Προορισμός τους ήταν η Γερμανία, όπως και στην περίπτωση σύλληψης 32χρονου Γερμανού που τη 12η Απριλίου προσπάθησε να εξάγει στο Βερολίνο 7 κιλά χρυσό και 470 κιλά ασήμι για λογαριασμό εταιρείας με έδρα την πλατεία Συντάγματος.
Στην υπόθεση της Παρασκευής, ο άνδρας που εντοπίστηκε να μεταφέρει τα 15,7 κιλά χρυσού είχε στην κατοχή του δύο δελτία αποστολής, τα οποία και κατασχέθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από τον μέχρι τώρα έλεγχο προκύπτει ότι την εξαγωγή του χρυσού πραγματοποιούσε εταιρεία εμπορίας ευγενών μετάλλων με έδρα την Κάλυμνο, καθώς και ότι το εμπόρευμα παραλήφθηκε όχι από τα Δωδεκάνησα, αλλά από υποκατάστημα εταιρείας με έδρα την οδό Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας. Οπως ήταν αναμενόμενο, το χρυσάφι δεσμεύθηκε καθώς, εκτός του ότι ήταν κρυμμένο μέσα σε συσκευασίες με πασχαλινές λαμπάδες, προέκυψαν επιπλέον ενδείξεις για την εικονικότητα των τιμολογίων. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΣΔΟΕ που ερευνούν την υπόθεση, για την εξαγωγή των 15,7 κιλών χρυσού χρησιμοποιήθηκαν τιμολόγια εταιρείας με έδρα την Κάλυμνο προκειμένου να καταστεί πιο δύσκολος ο έλεγχος των τιμολογίων και η διασταύρωση των στοιχείων της εταιρείας. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο χρυσός αγοράστηκε από ενεχυροδανειστήρια δίχως νόμιμα παραστατικά και γι’ αυτό η εξαγωγή του στη Γερμανία επιχειρήθηκε να γίνει με εικονικά τιμολόγια.
Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της 12ης Απριλίου, όταν κατασχέθηκαν στο «Ελ. Βενιζέλος» 470 κιλά ασήμι και 7 κιλά χρυσού που επιχείρησε να εξαγάγει στο Βερολίνο 32χρονος Γερμανός. Ο συλληφθείς είχε στην κατοχή του εικονικά τιμολόγια σύμφωνα με τα οποία την αποστολή των πολύτιμων μετάλλων έκανε η εταιρεία «Ελυρος Α.Ε.» με έδρα την οδό Καπνικαρέας 3. Η περαιτέρω έρευνα του ΣΔΟΕ είχε αποκαλύψει ότι πίσω από την υπόθεση βρισκόταν εταιρεία εμπορίας ευγενών μετάλλων με έδρα την οδό Οθωνος στο Σύνταγμα και παράρτημα στο Βερολίνο. Επιπλέον, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της «Κ» (φύλλο 23ης Απριλίου), η «Ελυρος Α.Ε.» ήταν ουσιαστικά εταιρεία -φάντασμα, που το 2012 είχε εμπλακεί σε απάτη ύψους 1,2 εκατ. ευρώ με ακάλυπτες επιταγές.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της έρευνας, ο 32χρονος Γερμανός που συνελήφθη για την υπόθεση ήταν υπάλληλος εταιρείας security που αναλάμβανε τη μεταφορά του χρυσού από την Αθήνα στο Βερολίνο για λογαριασμό της εταιρείας εμπορίας ευγενών μετάλλων της πλ. Συντάγματος. Διαπιστώθηκε, μάλιστα, ότι το τελευταίο εξάμηνο είχε πραγματοποιήσει 8 ταξίδια από την Αθήνα στο Βερολίνο. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2011 στενό συγγενικό πρόσωπο του ιδιοκτήτη της εταιρείας είχε συλληφθεί στο λιμάνι της Πάτρας για απόπειρα εξαγωγής 500 κιλών χρυσού δίχως νόμιμα παραστατικά έγγραφα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου