20/2/13

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Δεν θα γίνουμε Βουλγαρία, γιατί ακόμα & εκεί έχουν τσίπα


«Δε θα συμμετάσχω σε μια κυβέρνηση επί της θητείας της οποίας οι πολίτες υφίστανται ξυλοδαρμό από την αστυνομία», τόνισε απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
«Η εξουσία μας δόθηκε από τον λαό. Σήμερα, τού την επιστρέφουμε» είπε.
Οι Βούλγαροι βουλευτές επρόκειτο να ψηφίσουν, σήμερα, επί της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Συμεών Ντιάνκοφ, όταν ο κ. Μπορίσοφ ανακοίνωσε, αίφνης, ότι η κυβέρνησή του πρόκειται να παραιτηθεί μαζικά γύρω στο μεσημέρι.
«Δεν μπορώ να μείνω και να κοιτώ τη ματωμένη Γέφυρα του Αετού» υπογράμμισε, αναφερόμενος στην πολυσύχναστη διασταύρωση στο κέντρο της Σόφιας, που έγινε χθες το θεάτρο αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών.
«Κάθε ρανίδα αίματος είναι ντροπή για εμάς» έιπε και πρόσθεσε: «Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε σε αυτά τα τέσσερα χρόνια».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε προσωρινή κυβέρνηση. «Δεν θα συμμετάσχουμε σε προσωρινή κυβέρνηση. Η εξουσία δεν ήταν ποτέ ο στόχος μου, ούτε και θα κερδίσω κάτι εάν οι πολίτες μας μισούν».
«Κάναμε ήδη ό,τι καλύτερο μπορούσαμε προκειμένου να 'απαντήσουμε' στα αιτήματα των πολιτών που διαμαρτύρονταν» πρόσθεσε, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.
Είπε ακόμη πως η απειλή να εξελιχθούν σε αιματηρές διαδηλώσεις οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών ήταν αυτή που τον οδήγησε στην απόφαση της παραίτησης.
Οι Βούλγαροι βουλευτές επρόκειτο να ψηφίσουν, σήμερα, επί της παραίτησης του Βούλγαρου υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης Συμεών Ντιάνκοφ, όταν ο κ. Μπορίσοφ ανακοίνωσε, αιφνιδιαστικά, την παραίτηση της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι, οι μαζικές διαδηλώσεις της τελευταίας περιόδου στη Σόφια και τις άλλες βουλγαρικές πόλεις είχαν ως εφαλτήριο τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, στο φτυωχότερο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ωστόσο, πολλοί ήταν εκείνοι οι διαδηλωτές που, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite, ζητούσαν την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του GERB.
Κόστοφ: Αποσκιρτεί από τις ευθύνες της η κυβέρνηση
«Η παραίτηση του πρωθυπουργού αποτελεί αποσκίρτηση του κυβερνώντος κόμματος GERB από τα καθήκοντα και τις ευθύνες του» δήλωσε ο ηγέτης της βουλγαρικής κεντροδεξιάς, Ιβάν Κόστοφ.
Μιλώντας από το βήμα της βουλγαρικής βουλής, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της κυβέρνησης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, ο ηγέτης του κόμματος Δημοκράτες για Ισχυρή Βουλγαρία (DSB) και πρώην πρωθυπουργός σχολίασε πως με την κίνηση αυτή, το GERB συναινεί με τις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης, του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP) και του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (DPS).
Ο κ. Κόστοφ κατηγόρησε το GERB ότι εγκαταλείπει την εξουσία σε μία στιγμή που ζητήματα - κλειδιά, όπως η φτώχεια, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη Βουλγαρία, οι υψηλές τιμές ρεύματος, η καταποέμηση των διαφόρων καρτέλ και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να επιλυθούν.
«Ο Μπορίσοφ απλώς παρέδωσε τη διακυβέρνηση της χώρας στο BSP και το DPS» ανέφερε ο κ. Κόστοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.
Κούνεβα: Η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή
Την εκτίμηση πως η βουλγαρική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί προκειμένου να "δαμάσει" τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, διατύπωσε η Μεγκλένα Κούνεβα, πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και ηγέτης του κόμματος Βουλγαρία για τους Πολίτες.
«Ο Μπόικο Μπορίσοφ επέλεξε τη μόνη διέξοδο από αυτή την κατάσταση. Τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες Βούλγαροι κατέβηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, τη δυσφορία και το θυμό τους» ανέφερε χαρφακτηριστικά η κ. Κούνεβα.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η παραίτηση δεν θα βελτιώσει τη φριχτή οικονομική κατάσταση του βουλγαρική λαού, που επιδεινώθηκε τα τελευταία τριάμιση χρόνια, αλλά ελπίζουμε πως θα ηρεμήσει η κατάσταση έτσι» σημείωσε η κ. Κούνεβα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.
Σύμφωνα με την ίδια, αυτό που έγινε είναι ένα «καλό μάθημα» για όσους αποφασίσουν να υποτιμήσουν την εξουσία της κοινωνίας των πολιτών. «Η Βουλγαρία χρειάζεται προσωρινή κυβέρνηση» τόνισε η κ. Κούνεβα.
Ντιμιτρόφ: Ζητά πρόωρες εκλογές
Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Βουλγαρία ζήτησε ο αρχηγός της κεντροδεξιάς Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων Μάρτιν Ντιμιτρόφ.
«Ο (πρωθυπουργός) Μπόικο Μπορίσοφ και η κυβέρνησή του έχουν αφήσει τη χώρα σε κατάσταση καταστροφής» δήλωσε ο κ. Ντιμιτρόφ, όπως μεταδίδουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.
Ο κ. Ντιμιτρόφ, συμπρόεδρος του Γαλάζιου Συνασπισμού, εκτίμησε ακόμη πως η ένταση στη χώρα θα εκτονωθεί μετά την παραίτηση της κυβέρνησης.
Στο νοσοκομείο 14 διαδηλωτές
Δεκατέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες, χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια μετά τη χθεσινή διαδήλωση διαμαρτυρίας, στη Σόφια, στην οποία σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων.
Δεκατρείς από τους διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, έλαβαν άμεσα εξιτήριο, ενώ μία γυναίκα εξακολουθεί να νοσηλεύεται.
Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις, αλλά στη διαδήλωση της Σόφιας σημειώθηκαν επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών διαδηλωτών, ηλικίας από 16 έως 67 ετών, αλλά και δύο αστυνομικών.
Αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε τη σύλληψη 11 ατόμων, μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη βουλγαρική πρωτεύουσα.
Από τα επεισόδια υπέστησαν υλικές ζημιές ένα αστυνομικό λεωφορείο και δύο αυτοκίνητα, ενώ ακόμη ένα αστυνομικό όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς.
Εξαιτίας των επεισοδίων αυτών και υπό τον φόβο - όπως ο ίδιος δήλωσε - οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας να μετατραπούν σε αιματοβαμμένες διαδηλώσεις, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε, σήμερα το πρωί, από το βήμα της βουλής, την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: