14/4/13

2.950 ευρώ για δυο διανυκτερεύσεις στο Δουβλίνο του Μηταράκη


Στον δικό τους κόσμο δείχνουν ότι συνεχίζουν να ζουν υπουργοί και κρατικά στελέχη που, παρά τη γενική κατακραυγή, κάνουν αλόγιστες σπατάλες εις βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων, την ώρα που η κοινωνία βουλιάζει διαρκώς περισσότερο στην εξαθλίωση και την οικονομική αβεβαιότητα.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει και αυτή την εβδομάδα -με επίσημα στοιχεία από τη Δι@ύγεια- νέες αποφάσεις για δαπάνες, ταξίδια, υλικά και υπηρεσίες που είτε προκαλούν είτε είναι καταφανώς πέραν των ανεκτών για την εποχή ορίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αεροπορικά ταξίδια της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών -που πρωτοστατεί στη «σφαγή» της ελληνικής κοινωνίας- θα κοστίσουν για το τρέχον έτος 25.000 ευρώ (!). Ακόμη πιο ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι για μία διανυκτέρευση του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη και ενός συνεργάτη του στο Δουβλίνο θα πληρωθούν περίπου 3.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, οι υπερωρίες των συνεργατών του υπουργού, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων στο υπουργείο Ανάπτυξης, υπό τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, ανέρχονται αθροιστικά στα 83.000 ευρώ!

Επίσης, για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών του Δημοσίου για έναν χρόνο έχει προϋπολογιστεί κόστος 11.262.000 ευρώ και την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας σπαταλά 21.661 ευρώ για φωτοτυπικό χαρτί και γραφική ύλη, ενώ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξοδεύει 4.666 ευρώ τον μήνα για την καθαριότητά του!

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να υστερεί στο να μαζέψει έσοδα, ωστόσο στην κατασπατάληση δημόσιου χρήματος μέσω ταξιδιών αναδεικνύεται πρωταθλήτρια. Είναι χαρακτηριστική η απόφαση που αναρτήθηκε στην Δι@υγεια, στην οποία εγκρίθηκε με εντολή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα το ποσό των 25.000 ευρώ για την πληρωμή αεροπορικών εισιτηρίων για τις μετακινήσεις από το εσωτερικό στο εξωτερικό και αντίστροφα του υπουργού Οικονομικών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, ειδικών γραμματέων και συνεργατών τους.

Μάλιστα, τον τίτλο του πρωταγωνιστή παίρνει αυτοδικαίως ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο οποίος για ένα ταξίδι στο Δουβλίνο στις 17-18 του μήνα θα ξοδέψει το ποσό των 2.000 ευρώ, δίχως μάλιστα να συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα διαμονής του. Και επειδή δεν ταξιδεύει μόνος του, αλλά συνοδεύεται από έναν συνεργάτη του, «αφαιρεί» από τον κρατικό κορβανά άλλα 950 ευρώ, σύνολο δηλαδή 2.950 ευρώ.

Σε άλλη μάλιστα απόφαση δόθηκε η εντολή να καταβληθεί σε πρακτορείο ταξιδίων το ποσό των επτακοσίων τριάντα πέντε ευρώ (735,00 ευρώ) «για τη μετακίνηση και διαμονή στις Βρυξέλλες από 10/3/2013 έως 11/3/2013 προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση με τη Γεν. Δ/νση Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. για θέματα ΕΣΠΑ, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες στις 11 Μαρτίου 2013.Το ανωτέρω ποσό αναλύεται ως ακολούθως: 1. Εξοδα εισιτηρίου 580,00 2. Εξοδα ξενοδοχείου 155,00 ευρώ».

Καταπόδας ακολουθεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος ενέκρινε το ποσό των 986,53 ευρώ για το ταξίδι ενός υπαλλήλου στις Βρυξέλλες. «Εγκρίνουμε τη δέσμευση συμπληρωματικής πίστωσης ύψους εννιακοσίων ογδόντα έξι ευρώ και πενήντα τριών λεπτών (986,53 ευρώ) για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, ειδικού φορέα 33-110 και κωδικού αριθμού ΚΑΕ 5311 οικονομικού έτους 2013, για τη μετακίνηση και διαμονή δημοσίων εν γένει υπαλλήλων κλ.π. προσώπων για συμμετοχή τους στις εργασίες κοινοτικών οργάνων στο εξωτερικό» αναφέρει συγκεκριμένα η απόφαση.

Συνολικά, δηλαδή, για τις «βόλτες» υπουργών, και όχι μόνο, σε ευρωπαϊκούς προορισμούς σε πέντε μόνον αποφάσεις που αναρτήθηκαν προσφάτως στη Δι@υγεια χρεώθηκε το κράτος περί τα 30.000 ευρώ.

Υπερωρίες - νυχτερινά με την υπογραφή Χατζηδάκη

Τι και εάν οι μισθοί έχουν μειωθεί. Κάποιοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν παραπάνω χρήματα, συμπληρώνοντας έτσι τις «απώλειες». Φυσικά, με την αμέριστη συμπαράσταση των ανωτέρων τους, που δεν είναι άλλοι από τους υπουργούς, τους υφυπουργούς, τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Την τελική υπογραφή πάντως βάζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωνσταντίνος Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα, για τις νυχτερινές ώρες και τις εξαιρέσιμες ημέρες μεταταγμένων και αποσπασμένων υπαλλήλων σε γραφεία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου εγκρίθηκε για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο το ποσό των 23.250 ευρώ. Μάλιστα, επειδή φυσικά αυτά τα χρήματα δεν αρκούν για τις υπερωρίες όλων των παραπάνω για τους τρεις μήνες, δόθηκαν περίπου άλλα τόσα, και ειδικότερα 21.650 ευρώ. Συνολικά δηλαδή για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο τα «μπόνους» που δίνει το ελληνικό κράτος φτάνουν περί τα 45.000 ευρώ. Να σημειωθεί ωστόσο ότι στις αποφάσεις που αναρτήθηκαν στη Δι@υγεια δεν αναφέρεται ο αριθμός των δικαιούχων! Στο παραπάνω νούμερο βέβαια θα πρέπει να προστεθούν και τα οφειλόμενα από το περασμένο έτος για υπερωρίες και νυχτερινές ώρες, τα οποία άγγιξαν τα 33.311,02 ευρώ.

Από το «πάρτι» δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι υπάλληλοι που εργάζονται στα γραφεία των βουλευτών και των πολιτικών κομμάτων. Οι δικές τους υπερωρίες όμως είναι αρκετά λιγότερες, μόλις 5.000 ευρώ.

Ρουπακιώτης: 15.000 για φωτοτυπικό χαρτί

Πόσο φαντάζεστε ότι κοστίζει η παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών του Δημοσίου για έναν χρόνο; Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Ιατρικού Εξοπλισμού Οργάνων και Παροχής Υπηρεσιών, ο σχετικός ανοικτός διεθνής διαγωνισμός έχει συνολικό προϋπολογισμό 11.262.000 ευρώ! Από αυτά, τα 10.330.000 αφορούν τα 15 υπουργεία και τα υπόλοιπα 932.000 ευρώ τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Η εν λόγω σύμβαση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την παρακολούθηση και συγκρότηση επιτροπών παραλαβής, τις παραγγελίες, τις παραλαβές, της πληρωμές, την επιβολή κυρώσεων και ποινικών ρητρών κ.ά. Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες ευρώ δαπανώνται για την προμήθεια φωτοτυπικού χαρτιού και γραφικής ύλης για τα υπουργεία. Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Εργασίας. Καταρχάς για το υπουργείο του Αντώνη Ρουπακιώτη υπογράφηκε σύμβαση με την οποία εγκρίθηκε πίστωση ύψους 15.000 ευρώ για την προμήθεια φωτοτυπικού χαρτιού για τις ανάγκες της Κεντρικής Υπηρεσίας. Αντιστοίχως, στο υπουργείο Εργασίας το «χτύπημα» είναι διπλό: Με την πρώτη απόφαση εγκρίνεται η διάθεση του ποσού των 10.641 ευρώ για την προμήθεια φωτοτυπικού χαρτιού για τις ανάγκες της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η δεύτερη απόφαση δίνει το πράσινο φως για τη δέσμευση πίστωσης ύψους 11.020 ευρώ για την προμήθεια χαρτιού, γραφικών ειδών και λοιπών συναφών υλικών (γραφική ύλη). Και οι σπατάλες στο πολύπαθο Ελληνικό Δημόσιο καλά κρατούν...

Μανιτάκης: 4.666 ευρώ για την καθαριότητα!

Παράλληλα με τις αναδιπλώσεις του στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης δεν παραλείπει να ασχολείται και με τα του υπουργείου του και εν προκειμένω με την καθαριότητα σε αυτό. Μόνο που κοστίζει κατά τι ακριβά, και συγκεκριμένα 4.666 ευρώ για έναν μήνα.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, «εγκρίνουμε την απευθείας ανάθεση υπηρεσιών καθαριότητας των κτιρίων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για διάστημα ενός μηνός στην εταιρία (...) ως έχουσα την προσφορά με τη χαμηλότερη τιμή». Και ναι μεν μπορεί να είναι η καλύτερη προσφορά από τις συνολικά τρεις που υπήρχαν, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε τέτοιους καιρούς τέτοια ποσά αποτελούν πρόκληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: