26/3/13

Κλείνει οριστικά το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής στη Χαλκίδα

Στο πλαίσιο κινήσεων για την αλλαγή της παραγωγικής δομής και της αύξησης της παραγωγικότητας, εντάσσεται σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για οριστικοποίηση του κλεισίματος του εργοστασίου της ΑΓΕΤ στη Χαλκίδα. 

Το ίδιο σχέδιο αλλαγής της παραγωγικής δομής του ομίλου προβλέπει την ενίσχυση των μονάδων στο Βόλο και το Μηλάκι, (το μεγαλύτερο εργοστάσιο τσιμέντου στην Ευρώπη), και την ενίσχυση του ρόλου της ΑΓΕΤ ως σημαντικού παράγοντα στην αγορά τσιμέντου της Μεσογείου με εξαγωγές 1,757 εκατ. τόνους ετησίως. Το σχέδιο του ομίλου προβλέπει την αύξηση της παραγωγικότητας (τόνοι ανά εργαζόμενο το χρόνο) από τους 2,95 χιλιάδες τόνους σε 3,97 χιλιάδες τόνους το 2013. Η συνολική δυναμικότητα παραγωγής για φέτος αναμένεται να φτάσει τα 6 εκατ. τόνους, αναδεικνύοντας την ΑΓΕΤ στη μεγαλύτερο παραγωγό τσιμέντου στην Ελλάδα. 

Σημειώνεται ότι ο συνδυασμός της δριμύτατης κρίσης στην κατασκευαστική αγορά αλλά και του εξαιρετικά υψηλού κόστους ενέργειας, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφαση του ομίλου για το κλείσιμο του εργοστασίου της Χαλκίδας. Οι επίσημες ανακοινώσεις για το κλείσιμο του ιστορικού εργοστασίου τσιμέντου της ΑΓΕΤ στη Χαλκίδα, το οποίο σύμφωνα με το σχέδιο που αποφάσισε η διοίκηση του ομίλου, θα λειτουργεί εφεξής ως κέντρο ανακύκλωσης αδρανών αναμένονται πιθανόν ίσως και εντός της ημέρας. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν προτάσεις σε εργαζόμενους να απορροφηθούν από τις άλλες μονάδες της ΑΓΕΤ, ενώ για το εναπομείναν προσωπικό θα αναζητηθούν λύσεις για τον περιορισμό των προσωπικών και κοινωνικών επιπτώσεων.

Το εργοστάσιο της Χαλκίδας, υπό την πίεση του υψηλού ενεργειακού κόστους αλλά και της εξαιρετικά χαμηλής ζήτησης, παρέμενε ουσιαστικά ανενεργό. Το 2011 το εργοστάσιο είχε δουλέψει σε capacity πάνω από 10% αποκλειστικά και μόνο για να εξασφαλίσει ένα μέρος (50%) από τα δικαιώματα εκπομπής CO2 που δικαιούταν. Σε αντίθεση με το 2011, το 2012 οι φούρνοι του εργοστασίου παρέμειναν κλειστοί καθώς κρίθηκε ότι οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων δεν δικαιολογούν ούτε καν την τρίμηνη λειτουργία. Το προηγούμενο διάστημα, σημειώνεται ότι το προσωπικό του εργοστασίου απασχολείτο μόνο για την άλεση ειδικών προϊόντων που παράγονται στη μονάδα της Χαλκίδας. 

Σε αντίθεση με τη Χαλκίδα πάντως, τα δύο άλλα εργοστάσια της ΑΓΕΤ σε Μηλάκι και Βόλο, λειτούργησαν το 2012 σε δυναμικότητα άνω του 50% προκειμένου να εξασφαλίσουν το 100% της κατανομής των ρύπων.

Αγορά 

Η αγορά του τσιμέντου έχει επιστρέψει στα επίπεδα της εσωτερικής ζήτησης της δεκαετίας του ΄60, που μεταφράζονται σε συνολικές πωλήσεις της τάξης των 2,5 – 2,8 εκατ. τόνων. Το 2006 που ήταν και η καλύτερη χρονιά της εσωτερικής αγοράς, οι πωλήσεις ήταν 11,6 εκατ. τόνοι, ενώ στην αρχή της κρίσης το 2009 ήταν στα 7,8 εκατ. τόνους. 

Το συνολικό δυναμικό της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας είναι 16,1 εκατ. τόνοι, ενώ πέρυσι υπολογίζεται ότι οι εξαγωγές κυμάνθηκαν στα επίπεδα των 4,5 – 5,5 εκατ. τόνων. Πρακτικά δηλαδή, περίπου το 50% της παραγωγικής δυναμικότητας της τσιμεντοβιομηχανίας παραμένει ανενεργή καθώς εξαιτίας του υψηλού κόστους ενέργειας η παραγωγή καθίσταται μη ανταγωνιστική.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2013, ανακοινώνεται πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της παραγωγικής της δομής τσιμέντου. Στόχος του προγράμματος αναδιάρθρωσης είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ύφεσης στον κατασκευαστικό τομέα, η στήριξη της βιωσιμότητας της εταιρείας και η διασφάλιση των προϋποθέσεων για ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Η νέα δομή περιλαμβάνει την παραγωγή τσιμέντου από τα δυο εργοστάσια Βόλου και Μηλακίου Ευβοίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα των λιμενικών τους εγκαταστάσεων, για την εξυπηρέτηση της εσωτερικής αγοράς και την ενίσχυση της εξαγωγικής παρουσίας της ΑΓΕΤ Ηρακλής στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Η λειτουργία του εργοστασίου Χαλκίδας, η παραγωγική δραστηριότητα του οποίου βρίσκεται σε αδράνεια από τον Ιούλιο του 2011, παύει οριστικά. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς προσπαθειών με επενδύσεις σε νέα τεχνολογία παραγωγής τσιμέντου και ενεργειών για νέες δραστηριότητες, που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να καταστεί η λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας ανταγωνιστική και να διασφαλισθεί η βιωσιμότητά της. Ωστόσο, παρά τις σχετικές προσπάθειες το εργοστάσιο της Χαλκίδας υπέστη σοβαρή μείωση πωλήσεων λόγω της συρρίκνωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Αττική, κύρια αγορά του εργοστασίου, κατά 80% από το 2008 έως σήμερα. Σε συνθήκες πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας στην αγορά, το εργοστάσιο της Χαλκίδας κατέστη πλέον μη βιώσιμο.

Η εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης έχει άμεση ισχύ.

Δέσμευση και επιδίωξη της εταιρείας είναι η προσπάθεια εξεύρεσης κάθε δυνατής λύσης που θα περιορίσει τις προσωπικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου Χαλκίδας στους 236 εργαζομένους, οι οποίοι επηρεάζονται. Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία έχει καλέσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων του εργοστασίου σε διαβούλευση ως προς την διακοπή των συμβάσεων εργασίας σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου.

Με τη νέα παραγωγική δομή η εταιρεία αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες των δυο παραγωγικών μονάδων και της εφοδιαστικής αλυσίδας της ΑΓΕΤ Ηρακλής, αυξάνει την παραγωγικότητά της κατά 30%, διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του μέλλοντος, ενδυναμώνοντας και εδραιώνοντας τη θέση της ως εξαγωγικής δύναμης στη λεκάνη της Μεσογείου.

Η παραγωγική αναδιάρθρωση εκτιμάται ότι θα έχει εφ’ άπαξ αρνητική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα της ΑΓΕΤ Ηρακλής και κατ’ επέκταση του Ομίλου εταιρειών Ηρακλής κατά €57 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2013. Συγκεκριμένα, αρνητική επίδραση αναμένεται κυρίως λόγω της απομείωσης παγίων περιουσιακών στοιχείων και ανταλλακτικών, του κόστους αποζημιώσεων προσωπικού και του κόστους φυσικών αποκαταστάσεων στη μονάδα Χαλκίδας. Όσον αφορά τις επόμενες χρήσεις, εκτιμάται ότι θα υπάρξει θετική επίδραση κατά 18 εκατ. ευρώ περίπου ανά έτος και αύξηση της παραγωγικότητας.

Από 26/03/2013 η εξυπηρέτηση των πελατών και συνεργατών της Αττικής θα γίνεται από το Κέντρο Διανομής Δραπετσώνας, ενώ η εξυπηρέτηση της λοιπής εσωτερικής αγοράς θα εξακολουθήσει να γίνεται από τα εργοστάσια Βόλου Μαγνησίας και Μηλακίου Εύβοιας και τα Κέντρα Διανομής τσιμέντου στη Δραπετσώνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ηγουμενίτσα, Ρίο Πατρών και Ηράκλειο Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: