Με 36 ψήφους κατά και 19 "λευκές" (του κυβερνώντος κόμματος) η Κύπρος δια της Βουλής της είπε το μεγάλο "ΟΧΙ" και μπαίνει πάλι στην εθνική πρωτοπορία δείχνοντας τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει και η Ελλάδα. Είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός λαός που απορρίπτει τις επιταγές της τρόικα.
Περισσότερα για την συγκλονιστική συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής, σε λίγο.
Ο Β.Πούτιν σε δήλωσή του πριν από λίγο και με παρόντα στην Μόσχα τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Μ.Σαρρή, δήλωσε ότι "Κάποιοι πίστεψαν ότι μπορούσαν να κάνουν παιχνίδι και η Ρωσία να χάσει. τους πληροφοριών ότι η Ρωσία θα κερδίσει"!
Την ίδια στιγμή σχέδιο για να περάσει η Λαϊκή Τράπεζα ( CPB) που έχει την μεγαλύτερη έκθεση με 9 δισ. ευρώ στα χέρια ομάδας Ρώσων επιχειρηματιών και τα ελληνικά υποκαταστήματα να περάσουν στην ελληνική πλευρά επεξεργάζεται η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι κάποιος νέος ιδιοκτήτης θα δεχόταν αυτό το ελληνικό "φιλέτο" να παραχωρηθεί σε οποιονδήποτε ελληνικό τραπεζικό όμιλο.
Ο Ρώσος μεγιστάνας Ντιμίτρι Ριμπόροβλεφ που κατέχει ήδη το 10% της Κύπρου να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Κύπρου με 1- 1,5 δισ. Τα μισά από τα 5,5 δισ. είναι υποχρεώσεις της Λαϊκής. Προσφέρονται ως bonus τίτλοι των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Επίσης υπάρχει και ένα δεύτερο πλάνο με εσωτερική δανειοδότηση μεταξύ των καταθετών με επιτόκιο 2,5%. Πάντως η Κύπρος είναι έτοιμη ακόμα και να διακόψει τη χρηματοδοτική στήριξη μέσω των προγραμμάτων ELA στις κυπριακές τράπεζες.
Σε ότι αφορά την ελληνική πλευρά η αντιμετώπιση της Κύπρου είναι τραγική. Όχι απλώς πρόδωσαν για άλλη μια φορά την Κύπρο, τα ξημερώματα του Σαββάτου, αλλά η σιωπή της κυβέρνησης Σαμαρά είναι εκκωφαντική την ώρα που η Κύπρος λέει και πάλι "ΟΧΙ".
Ακόμα και ο Α.Τσίπρας δείχνει "σκληρός πατριώτης" μπροστά στην ανυπαρξία της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, μπροστά στις κλειστά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών και την αδυναμία των Ελλήνων καταθετών να αποκτήσουν πρόσβαση στις οικονομίες τους μιλά για "απορρόφηση" ξένης περιουσίας που χρειάζεται την έγκριση του ιδιοκτήτη, φυσικά για να συμβεί.
Στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου, Μάριος Αναστασίου, ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ότι οποιοδήποτε «κούρεμα» στις καταθέσεις ξένων τραπεζών σημαίνει καταστροφή. Υποστήριξε ότι 25 από τις 26 διεθνείς τράπεζες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο υπό τη μορφή παραρτήματος και με διαφορετικό καθεστώς. Και σημείωσε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα «βάλουν λουκέτο» τέτοια υποκαταστήματα διεθνών τραπεζών στο νησί.
Ο κ. Αναστασίου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό, σημειώνοντας ότι, παρότι μπαίνουν στο ίδιο «καλάθι» όλες οι τράπεζες, οι επιπτώσεις στις διεθνείς τράπεζες θα είναι μεγαλύτερες από τις κυπριακές.
Εκ μέρους του Συνδέσμου Κυπριακών Τραπεζών τονίσθηκε ότι η μη ψήφιση του νομοσχεδίου θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία της χώρας. Παράλληλα ζητήθηκε να περιληφθούν στο νομοσχέδιο και ασφαλιστικές δικλίδες για νομική κάλυψη των τραπεζών και των μελών των διοικητικών συμβουλίων σε σχέση με την εφαρμογή της νομοθεσίας. Όπως αναφέρθηκε, παρόμοια πρόνοια περιλήφθηκε και στο νόμο για κρατικοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου