιωμένη πρόταση για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, είναι η πρόθεση των μετόχων της Emma Delta, όπως μεταφέρουν στο Capital.gr ασφαλείς πηγές, ώστε να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση. 

Χθες, σε μια συνεδρίαση που ξεπέρασε τις πέντε ώρες, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αφού έλαβε υπόψη το προσφερόμενο ποσό, την εισήγηση των χρηματοοικονομικών συμβούλων του διαγωνισμού Deutsche Bank και NBG Securities, την αποτίμηση που διενήργησε ο ανεξάρτητος αποτιμητής Duff & Phelps και τη γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ζήτησε από την Emma Delta να υποβάλει βελτιωμένη προσφορά. To Δ.Σ. του Ταμείου είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί εκ νέου την Πέμπτη και εάν βρεθεί, όπως όλα δείχνουν, η «χρυσή τομή», τότε οι επίσημες ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν αρκετά νωρίτερα. 

Όπως από νωρίς ανέφερε το Capital.gr, η αρχική προσφορά του fund είχε τοποθετηθεί στα επίπεδα των 620-630 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα ανήλθε στα 622 εκατ. ευρώ. Tο χαμηλότερο εύρος της αποτίμησης που πραγματοποίησε η Duff& Phelps (SK Aegis) για το 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε. διαμορφώθηκε στα 650 εκατ. ευρώ, ενώ η αποτίμηση των συμβούλων της αποκρατικοποίησης τοποθετεί τον πήχη στα 610 εκατ. ευρώ. 

Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης, όπως συμπεριλήφθησαν στις παρουσιάσεις προς τους υποψήφιους επενδυτές, η κερδοφορία του Οργανισμού για το 2013 θα κινηθεί στα επίπεδα των 115 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η αρχική πρόταση της Emma Delta μεταφράζεται σε πάνω από 16 φορές τα κέρδη του έτους που αναλογούν στο προς πώληση 33% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ. 

Σημειώνεται, επίσης, πως στο τίμημα που θα εισπράξει το δημόσιο συμπεριλαμβάνεται και το ποσό από το μέρισμα της χρήσης του 2012, της τάξης των 60 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν θα λάβει ο νέος ιδιοκτήτης. Επιπρόσθετα, με βάση της αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος που αφορά στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, το δημόσιο έχει λαμβάνειν ποσά της τάξης των 350 εκατ. ευρώ ετησίως. Συνολικά το δημόσιο θα εισπράξει από τον ΟΠΑΠ άνω των 2,2 δισ. ευρώ μόνο από τον ΟΠΑΠ την ερχόμενη τετραετία μέσω της φορολόγησης των παλιών και νέων παιχνιδιών και του τιμήματος για την πώληση του33%, ανεξαρτήτως της κερδοφορίας του Οργανισμού. 

Σημαντική διαφορά 

Η πρόταση τηςEmma Delta εμφανίζεται να ξεπερνά κατά πολύ το μέσο όρο της αποτίμησης στην οποία κατέληξαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ακόμη και αυτοί που δεν μετείχαν τελικά στη διαγωνιστική διαδικασία. Η περίπτωση του ΟΠΑΠ εξετάστηκε σχεδόν από όλα τα μεγάλα επενδυτικά «σπίτια» του εξωτερικού και από το σύνολο των investment bankers, αναφέρουν έμπειρα χρηματιστηριακά στελέχη, και ουδείς κατέληξε σε μια πρόταση που να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. εκτιμάται ότι ακόμη και η κινεζική Fosun που κινήθηκε με εξαιρετικό ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ και τελευταία στιγμή επέλεξε να μην καταθέσει προσφορά, είχε τοποθετήσει τον πήχη στα 570 εκατ. ευρώ. 

Στην αγορά εκτιμάται ότι η βελτιωμένη προσφορά της Emma Delta (επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται η Emma Delta Management Ltd. με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc, Γιώργο Μελισσανίδη, την ιταλική Lottomatica και τον όμιλο Κοπελούζου με μονοψήφιο ποσοστό) μπορεί να ανέλθει και στα 660 εκατ. ευρώ, ποσό που μαζί με το αναλογούν μέρισμα, ανεβάζει τα έσοδα για το 33% (τουλάχιστον) στα 720 εκατ. ευρώ. 

Χθες η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,08 ευρώ (η τρέχουσα τιμή ενσωματώνει και το μέρισμα χρήσεως 2012, ύψους 0,54 ευρώ), με το 33% να αποτιμάται στο Χρηματιστήριο στα745 εκατ. ευρώ. Ο μέρος όρος της τιμής της μετοχής το τελευταίο εξάμηνο κινείται στα επίπεδα των 5,9 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: