28/3/13

Η συμφωνία της Τρ. Πειραιώς αυξάνει το βραχυπρόθεσμο ρίσκο

Η εξαγορά από την Τράπεζα Πειραιώς των ελληνικών δραστηριοτήτων των τριών κυπριακών τραπεζών αυξάνει τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους παρά τα μακροπρόθεσμα οφέλη από ένα πιο ισχυρό εγχώριο δίκτυο, σημειώνει σε ανάλυση της η Fitch Ratings.

Ο οίκος επισημαίνει ότι η συμφωνία αυξάνει τους κινδύνους εκτέλεσης καθώς η Πειραιώς βρίσκεται στη διαδικασία της ενοποίησης των δύο τραπεζών που εξαγόρασε το δεύτερο εξάμηνο του 2012 (ATEbank και Geniki).

Ο όμιλος, προσθέτει, χρειάζεται επίσης να γνωρίσει σημαντική αναδιάρθρωση και εξορθολογισμό της πλεονάζουσας δυναμικότητας στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Η υλοποίηση και των δύο στρατηγικών την ίδια στιγμή είναι πιθανό να απαιτήσει σημαντική διοικητική προσπάθεια και αυξάνει τους λειτουργικούς κινδύνους οι οποίοι επιδεινώνονται από την αδύναμη ελληνική οικονομία, εκτιμά ο οίκος. Ωστόσο, η Πειραιώς αντλεί οφέλη από την προηγούμενη εμπειρία της σε τραπεζικές ενοποιήσεις, αν και σε μικρότερη κλίμακα, προσθέτει.

Η μεγαλύτερη κλίμακα της εξαγοράς δεν προστατεύει τον όμιλό από τις υφεσιακές πιέσεις στην ποιότητα των παγίων, αναφέρει ο οίκος. Αντίθετα, η συμφωνία είναι πιθανό να αυξήσει τη συγκέντρωση των κινδύνων στο χαρτοφυλάκιο των δανείων. Οι καθοδικοί κίνδυνοι μετριάζονται εν μέρει από την υψηλή 85% κάλυψη των δανείων που θα αποκτηθούν, το οποίο λαμβάνει υπόψη τις αναμενόμενης απώλειες στο πλαίσιο των stress test της τρόικας για τις κυπριακές τράπεζες. Ωστόσο, η ποιότητα των παγίων θα μπορούσε να επιδεινωθεί καθώς τα δάνεια τα οποία θα αποκτηθούν αποδίδουν χειρότερα από το χαρτοφυλάκιο της Πειραιώς.

Ο οίκος δεν περιμένει η εξαγορά να δημιουργήσει επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες λόγω των όρων της μεταβίβασης. Ωστόσο, επανεκτίμηση των αναγκών της Τρ. Πειραιώς από τις εγχώριες και διεθνείς αρχές ενδέχεται να χρειάζεται καθώς η εξαγορά και οι αλλαγές στα σχέδια αναδιάρθρωσης πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Η Fitch πιστεύει πως η εξαγορά είναι ουδέτερη όσον αφορά στη χρηματοδότηση. Αν και υπάρχει εμφανής βελτίωση στο δείκτη δανείων προς καταθέσεις από το 125% στο 120%, αυτό σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις υψηλές προβλέψεις στο αποκτηθέν χαρτοφυλάκιο.

Η σταθερότητα των αποκτηθέντων καταθέσεων θα δοκιμαστεί στις επόμενες ημέρες.

Στα θετικά η Fitch περιλαμβάνει το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα.

Η συμφωνία αυξάνει το μερίδιο στα δάνεια και στις καταθέσεις περίπου κατά 50% στο 28% και 27% αντίστοιχα. Αυτό μειώνει τη διαφορά με τον όμιλο της Εθνικής – Eurobank, αναφέρει σχετικά. 

Εάν η τράπεζα ξεπεράσει με επιτυχία τις προκλήσεις της συγχώνευσης, αναφέρει ο οίκος, θεωρούμε ότι η συγκέντρωση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα θα βοηθήσει να δημιουργηθεί ένας μικρότερος αριθμός πιο αποτελεσματικών και βιώσιμων ιδρυμάτων. 

Αυτά θα είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν την κρίση στην Ελλάδα και τις αδύναμες οικονομικές προοπτικές.

Η Fitch αναφέρει εξάλλου ότι η μεγαλύτερη κλίμακα μέσω της ενοποίησης θα επιτρέψει συνέργειες στο κόστος. Η βελτιστοποίηση στα καταστήματα και το προσωπικό και ο εξορθολογισμός των κεντρικών διαδικασιών και των διαδικασιών IT αναμένεται να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και να επιτρέψουν τη συνεχή μείωση του κόστους.

Ωστόσο, οι τράπεζες είναι απίθανο να ωφεληθούν από συνέργειες στα έσοδα λόγω του χαμηλού επιπέδου επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ύφεση.

Ένα πιο ισχυρό εγχώριο δίκτυο θα μπορούσε να ενισχύσει την καταθετική βάση και να χαμηλώσει το κόστος χρηματοδότησης σε λιανικό επίπεδο όταν ο τραπεζικός κλάδος επανακτήσει κάποια βιώσιμη πρόσβαση σε άλλες μορφές χρηματοδότησης σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ωστόσο, ο οίκος περιμένει οι χρηματοδοτικές πιέσεις να διατηρηθούν μέχρι να υποχωρήσει η ελληνική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: