20/3/13

Θύματα παραδειγματισμού Κύπρος και Ελλάδα...


Τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα στην παρούσα κρίση  χρεοκοπίας χρησιμοποιήθηκαν και  για παραδειγματισμό.

Η απόφαση για το «κούρεμα» των καταθέσεων της Κύπρου αποτελεί μήνυμα προς τους υπόλοιπους φορολογικούς «παραδείσους» και πλυντήρια «μαύρου» χρήματος. Αποτελούσε το ιδανικό παράδειγμα γιατί βρίσκεται στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και όχι στο κέντρο, όπως π.χ. το Λουξεμβούργο.

Επιπλέον οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις  είναι ευκολότερο να αποφασίσουν το «κούρεμα» των καταθέσεων της ρωσικής κλεπτοκρατίας, παρά της ευρωπαϊκής.  Η διαφορά της ρωσικής κλεπτοκρατίας με την ευρωπαϊκή βρίσκεται στο γεγονός πως η ρωσική αποτελεί τον κανόνα της οικονομίας ενώ η ευρωπαϊκή την εξαίρεση.

Η Ελλάδα επίσης είναι μια χώρα υπό την κατοχή της εγχώριας κλεπτοκρατίας των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών και της παρασιτοκρατίας των πελατών των κομμάτων που σιτίζονται στο δημόσιο. Αμφότερες αποτελούν ακραίες καταστάσεις και ως εκ τούτου ιδανικούς υποψήφιους για παραδειγματισμό.

Οι αποφάσεις των Ευρωπαίων μπορεί να είναι υποκριτικές αλλά δεν είναι σε λάθος κατεύθυνση.  Υποκριτικές είναι γιατί δεν αντιμετωπίζουν ανάλογες καταστάσεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. 

Η διεθνής οικονομική κρίση πλήττει τις ανεπτυγμένες οικονομίες και μοιραία αναζητούν διαφυγόντα έσοδα στους φορολογικούς παραδείσους.

Η Κύπρος αποτελεί τον ιδανικό στόχο προκειμένου το διεθνές σύστημα να αρχίσει να πλήττει τους φορολογικούς παραδείσους: Είναι μικρή, περιφερειακή με ισχυρές γεωπολιτικές απειλές και κυρίως  μέλος της Ευρωζώνης όπου η τακτική της θα μπορούσε να εκληφθεί σαν αθέμιτος ανταγωνισμός.

Η Κύπρος δεν έχει άλλη λογική επιλογή από το να αποδεχτεί το «κούρεμα» των καταθέσεων καθώς η μη αποδοχή σημαίνει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες. Η Κύπρος σαν χώρα του ευρώ θα έχει την ευχέρεια να συνεχίσει να είναι χρηματοοικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και της ανερχόμενης Αφρικής.

Ο εναγκαλισμός της από τη ρωσική κλεπτοκρατία ούτως ή άλλως είχε ημερομηνία λήξης.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο δείχνουν πως η παρουσία ενός κοιτάσματος φυσικού αερίου που θα αρχίσει να αποδίδει σε μερικά χρόνια έχει μικρή βαρύτητα για πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται από ευρωπαίους πολιτικούς  με βραχυπρόθεσμα κριτήρια. Το φυσικό αέριο θα αποτελούσε όπλο ενδεχομένως αν οι άλλες πηγές τροφοδοσίας της Ευρώπης διατηρούσαν υψηλές τιμές ή δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της ζήτησης και η Κύπρος έκλεινε τη στρόφιγγα.

Η απώλεια των εσόδων που εξασφάλιζε η χρηματοοικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο θα μειώσει τα έσοδα και την οικονομική δραστηριότητα. Το φυσικό αέριο θα συνεισφέρει στην αναθέρμανση αλλά θα ξεκινήσει μετά από μερικά χρόνια.

Κύπρος - Ελλάδα

Η Κύπρος όμως δεν είναι Ελλάδα, διαθέτει ισχυρά πλεονεκτήματα και ευελιξία. Το πιθανότερο είναι πως θα ανακάμψει τάχιστα μετά από 2-3 χρόνια.

Η Μεγαλόνησος διαθέτει χαμηλή φορολογία και δημόσια διοίκηση σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα. Οι απώλειες της Κύπρου από την φυγή κεφαλαίων θα είναι προσωρινές.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα η Κύπρος μοιάζει με την Ιρλανδία, θα ανακάμψει πολύ νωρίτερα και δυναμικότερα.

Δεν νομίζω πως μπορεί να υπάρξει διαμάχη Ρωσίας και  Ευρωζώνης. Η Ρωσία είναι μια υπανάπτυκτη χώρα τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Η οικονομική της ισχύς στηρίζεται στην εξαγωγή πρώτων υλών και είναι συγκυριακή όσο διαρκούν οι υψηλές τιμές.

Καμία κλεπτοκρατική ελίτ δεν μπορεί να αποκτήσει διεθνή ισχύ γιατί δεν μπορεί να εμπνεύσει κανένα  μοντέλο προς την ευημερία.

Η χθεσινή απόφαση της κυπριακής Βουλής περιπλέκει την κατάσταση. Χωρίς συμφωνία είναι απίθανο να ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες. Δύσκολο είναι πλέον να ανοίξουν και με μια νέα συμφωνία. Ίσως ένα "κουρεμα" 10-15% να είχε κάνει μικρότερη ζημιά στις ξένες καταθέσεις στην Κύπρο από την σκιά των τελευταίων εξελίξεων.

Οι Γερμανοί χειρίσθηκαν με άσχημο  τρόπο την κατάσταση, οι Κύπριοι με ακόμη χειρότερο...

Απομένει να δούμε τις συνέπειες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: