15/2/13

1,5 δισ. η μαύρη τρύπα στα Ταμεία

«Μαύρη τρύπα» 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ αναμένεται να υπάρξει φέτος στα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων και την απόκλιση στις δαπάνες.


Την ίδια στιγμή, ένας στους δύο ασφαλισμένους έχει κάνει... στάση πληρωμών στα Ταμεία, δηλαδή είτε δεν πληρώνει καθόλου εισφορές (το 35%) είτε τις καταβάλλει με καθυστέρηση (το 15%).
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, φέτος τα έσοδα των ασφαλιστικών φορέων θα είναι μειωμένα κατά 900 εκατομμύρια σε σχέση με αυτά που είχαν υπολογιστεί. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο υπάρχει μία μείωση της τάξης του 15% από 7% που είχε προϋπολογιστεί.
Την ίδια στιγμή, η απόκλιση στις δαπάνες εκτιμάται πως θα κυμανθεί κοντά στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό οφείλεται σε έναν βαθμό στο ότι δεν φαίνεται να επαληθεύεται η πρόβλεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα της αύξησης του ορίου ηλικίας κατά μία διετία.
Το Ασφαλιστικό βρέθηκε χθες στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ (Γ. Μανιάτης, Φ. Σαχινίδης, Γ. Κουτρουμάνης και Χ. Πρωτόπαπας). Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, από το ΠΑΣΟΚ ο Γ. Κουτρουμάνης έθεσε το θέμα της λήψης άμεσων μέτρων (π.χ. ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών και ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να περιοριστεί η ανασφάλιστη εργασία και να πιεστούν οι ασυνεπείς επιχειρήσεις να υπαχθούν στη ρύθμιση) ώστε να κλείσει όσο γίνεται η ψαλίδα στα έσοδα.
Πρόταση
Σημειώνεται πως για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές -που ξεπερνούν τα 11,5 δισεκατομμύρια- την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί νέα ρύθμιση. Οι διοικητές των Ταμείων έχουν προτείνει να γίνει σε 60 δόσεις, με την τρόικα να βάζει ως όριο τις 36 (και προϋποθέσεις για την οικονομική δυνατότητα εκπλήρωσης του διακανονισμού).
Στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν τα εξής θέματα:
  • Η προσαρμογή των ορίων ηλικίας των αγροτών με αυτά που ισχύουν στο ΙΚΑ. Δηλαδή να ανοίγει η πόρτα εξόδου με 40 χρόνια εργασίας σε ηλικία 62 ετών.
  • Η χορήγηση σύνταξης από τον ΟΓΑ με συμψηφισμό οφειλόμενων εισφορών μέχρι 4.000 ευρώ.
  • Η δημιουργία Ταμείου στο οποίο θα περιέρχεται μεγάλο μέρος των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων με στόχο την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων. Πρόκειται για πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός δήλωσε πως θα προχωρήσει έως τις αρχές Μαρτίου.
  • Η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και των οικογενειών χωρίς κανένα εργαζόμενο.
  • Η αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει με τη δικαστική απόφαση για την απόλυση εργαζομένων του ΙΚΑ που είχαν προσληφθεί με την προκήρυξη 9Κ.
Στο «μέτωπο» των εργασιακών, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επανέλαβαν την αντίθεσή τους σε κάθε σκέψη για μείωση του κατώτατου μισθού και αλλαγή του ν. 1264/82. Από την πλευρά του ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα για τον κατώτατο μισθό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: