28/2/13

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την τροποποιητική σύμβαση της Κavala Oil

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την τροποποιητική σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών Kavala Oil και Ενεργειακής Αιγαίου για την ανανέωση της άδειας εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων του Πρίνου, ζήτησε η αντιπολίτευση.

  H ψήφιση της σύμβασης μετατέθηκε τελικά για την προσεχή Τρίτη, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν κοινή αίτηση διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας.

  Στη συζήτηση που προηγήθηκε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης, ιδιαίτερα μετά τη ρήξη στις σχέσεις της Kavala Oil και της Ενεργειακής Αιγαίου, καθώς η Ενεργειακή που συμμετέχει με ποσοστό 67% στην Kavala Oil, έχει υποβάλει ασφαλιστικά μέτρα.

  Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Λιβιεράτος, επέμεινε ωστόσο, στην ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου, καθώς όπως είπε, «η κύρωση μιας σύμβασης δεν συναρτάται από επιστολές και όψιμες ενδοεταιρικές διενέξεις, οι οποίες, στο βαθμό που θα εκδηλωθούν, δεν αφορούν τη διαδικασία αυτή, αλλά θα πρέπει να λυθούν αλλού». Η σύμβαση αυτή, υποστήριξε, όχι μόνο δεν είναι χαριστική, αλλά αντίθετα είναι πολύ πιο δυσμενής για τον ανάδοχο και επωφελής για τα συμφέροντα του Δημοσίου.

  Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο, διότι η Kavala Oil δηλώνει πλέον ότι ουδεμία σχέση έχει με την Ενεργειακή που επιχειρεί -όπως κατήγγειλε- να την οδηγήσει σε χρεοκοπία, για να γίνει εκείνη η μοναδική ανάδοχος των κοιτασμάτων (τα μοναδικά για τα οποία υπάρχει άδεια εκμετάλλευσης).

  Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε παράνομη την όλη διαδικασία και κατήγγειλε εκχώρηση του εθνικού πλούτου.
 

  Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης και Απόστολος Αλεξόπουλος, σημείωσε πως δεν υφίσταται στην ουσία συμφωνητικό ανάμεσα στις δύο εταιρείες, καθώς οι σχέσεις τους έχουν κλονισθεί. Παράλληλα, διατύπωσαν σοβαρά ερωτήματα για το ενδεχόμενο να κρύβονται πίσω από την υπόθεση παιχνίδια χρηματιστηριακών σκοπιμοτήτων, ενώ όπως υποστήριξαν, δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου.
 
  Το νομοσχέδιο καταψηφίζει και το ΚΚΕ, διότι όπως είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης, εισάγει μια ακόμη λεόντειο σύμβαση για την προσφορά πλουτοπαραγωγικών πηγών σε πολυεθνική.
 
  Φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς κατήγγειλε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος, τονίζοντας ότι το κόμμα του έχει ως πάγια θέση την ανάγκη να μένει ως περιουσία του ελληνικού λαού ό,τι παράγεται και υπάρχει στην Ελλάδα.
 
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη «έδειξε» ο Χρήστος Παππάς
 
  Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς επικαλέστηκε μαρτυρίες των εργαζομένων της Kavala Oil, σύμφωνα με τις οποίες, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το πρόσωπο που τρέχει το θέμα» και παρατήρησε ότι ο κ. Μητσοτάκης παρίστατο στη συζήτηση στην Ολομέλεια, συνομιλώντας κατ΄ιδίαν με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής.
 
  «Είμαι βουλευτής από το 2004, με έντονη παρουσία στη Βουλή και διατηρώ το δικαίωμα να συμμετέχω στις συνεδριάσεις και να μην έχω καμία απολύτως επαφή με τη δική σας Κοινοβουλευτική Ομάδα», απάντησε ο βουλευτής της Ν.Δ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: