23/3/13

Εγκρίθηκαν και τα εννέα νομοσχέδια από την κυπριακή Βουλή

Μετά από συσκέψεις επί συσκέψεων και απειλές επί απειλών καθώς και την αγωνία των 8000 υπαλλήλων της Λαϊκής Τράπεζας και ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας για το αβέβαιο μέλλον, η Βουλή κατέληξε τελικά αργά το βράδυ της Παρασκευής, στην ψήφιση των τριών κρίσιμων νομοσχεδίων, όπως σημειώνει το sigmalive.com.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στο Eurogroup μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς, έχοντας στα χέρια του, τις κρίσιμες, όπως χαρακτηρίζονται νομοθεσίες -εργαλεία, προκειμένου να διαπραγματευτεί εκ νέου τους όρους τους eurogroup για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν από νωρίς το πρωί και εκατοντάδες διαδηλωτές να αξιώνουν παραίτηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και των Συμβούλων του, η Επιτροπή Οικονομικών κλήθηκε να εξετάσει τα νομοσχέδια που αφορούσαν το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, την Επιβολή Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης καθώς και το κρίσιμο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των Τραπεζών, που επικεντρώνεται ειδικά στην Λαϊκή Τράπεζα. Το Eurogroup είχε απαιτήσει την ψήφιση και των τριών νομοσχεδίων προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Το Προεδρικό και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, προσπαθούσαν με δηλώσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα του κοινοβουλίου, επικαλούμενοι την κρισιμότητα των στιγμών, προειδοποιώντας μάλιστα ότι σε αντίθετη περίπτωση η Κύπρος θα βρισκόταν μπροστά από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Δριμεία επίθεση κατά Δημητριάδη
Αργά το βράδυ, όταν συνήλθε η Βουλή, ο Μάριος Καρογιάν, ο Δημήτρης Συλλούρης και ο Γιώργος Περδίκης, εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση κατά του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, κατηγορώντας τον για το κλίμα πανικού που έσπειρε μετά τις δηλώσεις του για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Λαϊκής Τράπεζας. 

Πυρά δέχθηκε και ο Υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, τον οποίο ο Γιώργος Περδίκης κάλεσε να παραιτηθεί. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην μεταβεί στις Βρυξέλες με τον Πρόεδρο και τους πολιτικούς αρχηγούς, επικαλούμενος την έλλειψη συλλογικότητας εκ μέρους της Κυβέρνησης στην διαχείριση του προβλήματος. Η τελική απόφαση του Άντρου Κυπριανού θα παρθεί το πρωί του Σαββάτου.

Τα νομοσχέδια
Συνολικά ψηφίστηκαν εννέα νομοσχέδια: O περί τραπεζικών εργασιών (τροποποιητικός ) νομός του 2013, ο περί ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος (τροποποιητικός) νομός του 2013, ο περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων (τροποποιητικός) νομός του 2013, ο περί συνεργατικών εταιρειών (τροποποιητικός) νομός του 2013, ο περί σύστασης και λειτουργιάς σχεδίου προστασίας καταθέσεων και άλλων ιδρυμάτων νομός του 2013 και ο περί της λειτουργιάς σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων κανονισμοί του 2013

Συζήτηση έγινε και για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο που αφορούσε την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας είχε προωθηθεί στις 15 Ιανουαρίου, ωστόσο οι Βουλευτές δεν ενημερώθηκαν για να το μελετήσουν εκτενώς.
Σενάριο κουρέματος για την Τράπεζα Κύπρου

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να βρεθεί το Σάββατο και το κούρεμα ύψους 15% των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, για την Τράπεζα Κύπρου, κάτι το οποίο προτάθηκε κατά τη σύσκεψη Αρχηγών πριν από την ολομέλεια της Βουλής. Αρχικά είχε εξεταστεί και το ενδεχόμενο κρατικοποίησης της Τράπεζας Κύπρου, η οποία θα απορροφούσε τα «καλά» στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας, κάτι το οποίο πλέον θεωρείται απομακρυσμένο. Η πρόταση πάντως για κούρεμα των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, αντιμετωπίζεται θετικά από την τρόικα, και θα βρεθεί ενώπιον της Βουλής το πρωί του Σαββάτου.

Το ενδιαφέρον πλέον μεταφέρεται στη σύνοδο κορυφής του Eurogroup στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Κυριακή, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς, με μοναδικό στόχο να κλειδώσει το πακέτο στήριξης της κυπριακής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: