29/4/13

Στην αναμονή έως τρία χρόνια 360.000 συντάξεις


Έως 360.000 είναι οι συντάξεις που παραμένουν στην αναμονή για να απονεμηθούν στους δικαιούχους τους, οι οποίοι περιμένουν υπομονετικά από ένα έως και τρία έτη. Το τεράστιο πρόβλημα στην απονομή των συντάξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία, τόσο για κύρια όσο και για επικουρική σύνταξη, δεν διορθώνεται, όσο και αν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης εξαγγέλλουν το αντίθετο. Η διαδικασία απονομής των συντάξεων συνεχίζεται να πραγματοποιείται με ρυθμούς... χελώνας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των εν αναμονή συνταξιούχων, αφού είναι αναγκασμένοι να παραμένουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς εισόδημα. Η έλλειψη ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων είναι αυτή που οδηγεί κατά κύριο λόγο στις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων. Όσο τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα εισπράττουν τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει για να ορθοποδήσουν τόσο οι αιτήσεις για συντάξεις θα συσσωρεύονται. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο εξαιτίας και της δραματικής έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία και έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν υπάλληλοι για να προωθήσουν και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία απονομής των συντάξεων.

Στην πιο δύσκολη θέση βρίσκεται το ΙΚΑ, που έχει 152.000 συντάξεις στην αναμονή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Από αυτές, οι 75.000 αιτήσεις αφορούν κύριες συντάξεις και οι 78.000 αιτήσεις αναφέρονται σε επικουρικές συντάξεις. Ο χρόνος αναμονής φτάνει τους 12 μήνες, όταν ο δικαιούχος έχει καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές μόνο στο ΙΚΑ. Στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης η αναμονή κυμαίνεται από 18 έως 24 μήνες. Ακόμα δηλαδή και με την εφαρμογή του μέτρου της προσωρινής σύνταξης για ένα οκτάμηνο, πάλι οι δικαιούχοι θα μείνουν μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς το παραμικρό εισόδημα.

Ίδια κατάσταση και για τον ΟΓΑ, που έχει αφήσει στο ράφι περίπου 60.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται από 12 έως και 24 μήνες, εάν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση. Με δεδομένο ότι οι συντάξεις του ΟΓΑ είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα μικρές, δηλαδή κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 500 ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι οι δικαιούχοι που δεν παίρνουν ούτε αυτή την πενιχρή σύνταξη βρίσκονται σε κατάσταση πραγματικής ένδειας. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις του ΟΑΕΕ, υπολογίζονται σε 15.000 οι αιτήσεις που βρίσκονται στην αναμονή, όταν ο χρόνος απονομής που απαιτείται κυμαίνεται από 12 έωςι και 18 μήνες.

Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκονται όμως και όσοι περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους από το Δημόσιο. Οι καθυστερήσεις κυμαίνονται από ένα έως δύο χρόνια, ενώ υπολογίζονται σε 30.000 οι αιτήσεις απονομής σύνταξης που έχουν συσσωρευτεί. Τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ διαψεύδουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος μόλις πριν από έναν μήνα δήλωνε ότι ο χρόνος απονομής των συντάξεων του Δημοσίου έχει μειωθεί από τον Ιούλιο του 2012 στους επτά μήνες. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Σταϊκούρας έχει παραδεχτεί έμμεσα ότι δεν τηρείται ούτε η διαδικασία απονομής της σύνταξης με βάση τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Άρα όποιος προλάβει και έχει τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση παίρνει τη σύνταξή του και οι άλλοι ας περιμένουν στην ουρά...

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και το νεοσύστατο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), αφού οι φορείς που έχουν υπαχθεί σε αυτό καθυστερούν δραματικά να απονείμουν τις επικουρικές συντάξεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), που η αναμονή κυμαίνεται από δύο έως τρία χρόνια και οι συντάξεις που ακόμα δεν έχουν απονεμηθεί φτάνουν τις 38.000. Άλλες 19.000 είναι οι συντάξεις που έχουν στοιβαχτεί στο ΤΕΑΥΕΚ, δηλαδή στο επικουρικό ταμείο των εργαζόμενων στα εμπορικά καταστήματα, με τον χρόνο αναμονής να είναι στα τρία έτη, άσχετα εάν πρόκειται για ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν σε έναν φορέα ή εάν πρόκειται για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Σε προφανή δυσκολία απονομής συντάξεων έχει περιέλθει και το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ). Πρόκειται για ένα Ταμείο που στο παρελθόν δεν συνήθιζε να παρουσιάζει τέτοιας μορφής προβλήματα, αλλά το «κούρεμα» των αποθεματικών που προκάλεσε το PSI όπως επίσης και η τεράστια κρίση στον κλάδο των κατασκευών έχουν περιορίσει τόσο πολύ τα έσοδα, που αναπόφευκτα προέκυψε θέμα και με τις απονομές των συντάξεων. Ειδικότερα, τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ δείχνουν ότι στο ΤΣΜΕΔΕ, το ταμείο των πολιτικών μηχανικών, υπάρχουν 3.500 συντάξεις που ακόμα δεν έχουν απονεμηθεί, με τον χρόνο αναμονής να κυμαίνεται από 14 έως 16 μήνες. Στο Ταμείο των Νομικών είναι άλλες 2.275 οι αιτήσεις για σύνταξη που δεν έχουν εξεταστεί, με ανάλογο χρόνο αναμονής, ενώ στο ΤΣΑΥ υπάρχουν 1.500 συντάξεις που βρίσκονται στο ράφι, με τον χρόνο αναμονής να είναι στους 16 μήνες.


Το προσωπικό

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η πολύ μεγάλη έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η ολοκλήρωση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στο ΙΚΑ, από 9.229 εργαζομένους που υπήρχαν το 2010, το 2013 υπάρχουν μόνο 5.930 μόνιμοι υπάλληλοι. Το ίδιο διάστημα έχουν γίνει 3.759 αποχωρήσεις, με συνέπεια οι απώλειες να φτάνουν το 40% στις μόνιμες θέσεις εργασίας. Στο 39% φτάνουν οι ελλείψεις εργαζομένων στον ΟΑΕΕ, αφού από τους 1.372 μόνιμους υπαλλήλους που εργάζονταν το 2010, το τρέχον έτος ο οργανισμός έχει μόλις 836 μόνιμους εργαζομένους. Οι αποχωρήσεις 536 μόνιμων και άλλων 202 συμβασιούχων υπαλλήλων έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία του ΟΑΕΕ, κάτι που αποτυπώνεται και στην καθυστέρηση απονομής των συντάξεων.

Προβληματική έχει γίνει όμως και η λειτουργία του ΟΓΑ. Μέσα σε τρία χρόνια αποχώρησαν 155 υπάλληλοι και έτσι, ενώ το 2010 εργάζονταν στον οργανισμό 629 άτομα, σήμερα δουλεύουν μόλις 474 υπάλληλοι. Αποτέλεσμα, το 25% των μόνιμων θέσεων του ΟΓΑ να παραμένουν κενές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: