Απόλυτα ανακριβής αποδεικνύεται η διαβεβαίωση της κυβέρνησης διά του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα ότι οι καταθέσεις των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα είναι ασφαλείς, ενώ επίσης όταν μιλούσαν για απορρόφηση των κυπριακών υποκαταστημάτων από ελληνικές τράπεζες (πιθανότατα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που λειτουργεί ήδη στην "αγκαλιά" του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) επίσης αποδεικνύεται όταν εξέφρασαν απλά προθέσεις και λογάριαζαν χωρίς το ξενοδόχο, δηλαδή τον ιδιοκτήτη: Ήδη οι Κύπριοι ιδιοκτήτες αρνούνται να συναινέσουν σε μια τέτοια λύση.
Την απόφαση να κλείσουν την έλαβε η Κυπριακή Κεντρική Τράπεζα και ήΉδη τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών είναι κλειστά και οι καταθέσεις χιλιάδων Ελλήνων στην CPB και στην Τράπεζα Κύπρου είναι παγιδευμένες και κινούνται μεταξύ τριων πιθανοτήτων απόλυτα μοιρασμένων: Της δήμευσης ποσοστού τους, της ολικής απώλειας και της μετάβασής τους σε μια άλλη τράπεζα που ο Θεός ξέρει ποια θα είναι από την στιγμή που το Bank-run είναι βέβαιο μόλις ανοίξουν.
Το ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έλαβε την απόφαση, νομίζουμε ότι μαρτυρά από μόνο του το γεγονός ότι τα ελληνικά υποκαταστήματα υπόκεινται 100% σε αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή στην Κύπρο.
Tο υπουργείο Οικονομικών και η ελληνική κυβέρνηση έκρυψαν μερικές "λεπτομέρειες" στην όλη διαδικασία: Πρώτον οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα δεν είναι θυγατρικές και δεν λειτουργούν ως ανεξάρτητα ιδρύματα αλλά ως υποκαταστήματα (branches) και υπάγονται στον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
Άρα από την στιγμή που υπάγονται στον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, υπόκεινται στην δήμευση. Χαρακτηριστικό είναι ότι ΜΟΝΟ στην Ελλάδα έκλεισαν οι κυπριακές τράπεζες, σε κανένα άλλο σημείο της Ευρώπης, αφού εκεί λειτουργούν ως ανεξάρτητα ιδρύματα.
Γιατί μόνο στην Ελλάδα είναι διασυνδεδεμένες με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Και η δήμευση ποσοστού των καταθέσεων ή ακόμα και η χρεοκοπία τις αφορά άμεσα, αντίθετα με τις κυπριακές τράπεζες στο εξωτερικό.
Έπειτα έχουμε την πολύ ύποπτη περίπτωση της CPB, πρώην Marfin: Μόλις την περασμένη Παρασκευή η Marfin Bank μετονομάστηκε σε CPB Bank (Cyprus Popoular Bank) και μετατράπηκε σε υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου. Μέχρι την Παρασκευή το Marfin Group είχε κρατήσει την ελληνικότητα της τράπεζας.
Την Παρασκευή λίγες ώρες πριν την κατάσχεση ποσοστού των κυπριακών καταθέσεων με την απόφαση του Eurogroup, ξαφνικά η Marfin Bank έγινε ... υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου η οποία ουσιαστικά έχει χρεοκοπήσει με άνοιγμα 9 δισ ευρώ αφού είχε φορτωθεί από ελληνικά ομόλογα.
Χιλιάδες συνταξιούχοι, αλλά και απλοί πολίτες που λόγω ελκυστικών προγραμμάτων είχαν μεταφέρει τις συντάξεις τους και τις αποταμιεύσεις τους στη Marfin η αλήθεια είναι ότι αυτή την στιγμή κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους, αν χρεοκοπήσει η τράπεζα, η οποία είναι στο μάτι του κυκλώνα αφού έχει μπει μέσα 9 δισ. ευρώ.
Επίσης περίπου 5.000 εργαζόμενοι στις δύο τράπεζες κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους αν κλείσουν τα περίπου 350 υποκαταστήματα στην Ελλάδα.
Όπως μόνο το defencenet.gr έχει γράψει ο κίνδυνος να υποστούν δήμευση στο ίδιο ποσοστό και οι καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ή και να χρεοκοπήσουν τα ελληνικά υποκαταστήματα, είναι ένα απόλυτα υπαρκτό ενδεχόμενο και πλέον είναι το πιο πιθανό μετά τον ολέθριο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το κυπριακό πρόβλημα από το Eurogroup και βέβαια αυτά που αποδέχθηκαν η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση.
Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να απωλεστούν συνολικά οι καταθέσεις από την στιγμή που οι δύο τράπεζες οδηγηθούν στην χρεοκοπία, όπως έγινε στην πρόσφατη περίπτωση της ολλανδικής τράπεζας που κατέρρευσε αβοήθητη και όλοι - μεταξύ των οποίων και πολλοί Έλληνες έχασαν τα λεφτά τους.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη πάρει πίσω όλες τις θριαμβευτικές και καθησυχαστικές ανακοινώσεις του Γ.Στουρνάρα περί "απόλυτης ασφάλειας των καταθέσεων στα κυπριακά υποκαταστήματα των ελληνικών τραπεζών" και περί της "άμεσης απορρόφησής τους από ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα" τώρα έχουν μεταπέσει σε απλές ... ευχές και διαπιστώσεις ότι «ελληνικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση των υποκαταστημάτων. Η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο των εποπτικών αρμοδιοτήτων της, θα δώσει την τελική έγκριση για τη συναλλαγή».
Όσο για το ότι «συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη μεταβίβαση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα, με τρόπο που διαφυλάσσει στο ακέραιο τους καταθέτες των υποκαταστημάτων αυτών και διασφαλίζει το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αυτό συμφωνήθηκε υπό την αίρεση ότι θα συμφωνήσει το κυπριακό κοινοβούλιο, αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες της Κύπρου. Από την στιγμή που ανάψει "κόκκινο" στην δήμευση των καταθέσεων από το κυπριακό κοινοβούλιο, τίποτα δεν ισχύει! .
Επιπλέον, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα θέσει εκτός διαπραγμάτευσης για την Τρίτη και την Τετάρτη τις μετοχές των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών κυπριακών τραπεζών.
Τα καταστήματα στην Ελλάδα των τραπεζικών ιδρυμάτων Τράπεζα Κύπρου, CPB (Λαϊκή Τράπεζα) και Ελληνική Τράπεζα θα παραμείνουν κλειστά στις 19 και 20 Μαρτίου 2013, σύμφωνα με απόφαση των κυπριακών αρχών.
Την ίδια ώρα, οι διευθυντές των κυπριακών τραπεζών επικοινωνούν σήμερα με τους πελάτες τους για να τους ενημερώσουν για τις εξελίξεις και να τους καθησυχάσουν.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με σχετική απόφαση των κυπριακών αρχών «τα καταστήματα στην Ελλάδα των τραπεζικών ιδρυμάτων Τράπεζα Κύπρου, CPB (Λαϊκή Τράπεζα) και Ελληνική Τράπεζα θα παραμείνουν κλειστά στις 19 και 20 Μαρτίου 2013».
Κατόπιν των ανωτέρων είναι εκπληκτικό το ότι συμφώνησε η Ελλάδα σε αυτή την τερατώδη λύση, αφού βέβαια τα παραπάνω θα έχουν τεράστιες συνέπειες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και γενικότερα στην εγχώρια οικονομία.
Αλλά και πάλι βρισκόμαστε ενώπιον συνεχών ψευδών και αποκρύψεων στοιχείων από τους πολίτες. Ο Θεός να βάλει το χέρι του, γιατί αυτή την φορά τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα από οποιαδήποτε άλλη έτσι όπως τα κατάφεραν η ελλαδική και η κυπριακή πολιτική ηγεσία...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου