30/4/13

Νέα έκρηξη των επισφαλειών "βλέπει" η ΔΕΗ

Προ ημερών ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΚΑ ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ δε θα αυξηθούν όπως προβλεπόταν βάσει της συμφωνίας με την τρόικα για σταδιακή αναπροσαρμογή του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Είχε προηγηθεί υποβολή εκ νέου από την πλευρά της ΔΕΗ των κοστολογικών στοιχείων της εταιρείας, προκειμένου η ανεξάρτητη αρχή να διαπιστώσει εάν υπάρχει διαφοροποίηση στα κόστη της εταιρείας. 

Στα στοιχεία που υπέβαλε εκ νέου η ΔΕΗ, περιλαμβάνεται μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαπίστωση από την πλευρά της εταιρείας: σύμφωνα με τη ΔΕΗ στο κόστος εμπορίας υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση και αισθητή αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, κατά 110 εκατ. ευρώ: ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός περιλάμβανε προβλέψεις 228 εκατ. ευρώ, στα στοιχεία που υπέβαλε προ ημερών η ΔΕΗ προς τη ΡΑΕ οι προβλέψεις έχουν εκτιναχθεί στα 338 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, να σημειώσουμε ότι έχει καταγραφεί σημαντική άνοδος των ανεξόφλητων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, που αγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί τον Οκτώβριο του 2012 ανέρχονταν σε 1,176 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο παρότι υπήρχαν προσδοκίες ότι θα υπάρξει περιορισμός, παρουσίασαν μικρή αύξηση στο 1,182 δισ. ευρώ. Είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί πάντως ότι οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί δεν λογίζονται ως επισφάλειες.

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι υπάρχει ένα τόσο σημαντικό ποσό οφειλής προς τη ΔΕΗ από πελάτες της, αποδίδεται ευθέως στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές και στην αδυναμία να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Το πρόβλημα ως γνωστόν συνδέεται ευθέως με την επιβάρυνση των λογαριασμών ρεύματος με το περίφημο ΕΕΤΗΔΕ. 

Άξιο αναφοράς είναι πάντως το γεγονός ότι πλέον η πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ δε συναρτάται με την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος καθώς οι καταναλωτές μπορούν να πληρώσουν μόνο το ρεύμα. Ταυτόχρονα η ΔΕΗ έχει προωθήσει νέα προγράμματα διακανονισμών, τα οποία έτυχαν και ευρείας αποδοχής από τους πελάτες της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 οι διακανονισμοί της εταιρείας ξεπέρασαν τις 700 χιλιάδες ενώ προ ημερών η επιχείρηση επέκτεινε το πρόγραμμα στους δικαιούχους και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, ελαστικοποιώντας τα κριτήρια υπαγωγής σε ρύθμιση. 

Παρά ταύτα, τα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους γεγονός που οδηγεί και τη ΔΕΗ στην αύξηση των προβλέψεων, η οποία σημειωτέον οφείλεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στην αύξηση των προβλέψεων για απαιτήσεις από πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης, δηλαδή τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις βιοτεχνίες – μικρές και μεσαίες βιομηχανίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: