19/4/13

Κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος ενώ στην κυβέρνηση βλέπουν φως στο τούνελ!


Έτοιμα για μπουρλότο είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, την στιγμή που στην κυβέρνηση φαντάζονται "φωτάκια στα τούνελ": Τα 2,5 δισ. ευρώ και το 1,5 δισ. ευρώ αγγίζει η εκτίμηση του ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΕΟΠΥΥ, αντίστοιχα, σύμφωνα με την εισήγηση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) στο 29ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριό της, που έγινε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Το σύστημα παρουσιάζει εικόνα κατάρρευσης και σίγουρα θα ακολουθήσουν νέες μειώσεις συντάξεων και εφάπαξ, εκτιμούν οι εργαζόμενοι στα ταμεία.
Οπως τονίσθηκε, η εισφοροδιαφυγή κοστίζει ήδη 6,5 δισ. ευρώ στο σύστημα, εξαιτίας του PSI η περιουσία των ταμείων μειώθηκε κατά περίπου 12 δισ., οι κενές θέσεις προσωπικού αγγίζουν το 40%, ενώ για την έκδοση σύνταξης απαιτούνται από 12 μήνες έως και 3 χρόνια.
Ειδικά σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία υποστηρίζουν ότι ο Οργανισμός κάνει κάθε μήνα αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει τις συντάξεις και επαναλαμβάνουν ότι ήδη κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, υπήρξε υστέρηση εσόδων κατά 14% σε σχέση με το 2012 και ενώ η εκτίμηση του προϋπολογισμού ήταν της τάξης του 7%.
Επιπλέον το ΙΚΑ για τις συντάξεις κάθε μήνα χρειάζεται περί τα 800 εκατ. ευρώ με τον αριθμό των συνταξιούχων να αυξάνεται συνεχώς, ενώ κάθε χρόνο υποβάλλονται περίπου 145.000 νέες αιτήσεις για συνταξιοδότηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι απώλειες του ιδρύματος από την ανασφάλιστη εργασία μέχρι σήμερα αγγίζουν το 36% με τις συνολικές απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα να ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ.
Τα στελέχη της Ομοσπονδίας αποδίδουν μεγάλο μέρος των προβλημάτων στις μειώσεις μισθών και θέσεων εργασίας από τις οποίες το ΙΚΑ έχει απώλειες άλλα 1,5 δισ. ευρώ το 2013, ενώ ποσοστιαία, κάθε μονάδα ανεργίας προκαλεί απώλεια εσόδων 250 εκατ. ευρώ.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από ενεργές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ και από ανενεργές επιχειρήσεις στα 4,5 δισ. ευρώ.
Το ίδιο «γκρίζα» περιγράφεται η εικόνα, για τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων το 2012, οι 380.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές και οι οφειλές έχουν φθάσει στα 5,9 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ το 2011.
Ακόμη, 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο Ταμείο αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ. ευρώ ευρώ, ενώ περίπου 35.000, διέκοψαν τις εργασίες τους τον τελευταίο χρόνο.
Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλλει τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα οι απλήρωτες εισφορές στο Ταμείο να φτάνουν στα 7,4 δισ. ευρώ από 3,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2009.
Η μείωση των εσόδων από τις εισφορές έχει υπερβεί το 30% και το έλλειμμα του Οργανισμού αναμένεται να φτάσει τα 830 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: