9/4/13

Εκτίναξη του ελλείμματος στο 15,2% του ΑΕΠ

Τα στοιχεία αυτά απέστειλε η Ελλάδα στην Κομισιόν στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και των ανακοινώσεων που αναμένονται στα τέλη Απριλίου από την Eυρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).
Στο τελευταίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλεπόταν ότι το έλλειμμα του 2012 θα ήταν 7% του ΑΕΠ και για το 2013 στο 5,5% του ΑΕΠ. Η σημαντική, όμως, διαφορά με τα προσωρινά στοιχεία που έχουν αποσταλεί στις υπηρεσίες της Κομισιόν αποδίδεται στα κεφάλαια που έχει το Δημόσιο καταβάλει ή προβλέπεται να καταβάλει στο πλαίσιο της εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη και θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, αφού το μέρος του ελλείμματος που οφείλεται στη στήριξη των τραπεζών δεν θα επηρεάσει τα επόμενα έτη και κατ΄επέκταση την δημοσιονομική προσαρμογή. Δηλαδή, δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος.
Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, σημείωνε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για one-off (προσωρινού χαρακτήρα) έλλειμμα. Για το λόγο αυτό και στην ανακοίνωση στα τέλη Απριλίου των στοιχείων, θα υπάρχουν δύο διαφορετικές «απεικονίσεις» του ελλείμματος. Μία, στην οποία θα περιλαμβάνεται η πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κεφάλαια που διοχετεύτηκαν στο τραπεζικό σύστημα και μία δεύτερη με που θα περιλαμβάνονται. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες το έλλειμμα του 2012 θα κλείσει στο 5,6% του ΑΕΠ, αλλά μαζί με τα κεφάλαια του πιστωτικού τομέα θα φθάσει στα επίπεδα του 9,5% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι σε απόλυτους αριθμούς η διόγκωση του ελλείμματος ξεπερνά τα 7,5 δισ. ευρώ. Πάντως, μέχρι την επίσημη ανακοίνωση των οριστικών μεγεθών, ενδέχεται να υπάρξουν μικρές αλλαγές καθώς δεν έχει «κλείσει» ακόμα η καταγραφή του ελλείμματος.
Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, η Ελλάδα έχει υπεισέλθει σε διαδικασία εξυγίανσης των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, όταν μεταφέρονται το ενεργητικό και οι υποχρεώσεις τραπεζών δημιουργούνται κάποια «κενά», τα οποία καλύπτονται από το Δημόσιο για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα. Τα ποσά αυτά που συνεισφέρει το Δημόσιο είναι υποχρεωτικό να καταγραφούν στο έλλειμμα της χρονιάς που έγινε η δαπάνη. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξει και μικρή αλλαγή του ελλείμματος του 2011 εξαιτίας του ίδιου λόγου.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα αξιολογηθεί βάσει του ελλείμματος που περιλαμβάνει τα ποσά που έχουν διατεθεί για τη στήριξη των τραπεζών. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι εκτροχιασμού του φετινού ελλείμματος. Κίνδυνοι, που σχετίζονται με την πορεία του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα με την πορεία των δημοσίων εσόδων και δη των έμμεσων φόρων, καθώς και με την εξέλιξη των εσόδων των ασφαλιστικών Ταμείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: