29/4/13

Alpha και Πειραιώς μπορούν, η ΕΤΕ το παλεύει, η Eurobank στο ΤΧΣ


Από διαφορετική αφετηρία θα ξεκινήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες την ανακεφαλαιοποίησή τους. Η παρουσία στρατηγικών επενδυτών στην πρώτη έκδοση μετοχών δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την κάλυψη του 10%, προκειμένου να αγοραστεί χρόνος ώστε οι μέτοχοι των τραπεζών να βρουν τα υπόλοιπα χρήματα μέσα στην επόμενη πενταετία.

Αν θεωρηθεί ότι η Eurobank βρίσκεται εκτός διαδικασίας, το εγχείρημα της εύρεσης 22 δισ. ευρώ στα επόμενα πέντε χρόνια δεν θα είναι κάτι εύκολο, καθώς, ακόμα και στην καλύτερη περίοδο (2000 - 2010) από την άντληση κεφαλαίων από την αγορά οι τράπεζες είχαν συγκεντρώσει 12 δισ. ευρώ. Ήταν μια περίοδος που οι τράπεζες έδιναν μερίσματα, η πιστωτική επέκταση έτρεχε με διψήφιους ρυθμούς, τα Βαλκάνια έβγαζαν κέρδη και οι επισφάλειες βρίσκονταν σε μονοψήφια επίπεδα.

Τώρα οι τράπεζες βρίσκονται στην ακριβώς αντίθετη κατάσταση. Η αξία για τον μέτοχο θα προκύψει από την εσωτερική μείωση του κόστους, την επίτευξη των συνεργειών από τις λειτουργικές ενοποιήσεις και, αν τα πράγματα πάνε λίγο καλύτερα στην οικονομία, δεν αποκλείεται να προκύψουν και έκτακτες θετικές εγγραφές από αντιστροφή προβλέψεων ή υπεραξίες από ακίνητα, συμμετοχές και θυγατρικές.

Ταμείο, πάντως, αναμένεται να γίνει στο τέλος του έτους, καθώς στο τέταρτο τρίμηνο είναι προγραμματισμένο να γίνει το stress test σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το δίλημμα συμμετοχής για τον μέτοχο βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το σημείο: Αν τα πράγματα πάνε καλύτερα στη ροή της επόμενης πενταετίας, οι τράπεζες δικαιούνται να διαπραγματεύονται πάνω από τη λογιστική τους αξία, ανάλογα με τον βαθμό απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων τους.

Τα μεγάλα κέρδη δεν θα προέλθουν τόσο από τη συμμετοχή στις μετοχές, αλλά από την κατοχή των δικαιωμάτων συμμετοχής στις επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

Είναι σαν να αγοράζει κανείς σήμερα έναν πολλαπλασιαστή ισχύος για το χαρτοφυλάκιό του. Αν το στοίχημα «βγει», τότε οι συγκινήσεις θα είναι εντονότατες. Αν, για παράδειγμα, ένας μέτοχος μπει σε μια αύξηση με 50 λεπτά και η τιμή της μετοχής ανέλθει σε 1 ευρώ, τότε κάθε δικαίωμα συμμετοχής (warrant) θα έχει απόδοση 1.000%. Το δικαίωμα αγοράς μετοχών θα διαπραγματεύεται στην αγορά και θα αποτιμάται καθημερινά ανάλογα με την εξέλιξη της τιμής της μετοχής, πιθανόν με κάποιο premium το οποίο θα ενσωματώνει κόστος χρήματος και διακύμανση της μετοχής.

Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή, διότι στο τέλος της τριετίας ο μέτοχος θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με έναν «ξαφνικό θάνατο»:

Το ΤΧΣ, εφόσον βρει αγοραστή, θα μπορεί να πουλήσει το σύνολο των μετοχών που κατέχει, ακυρώνοντας μερικώς ή ακόμα και ολοσχερώς την αξία των δικαιωμάτων, αφού προηγηθούν 30 ημέρες κατά τις οποίες ο κάτοχος των warrants θα μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του.

Άρα, η επιλογή τού πώς θα ΤΧΣ, για να μην του «μείνει κινηθεί ο μέτοχος χρειάζεται η μπάλα στα χέρια». Η κατάσταση που διαμορφώνεται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχει ως εξής: 

Alpha Bank

Η Alpha Bank είναι η μοναδική τράπεζα που έχει θετική καθαρή θέση στον ισολογισμό του 2012 (613 εκατ. ευρώ), διατηρώντας πλεονέκτημα επιλογής έναντι των υπολοίπων. Μάλιστα, η ενσώματη καθαρή θέση βρίσκεται υψηλότερα από την υποψήφια τιμή της αύξησης, λόγω της συγχώνευσης με την Εμπορική Τράπεζα, γεγονός που της δίνει προβάδισμα ως επιλογή των κεφαλαίων που θα θελήσουν να παίξουν το στοίχημα της επιτυχούς αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου.

Εφόσον η τιμή της αύξησης είναι τα 45 λεπτά ανά μετοχή, θα εκδοθούν 1 δισεκατομμύριο νέες μετοχές και το δικαίωμα προτίμησης θα αφορά 1,9 νέες μετοχές για καθεμία παλαιά. Ο μέτοχος που θα λάβει μέρος στην αύξηση θα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα απόκτησης για 7,3 νέες μετοχές (warrant). Η αύξηση εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Τράπεζα Πειραιώς

Η προσθήκη του δικτύου στην Ελλάδα των κυπριακών τραπεζών, η εξαγορά της Γενικής, της «καλής» Αγροτικής και της Millennium έφεραν σε πλεονεκτική θέση τον όμιλο της Πειραιώς, παρά την αρνητική καθαρή θέση στο τέλος του 2012 (-2,4 δισ. ευρώ). Από τις ιδιωτικές τοποθετήσεις των Societe Generale και BCP, η Τρ. Πειραιώς κάλυψε το 10% που της αναλογεί, με την προσθήκη, όμως, των CoCos, και το ύψος της αύξησης αποσκοπεί στη μείωση της έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών.

Η έκδοση των νέων μετοχών θα έχει σημαντικό βαθμό απομείωσης των υφιστάμενων μετόχων (<98 br="" reverse="" split.="">
Το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής για το ελάχιστο ύψος της αύξησης είναι το υπόλοιπο ποσό που απομένει για να αποφύγει η τράπεζα την έκδοση των ακριβών μετατρέψιμων ομολογιών (163,5 εκατ. ευρώ). Το ακριβές ποσό της αύξησης θα προσδιοριστεί μετά τις 15 Μαΐου.

Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα έχει το δυσκολότερο έργο, καθώς έως τώρα δεν έχει κάποια στρατηγική συμμετοχή εξασφαλισμένη. Επίσης, το 12,3% των μετοχών της κατέχεται από ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιους οργανισμούς, επενδυτές που πιθανόν να έχουν και τη σοβαρότερη δυσκολία συμμετοχής στον βαθμό που τους αντιστοιχεί στην αύξηση.

Οι μέτοχοι που προήλθαν από τη συγχώνευση της Eurobank αποτελούν το 25%, εκ των οποίων περίπου το 11% αφορά ποσοστό των παλαιών βασικών μετόχων της Eurobank. Η Εθνική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι ενδέχεται να κάνει χρήση των CoCos, κατεβάζοντας το 10% των κεφαλαίων στα 785 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας μια σχέση 1,57 νέων μετοχών για καθεμία παλαιά και δικαίωμα για πλήρη άσκηση των warrants (ένα δικαίωμα θα αντιστοιχεί σε 9 μετοχές).

Πρόκειται για την πλέον δύσκολη άσκηση ανακεφαλαιοποίησης, η οποία έχει αρκετές πιθανότητες κάλυψης, λόγω της ευρύτατης κεφαλαιακής βάσης της Εθνικής Τράπεζας και των πολύ αξιόλογων συμμετοχών που διαθέτει (Finans, Αστήρ, Πανγαία, Εθνική Ασφαλιστική κ.λπ).

Eurobank

Τέλος, η Eurobank έχει ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από τη γενική συνέλευση την ερχόμενη Τρίτη να εγκρίνει την ανακεφαλαιοποίησή της από το ΤΧΣ. Στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται η είσοδος ιδιώτη επενδυτή και πιθανή συνένωση με τις κρατικές -πλέον- Proton και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σε κάθε περίπτωση, η απομείωση των υφιστάμενων μετόχων με βάση την τιμή της αύξησης θα διαμορφωθεί στο 98,3%, το οποίο σημαίνει ότι η συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας μετά την ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ θα διαμορφωθεί σε 1,44% και θα πάψει να ενοποιείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: