23/2/13

Ο τζάμπας αυτοκόνησε


Στη χώρα μας τον γνωρίσαμε εμμέσως. Κυρίως από τη γνωστή προσβλητική -για το ελληνικό καταναλωτικό κοινό- διαφημιστική καμπάνια μιας εκ των εταιριών του, στην οποία, εν μέσω κρίσης, πρωταγωνιστεί ο «τζάμπας». Στην πατρίδα του, τη Γερμανία, ήταν ευρύτατα γνωστός, εκτός από την επιχειρηματική του δράση, και για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου υπηρέτησε στα Waffen-SS ως ασυρματιστής, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε και μέλος της προσωπικής φρουράς του Αδόλφου Χίτλερ. Το σκοτεινό ναζιστικό παρελθόν του δε, το οποίο παρέμενε κρυφό μέχρι το 2006, έγινε η αιτία να χαρακτηρίζεται από πολλούς «προσωπικότητα ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενη».

Ο λόγος για τον 89χρονο ιδιοκτήτη της Media Markt Οτο Μπάισχαϊμ, ο οποίος χθες αποφάσισε να βάλει τέλος στην ζωή του μέσα στο ίδιο του το σπίτι, στη Βαβαρία. Οπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, ενώ δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Γερμανός κροίσος οδηγήθηκε στο απονενοημένο διάβημα «πιθανότατα εξαιτίας της ανίατης ασθένειας από την οποία έπασχε» τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το «Forbes», η περιουσία του Μπάισχαϊμ το 2012 ανερχόταν στα 3,3 δισ. δολάρια - ποσό που τον κατέτασσε στην 344η θέση της σχετικής λίστας του περιοδικού με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Την ίδια στιγμή ο αυτόχειρας επιχειρηματίας βρισκόταν και στην 22η θέση της αντίστοιχης λίστας στη Γερμανία. Η πορεία του Οτο Μπάισχαϊμ στον επιχειρηματικό κόσμο ξεκινά το 1964, οπότε υπήρξε συνιδρυτής του ομίλου Metro. Είχε προηγηθεί η ενασχόλησή του στον τομέα των πωλήσεων ηλεκτρονικών, η οποία ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος του πολέμου, καθώς κι ένα ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, από όπου ξεσήκωσε νέες ιδέες που με την επιστροφή του πίσω στην Ευρώπη εφάρμοσε στη Γερμανία. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν κατά τα χρόνια που ακολούθησαν κι άλλες επιχειρήσεις του, όπως η Media Markt, η Makro, η Saturn, η Real και τα Kaufhof.

Πολλοί τον επέκριναν πάντως για το γεγονός ότι έσπευσε να αποκτήσει πριν από λίγα χρόνια την ελβετική υπηκοότητα προκειμένου να πληρώνει λιγότερους φόρους, αν και ο ίδιος δεν έκανε τίποτε περισσότερο από αυτό που συνηθίζει να κάνει ένας πραγματικός καπιταλιστής που σέβεται τον εαυτό του και την περιουσία του. Να κοιτάξει, δηλαδή, το συμφέρον του. Οσο για την προσωπική του ζωή; Ο Μπάισχαϊμ ήταν παντρεμένος για σχεδόν 60 χρόνια με την Ινγκε, που απεβίωσε το 1999, με την οποία όμως δεν απέκτησαν παιδιά. Ως εκ τούτου, και σύμφωνα με πληροφορίες, η περιουσία του «Mr Media Markt», καθώς δεν έχει κληρονόμους, θα διανεμηθεί σε δύο ιδρύματα που φέρουν το όνομά του και που έχουν έδρα το ένα στο Μόναχο και το άλλο στο Μπάαρ της Ελβετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: