22/4/13

Δεκτά τα αιτήματα των Ρώσων για την ΔΕΠΑ

Η απόφαση να δοθεί νέα αναβολή στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ ζητήθηκε – όπως αναφέρουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ – από το σύνολο των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, με δεδομένο ότι στην τελική συμφωνία πώλησης (SPA) επήλθαν σημαντικές αλλαγές μετά τη διαβούλευση που έγινε με τους ενδιαφερόμενους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο βασικά σημεία στα οποία το SPAδιαφοροποιήθηκε αφορούν στα εξής: 

Πρώτον στην κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής (goodperformanceguarantee) όπου και ικανοποιήθηκε το αίτημα που είχε τεθεί από την πλευρά κυρίως της Gazprom, που ζητούσε να μην καταπέσει η εγγύηση σε περίπτωση που ο αγοραστής δε συμφωνήσει με τους όρους που πιθανόν θα τεθούν από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού. Πλέον σύμφωνα με τη νέα διατύπωση αναφέρεται γενικά ότι ο πωλητής (ΤΑΙΠΕΔ) μπορεί να κρατήσει κάποιο ποσό ως ποινή. Η γενική διατύπωση αλλά και η σημαντική μείωση του ποσοστού της εγγύησης φαίνεται ότι ικανοποιούν τη ρωσική πλευρά. 

Δεύτερον στο θέμα των χρεών που υπάρχουν προς τη ΔΕΗ κυρίως από την πλευρά των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών. Η νέα συμφωνία αναφέρει ότι το ελληνικό δημόσιο εγγυάται σε περίπτωση που υπάρξει χρεωκοπία, για τα χρέη που υπάρχουν προς τη ΔΕΠΑ, μέχρι την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης πώλησης. Και σε αυτό το θέμα είχαν εγερθεί ερωτηματικά, που φαίνεται ότι καλύπτονται πλήρως με την εγγύηση του δημοσίου. 

Με τις αλλαγές αυτές στη συμφωνία, εκτιμάται ότι διασφαλίζεται η παραμονή στη διαδικασία και η υποβολή δεσμευτικής προσφοράς από την πλευρά τουλάχιστον της Ρωσικής Gazrprom, η οποία και θεωρείται ως ο διεκδικητής της ΔΕΠΑ με τις ισχυρότερες πιθανότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: