18/4/13

Νέες υπηρεσίες διαδικτύου από τα ασφαλιστικά ταμεία

Η έκδοση των βεβαιώσεων για φορολογική χρήση, για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, για το τρέχον έτος 2013 που αφορά στα ποσά που καταβλήθηκαν το έτος 2012, θα εκδίδονται για πρώτη φορά διαδικτυακά από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ www.oga.gr. 

Την ίδια στιγμή, μια σειρά από υπηρεσίες του ΙΚΑ γίνονται ηλεκτρονικά, ιδιαίτερα τώρα, που λόγω έλλειψης προσωπικού κατά περίπου 40%, πολλά υποκαταστήματα του μεγαλύτερου ταμείου της χώρας, ενοποιούνται. 

Με αργά αλλά σταθερά βήματα, τα ασφαλιστικά ταμεία γνωρίζουν το διαδίκτυο, παρ’ ότι δεν είναι όλοι οι ασφαλισμένοι εκπαιδευμένοι στην e-ξυπηρέτηση… 

Για παράδειγμα, με ανακοίνωσή του χθες, ο ΟΓΑ ενημέρωσε τους συνταξιούχους αγρότες ότι θα έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν την βεβαίωσή συντάξεων για φορολογική χρήση απευθείας, μεταβαίνοντας στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ. 

Σύμφωνα με το ταμείο των αγροτών, η διαδικασία εκτύπωσης των βεβαιώσεων είναι απλή: στην κεντρική ιστοσελίδα του ΟΓΑ, αριστερά υπάρχει ευδιάκριτη παραπομπή «Εκτύπωση βεβαίωσης συντάξεων για φορολογική χρήση». Ο συνταξιούχος θα πρέπει να συμπληρώσει τον ΑΜΚΑ, τον Αριθμό Μητρώου Συνταξιούχου ΟΓΑ (ΑΜΣ), που αποτελείται από 10 αριθμούς και τον ΑΦΜ και να εκτυπώσει την βεβαίωση του. 

Η εφαρμογή για την «διαδικτυακή έκδοση βεβαιώσεων συντάξεων» για φορολογική χρήση θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων από σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2013 στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ. 

Προσοχή: η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν αφορά τους δικαιούχους συντάξεων επιζώντων (χηρείας – ορφανικές) των οποίων οι βεβαιώσεις θα αποσταλούν ταχυδρομικώς στην διεύθυνση κατοικίας του. 

Επίσης, για τους συνταξιούχους που έχουν οφειλή προς τον Οργανισμό και δεν έγινε καταβολή σύνταξης το έτος 2012, οι βεβαιώσεις αυτές θα εκδίδονται κατόπιν αιτήσεως από τον Κλάδο Ι΄ Μητρώου Συνταξιούχων της Κεντρικής Υπηρεσίας. 

Μάλιστα, η διοίκηση του Οργανισμού ξεκαθαρίζει ότι για την διευκόλυνση των συνταξιούχοι του ΟΓΑ που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή στην περίπτωση που ο ΑΜΚΑ ή ο ΑΦΜ του συνταξιούχου δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν καταχωρηθεί λανθασμένα και δεν είναι δυνατή η εκτύπωση βεβαίωσης μπορούν να απευθύνονται στον αρμόδιο Ανταποκριτή του ΟΓΑ, για την έκδοση της βεβαίωσης. 

Το ΙΚΑ μειώνεται και μηχανογραφείται… 

Στην δραστική ενοποίηση υποκαταστημάτων προχωρά το ΙΚΑ, εξαιτίας της μείωσης του προσωπικού κατά 40% τα τελευταία τρία χρόνια! 

Παρά τη μείωση βέβαια, η διοίκηση ενημερώνει τους συναλλασσόμενους-ασφαλισμένους ότι μπορούν να εξυπηρετηθούν είτε απευθυνόμενοι στο υποκατάστημα υποδοχής (στην περίπτωση συγχωνεύσεων) είτε στα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης που θα συσταθούν στην περιοχή όπου λειτουργούσε το Υποκατάστημα για το οποίο αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας του. 

Επίσης, ενημερώνει ότι για θεώρηση βιβλιαρίων υγείας και λήψη παροχών ασθενείας οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι μπορούν να επισκέπτονται οποιοδήποτε Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και όχι απαραίτητα αυτό του τόπου κατοικίας τους. 
Παράλληλα, η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τη χρήση τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών έχει ήδη εφαρμόσει διαδικασίες ή δρομολογεί δράσεις που περιορίζουν την ανάγκη εργοδοτών και ασφαλισμένων να επισκεφθούν τα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. 

Ειδικότερα: 

Για τους εργοδότες 

Έχει θεσπιστεί η υποχρεωτική υποβολή ΑΠΔ μέσω διαδικτύου 

Οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται υποχρεωτικά μέσω του Τραπεζικού Συστήματος. 

Η ασφαλιστική ενημερότητα χορηγείται μέσω του διαδικτύου απευθείας στους πιστοποιημένους φορείς ή τους εργοδότες 

Είναι δυνατή η ενημέρωση των εργοδοτών για την ασφαλιστική ιστορία των απασχολουμένων σε αυτούς από τον ιστότοπο www.ika.gr (με δυνατότητα εκτύπωσης Αποσπάσματος Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης). 

Για τους ασφαλισμένους 
Μπορούν να πιστοποιούνται στο διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και να αποκτούν πρόσβαση στο Λογαριασμό τους, ώστε να βλέπουν και να εκτυπώνουν τα αποσπάσματα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης που επιθυμούν για την ενημέρωσή τους, χωρίς να απαιτείται να επισκεφθούν το υποκατάστημα. 

Οι παροχές ασθενείας καταβάλλονται στους ασφαλισμένους μέσω πίστωσης τραπεζικών λογαριασμών. 

Μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση για συνταξιοδότηση μέσω διαδικτύου. 

Τέθηκε στη διάθεση των συνταξιούχων η υπηρεσία "Παρακολούθηση της Πορείας της αίτησης συνταξιοδότησης ή του προσδιορισμού χρόνου ασφάλισης", με την οποία παρέχεται στους ασφαλισμένους η δυνατότητα να αντλούν ηλεκτρονικά πληροφορίες και να παρακολουθούν τη διαδικασία διεκπεραίωσης της αίτησής τους, σε όλα τα στάδια της επεξεργασίας της. 

Παράλληλα, δρομολογούνται και δράσεις που θα επιτρέπουν στους παρόχους υγείας (γιατρούς, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα) να έχουν ηλεκτρονικά πλήρη εικόνα της ασφαλιστικής ικανότητας, ώστε να μη χρειάζεται θεώρηση βιβλιαρίων υγείας και κατά συνέπεια η επίσκεψη των ασφαλισμένων στο υποκατάστημα, που τόσο έχει ταλαιπωρήσει τους ασφαλισμένους το τελευταίο διάστημα, με ουρές από τα χαράματα σε σχεδόν όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: