21/3/13

Οι ελπίδες στο Plan B

Δύο είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν όσον αφορά το Plan B της Κυπριακής κυβέρνησης. Το πρώτο φέρεται να περιλαμβάνει καθόλου ή ελάχιστο "κούρεμα" των καταθέσεων και κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας και το δεύτερο τη δημιουργία Επενδυτικού ταμείου και "κούρεμα" των καταθέσεων. Ωστόσο, σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ - ΜΠΕ σημειώνει πως έγκυρη πηγή της Λαϊκής Τράπεζας, διέψευσε τις φήμες περί κλεισίματος της τράπεζας. Επίσης, η ίδια πηγή δήλωσε ότι η τράπεζα κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το sigmalive το επικρατέστερο σενάριο φέρεται να είναι αυτό που περιλαμβάνει κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας, χωρίς να επέλθει "κούρεμα" των καταθέσεων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά καθώς φαίνεται να μην προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, η Κύπρος καταλήγει σε ένα σχέδιο οδυνηρό μεν, αλλά το οποίο απαλλάσσει από την πρόταση για το «κούρεμα». 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του sigmalive.com, το σχέδιο προνοεί διαδικασία δημιουργίας νέας καλής τράπεζας για τη Λαϊκή, η οποία μάλλον οδηγείται σε κλείσιμο. Με αυτό τον τρόπο «απαλλάσσονται» από 2 δισ. ευρώ και παραμένουν υγιείς, η Ελληνική και η Τράπεζα Κύπρου, οι οποίες δεν θα συμπαρασυρθούν.

Δεσμεύονται επίσης 2,8 δισ. από ταμεία προνοίας ημικρατικών οργανισμών και τραπεζών. Το σχέδιο αυτό φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα, η οποία δεσμεύεται ότι θα στηρίξει το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η οδυνηρότατη πρόταση για «κούρεμα» 10%.

Παρόλα αυτά, υπολείπεται ένα δισ. και γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί το οποίο κούρεμα αλλά αν δεν εξασφαλιστεί το ένα δισ. ευρώ, τότε θα γίνει κούρεμα 1,5% κάτι όμως που δεν χαρακτηρίζεται ως οδυνηρό επειδή καλύπτεται από τους τόκους.

Σύσταση Επενδυτικού Ταμείου και "κούρεμα"
Από την άλλη σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ η τελική πρόταση για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας η οποία τίθεται επί τάπητος στη σύσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων με στόχο να εγκριθεί το απόγευμα από τη Βουλή προβλέπει τη σύσταση Επενδυτικού Ταμείου, στο οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι (Ταμεία Προνοίας, Εκκλησία) φυσικά πρόσωπα σε εθελοντική βάση, με στόχο να συγκεντρωθεί ποσό πολύ κοντά στα 5,8 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθεί το ύψος του «κουρέματος» καταθέσεων. Στο Ταμείο ενδέχεται να εισφέρει και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με τα αποθέματα χρυσού ύψους 560 εκατ. ευρώ, που διαθέτει.

Το Ταμείο θα συνδεθεί με την έκδοση ομολόγων και με τις προοπτικές του φυσικού αερίου. Κύκλοι του Προεδρικού ανέφεραν ότι "το βασικό είναι αυτό το Ταμείο να μην επιβαρύνει την Κυβέρνηση, κάτι που δεν θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα".

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα προσφέρει την υποθήκευση γης αξίας μισού δισ. ευρώ. Εξάλλου, σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του MEGA, ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να δήλωσε ότι θα στηρίξει το plan B. "Εδώ που είμαστε, πρέπει όλοι να βάλουμε". 

Η τρόικα φέρεται να είναι ανένδοτη όσον αφορά το κούρεμα στο επίπεδο των 100 χιλιάδων ευρώ, ενώ οι Γερμανοί επιμένουν έστω και σε ένα "συμβολικό" κούρεμα στις καταθέσεις των Ρώσων καταθετών. Όπως υπογραμμίζει το ΑΠΕ - ΜΠΕ κρίσιμη είναι η κατάσταση με τη Λαϊκή Τράπεζα, στην οποία η κατάσταση πλέον δεν διασώζεται, ενώ αναπνοές ζωής προσπαθούν να δοθούν για να διασωθεί η Τράπεζα Κύπρου.

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν τρέφει πλέον μεγάλες προσδοκίες από τη ρωσική κυβέρνηση αλλά εκτιμά ότι θα μπορούσε να πετύχει την επιμήκυνση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου.

Η χθεσινή μέρα ήταν πάντως δύσκολη για την πολιτική ηγεσία της Κύπρου που αντιλήφθηκε μέσα από τις επαφές στη Μόσχα και στη Λευκωσία ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα.

Η Μόσχα φαίνεται να μη θέλει να αναμειχθεί στην διαμάχη της Λευκωσίας με το μεγαλύτερο της εμπορικό εταίρο, την ΕΕ, και η τρόικα ξεκαθαρίζει ότι χωρίς την εισφορά της Κύπρου ύψους 5,8 δισ. ευρώ και χωρίς κούρεμα, το επόμενο βήμα είναι η εκκαθάριση των τραπεζών.

Δυο τα σχέδια
Ο Γιώργος Λιλλήκας, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ επιβεβαίωσε πως στο τραπέζι υπάρχουν δυο σχέδια. Όπως είπε, το ένα σχέδιο περιλαμβάνει εσωτερικό δανεισμό που μπορεί να γίνει από τους Κύπριους καταθέτες με ανταλλαγή ομολόγων και το δεύτερο σχέδιο το οποίο στηρίζεται στη λογική της πρότασης που ήρθε από το Eurogroup. 

Ερωτηθείς για το θέμα της Λαϊκής Τράπεζας ο κ. Λιλλήκας είπε πως μπορεί να σωθεί αν προχωρήσει η δημιουργία μιας «bad bank». Επίσης, σημείωσε πως μεταξύ άλλων θα μπορούσε να προχωρήσει η πώληση των λειτουργιών της Τράπεζας στην Ελλάδα, ενώ θα μπορούσε να εξεταστεί και η δυνατότητα συγχώνευσής της με την Τράπεζα Κύπρου. 

Επαναφορά "κουρέματος" 
Το stockwatch αναφέρεται στις προσπάθειες που θα κάνει σήμερα η κυπριακή κυβένρηση για να επαναφέρει την πρόταση για κούρεμα των καταθέσεων, καταθέτοντας παράλληλα πρόταση για τη δημιουργία ταμείου που θα μειώσει το ύψος του κουρέματος. 

Όπως σημειώνεται, η πρόταση αυτή έτυχε εκτεταμένης επεξεργασίας καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και ειδικότερα από το Υπουργικό Συμβούλιο που συνήλθε χθες στις 18:00 αλλά και αργότερα σε κατ’ ιδίαν επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη με στενούς τους συνεργάτες και με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέει το προεδρικό η εναλλακτική πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ταμείου στο οποίο θα συνεισφέρουν τα ταμεία προνοίας των ημικρατικών οργανισμών, και σε εθελοντική βάση, όσοι θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια μείωσης του κουρέματος. Αργά χθες το βράδυ γινόταν λόγος για την εισφορά και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου με τα αποθέματα χρυσού ύψους €560 εκατ. που διαθέτει.

Η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται να  υποστηρίζει ότι η εναλλακτική αυτή πρόταση φαίνεται να τέθηκε υπόψη και της τρόικας η οποία έχει ανάψει καταρχήν πράσινο φως. Η πρόταση θα παραπεμφθεί στη Βουλή και στην Ολομέλεια του Σώματος που θα συνέλθει το απόγευμα. Πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να είπε στους στενούς του συνεργάτες ότι η λύση για τη διάσωση της Κύπρου θα πρέπει να ληφθεί το αργότερο μέχρι σήμερα, για να υπάρχει χρόνος προγραμματισμού της επόμενης μέρας.

Μετά τη βραδινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου παρέμειναν στο Προεδρικό ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου. Παρόντες στη μίνι σύσκεψη με τον Πρόεδρο ήταν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Παναγιώτης Αντωνίου.

Σύσκεψη στο Προεδρικό 
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 9.30 σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπου επί τάπητος έχει τεθεί το θέμα του Plan B.

Δεν υπάρχουν σχόλια: