1/2/13

Ένα κουτοπόνηρο κράτος

Ας πούμε ότι έχετε κερδίσει αρκετά χρήματα στη ζωή σας κι ότι τα χρήματα αυτά τα βγάλατε στο εξωτερικό. Σας φωνάζει, λοιπόν, η εφορία και σας ζητάει να αποδείξετε ότι μπορείτε να δικαιολογήσετε αυτά τα χρήματα. Μέχρι εδώ όλα καλά. Λέτε, λοιπόν, ότι οι φορολογικές σας δηλώσεις το αποδεικνύουν. Νομίζετε! Αν τα χρήματα τα έχετε κερδίσει πριν το 2004, έχετε χάσει!

Η ψηφιοποίηση των αρχείων της εφορίας έγινε το 2004. Οι φορολογικές δηλώσεις που έγιναν από το 2003 και προγενέστερα φυλάσσονται στις εφορίες. Σε όσες εφορίες, δηλαδή, τα έχουν φυλαγμένα. Διότι αυτός είναι ο γενικός κανόνας, αλλά μην παίρνετε κι όρκο! Μετά από τόσα χρόνια όλα μπορεί να έχουν συμβεί. Για την εφορία. Διότι σε εσάς απαγορεύεται να έχει συμβεί το παραμικρό. Ας πούμε να έχετε χάσει τα αποδεικτικά στοιχεία του πλουτισμού σας και τα οποία τα είχατε συμπεριλάβει στην φορολογική σας δήλωση.

Το πρόβλημα δεν είναι οι έλεγχοι. Κάθε άλλο. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Μόνο που δεν μπορεί να υπάρξουν φιλίες με κουτοπονηριές. Ούτε και καλοί λογαριασμοί όταν εκείνος που τον κάνει μόνιμα κλέβει!

Υπάρχουν για κάποιον φορολογούμενο υποψίες; Ας τον ψάξουν εξονυχιστικά και μάλιστα χωρίς ο τελευταίος να το γνωρίζει. Και στην συνέχεια ας τον φωνάξουν με συγκεκριμένα στοιχεία. Όχι με γενικές κατηγόριες, τις οποίες ο φορολογούμενος θα πρέπει να ανατρέψει!

Η εμπιστοσύνη είναι κομβικό σημείο στην Οικονομία. Οι μηχανισμοί του κράτους έχουν καταρρεύσει επειδή δεν μπόρεσαν να εμπνεύσουν την εμπιστοσύνη στον κόσμο. Και θα παραμείνουν εν αχρηστία όσο αυτό δεν συμβαίνει. Όταν αντιμετωπίζεις κάποιον με σοβαρότητα και σεβασμό, σε αντιμετωπίζει κι αυτός με τον ίδιο τρόπο. Όταν τον αντιμετωπίζεις σαν κλεφτοκοτά, θα σε αντιμετωπίσει με το τουφέκι. Δεν λέμε σοφίες, απλά πράγματα λέμε. Τι συμβαίνει και οι μανδαρίνοι αγνοούν τα αυτονόητα;

Δεν είναι έτσι! Δεν είναι εκείνοι οι ανόητοι που δεν τα σκέφτηκαν κι εμείς οι έξυπνοι που τα σκεφτήκαμε. Πρόκειται γι’ αυτό που ήδη είπαμε: Κουτοπονηριές και δουλειές του ποδαριού. Το οικονομικό επιτελείο βιάζεται να δείξει ένα αποτέλεσμα ή καλύτερα να αποδείξει ότι έκανε τα απολύτως  απαραίτητα. Οι υπάλληλοι των εφοριών τα έχουν παρατήσει εδώ και καιρό και οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να ζουν τον απόλυτο παραλογισμό. Δεν είναι και η πρώτη φορά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: