22/4/13

Στο 10% του ΑΕΠ το ελληνικό έλλειμμα το 2012, στο 156,9% το χρέος

Το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού της ευρωζώνης των 17 υποχώρησε το 2012, ενώ τα χρέη τους αυξήθηκαν σε σχέση με το ΑΕΠ. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφάνισαν ότι κάποια από τα προγράμματα λιτότητας που εφήρμοσαν κυβερνήσεις της ευρωζώνης, πέτυχαν στο να συρρικνώσουν το κενό μεταξύ των εσόδων και των δαπανών, παρά το ότι η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε. 

Αλλά τα κράτη που ξεκίνησαν το έτος με μεγάλα ελλείμματα μεταξύ δαπανών και εσόδων και προώθησαν τα πιο επιθετικά προγράμματα λιτότητας, ήταν τα λιγότερο επιτυχημένα στη συρρίκνωση των ελλειμμάτων τους. Η Eurostat ανακοίνωσε ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα των μελών της ευρωζώνης ήταν αντίστοιχα του 3,7% του ΑΕΠ το 2012, χαμηλότερα από το 4,2% του ΑΕΠ το 2011 και του 6,2% του ΑΕΠ το 2010. Οι νέες δανειακές ανάγκες για τη χρηματοδότηση αυτών των ελλειμμάτων οδήγησε σε αύξηση του συνολικού κρατικού χρέους στο 90,6% του ΑΕΠ από το 87,3% το 2012.

Υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των δημοσιονομικών θέσεων μεμονωμένων χωρών. Η Γερμανία είχε ένα μικρό πλεόνασμα του προϋπολογισμού, ενώ το έλλειμμα της Ισπανίας αυξήθηκε στο 10,6% του ΑΕΠ από το 9,4%, και αποτελεί το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Ωστόσο, αυτή η αύξηση αποτυπώνει εν πολλοίς το κόστος της διάσωσης των τραπεζών της χώρας, το οποίο αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ. Ωστόσο άλλα κράτη που δυσκολεύονται να επιδιορθώσουν τα δημοσιονομικά τους είδαν επίσης τα ελλείμματά τους να διευρύνονται. Στην Ελλάδα το έλλειμμα αυξήθηκε στο 10% του ΑΕΠ από το 9,5% το 2011, ενώ στην Πορτογαλία το έλλειμμα διευρύνθηκε στο 6,4% του ΑΕΠ από το 4,4% του ΑΕΠ.

Από τις τέσσερις χώρες που είχαν λάβει βοήθεια, μόνο η Ιρλανδία εμφάνισε πτώση στο έλλειμμά της, στο 7,6% του ΑΕΠ από το 13,4% του ΑΕΠ το 2011. Με βάση το πρόγραμμα διάσωσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, η κυβέρνηση είχε σκοπό να μειώσει το έλλειμμα στο 8,6% του ΑΕΠ. Η Κύπρος είναι η πέμπτη χώρα που πρόκειται να λάβει δάνεια διάσωσης, και το έλλειμμά της παρέμεινε αμετάβλητο στο 6,3% του ΑΕΠ το 2012, ελαφρώς υψηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Στη Σλοβενία, η οποία έχει δηλώσει πως δεν χρειάζεται διάσωση για να βοηθήσει τις προβληματικές της τράπεζες, το έλλειμμα υποχώρησε στο 4% από το 6,4% το 2011. Η στατιστική υπηρεσία της Σλοβενίας είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στο 3,7% του ΑΕΠ.

Εκτός ευρωζώνης, η Ουγγαρία είχε έλλειμμα 1,9% το 2012, αρκετά χαμηλότερα από το όριο του 3% που έχει θέσει η ΕΕ με βάση τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: